Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.04.2020 23:36 | Správy | Zahraničné správy

Bernie Sanders odstúpil a prisľúbil podporu Bidenovi: Okamžitá reakcia Donald Trumpa

Bernie Sanders prisľúbil v stredu podporu svojmu doterajšiemu demokratickému rivalovi Joeovi Bidenovi. Prisľúbil, že pri ňom "bude stáť", aby mu pomohol v novembrových prezidentských voľbách poraziť súčasného republikánskeho prezidenta Donalda Trumpa.

Sanders sa takto vyjadril krátko po tom, ako oznámil, že odstupuje zo súboja o prezidentskú kandidatúru americkej Demokratickej strany, v rámci ktorej bol jeho jediným vážnym súperom už len Biden. Informovala o tom agentúra DPA.

Sanders (78) svoje odstúpenie oznámil svojim početným priaznivcom prostredníctvom videozáznamu. V ňom uviedol, že išlo o "ťažké a bolestné" rozhodnutie, cestu k víťazstvu však už považoval za prakticky nemožnú. Poďakoval sa svojim prívržencom, pričom dodal, že jeho kampaň sa "bezprecedentne" spoliehala práve na drobné príspevky, ktoré poskytli milióny bežných občanov. Joea Bidena pritom označil za "slušného" človeka.

Otvoriť galériu

Na Sandersove slová zareagoval medzičasom už aj samotný Biden (77), bývalý americký viceprezident. Sandersa vo vyhlásení vychválil za to, že poukazoval na nespravodlivosť a nerovnosti v americkej spoločnosti. Sandersových priaznivcov vyzval, aby podporili jeho kampaň, pričom sľúbil, že im bude načúvať. "Dúfam, že sa k nám pripojíte. Ste viac než vítaní. Ste potrební," odkázal im Biden.

 

Získať priaznivcov senátora za štát Vermont sa medzičasom, avšak o čosi drsnejším tónom, pokúsil aj úradujúci prezident Donald Trump, napísala agentúra AFP.

"Bernie Sanders je MIMO!" napísal Trump na sociálnej sieti Twitter a dodal, že ak by v boji o demokratickú nomináciu tak dlho nezostala senátorka Elizabeth Warrenová, Sanders by si zabezpečil omnoho viac delegátov. Warrenovovej rozhodnutie tak podľa Trumpa prispelo k celkovému víťazstvu Bidena, ktorého podľa neho demokrati očividne favorizovali. Trump svoj príspevok zakončil výzvou, aby Sandersovi prívrženci "prešli k Republikánskej strane".

K Sandersovmu rozhodnutiu ukončiť kampaň došlo po tom, ako si v sérií predošlých demokratických primárok Biden pred ním zabezpečil výrazný náskok v počte získaných delegátov. Samotný Sanders v minulosti viackrát vyhlásil, že v súboji proti úradujúcemu prezidentovi Trumpovi, uchádzajúcemu sa o republikánsku nomináciu, podporí akéhokoľvek demokrata. Trumpa pritom nazval "najnebezpečnejším prezidentom v dejinách Ameriky," pripomína DPA.

Vo februári, keď sa začali prezidentské primárky demokratov, bol práve Sanders považovaný za ich favorita. O niekoľko týždňov sa však šťastie priklonilo na stranu Joea Bidena, ktorý v primárkach následne žal jeden úspech za druhým. Sanders, ktorý sám seba označuje za demokratického socialistu, potom už v polovici marca avizoval, že zváži ďalšie pokračovanie svojej kampane.

Bernie Sanders sa o prezidentskú nomináciu Demokratickej strany uchádzal už pred voľbami v roku 2016. Napokon ju však získala jeho rivalka Hillary Clintonová, ktorú vo voľbách potom porazil Donald Trump.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili
Tunel Sitina
Nezabudnite na víkendové dopravné obmedzenia: Polícia pripomína, kde sa s nimi stretnete
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Občianska zbierka na muníciu pre Ukrajinu: Podporuje ju aj prezidentka! Aha, čo povedala
Takto si Kramár prišiel po svoju novopečenú dcérku.
Aké sú (ne)výhody otcovstva po 60-ke: Kto vie, či o tomto vedel čerstvý tato Maroš Kramár!
Ilustračné foto
Aktualizované
Veľké nešťastie: Postrelený muž v Rohožníku! Na miesto leteli záchranári