Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.04.2020 18:34 | Správy | Peniaze

Slovenský eurokomisár Šefčovič o uvoľňovaní karanténnych opatrení: Môže to trvať celé mesiace

Európska komisia (EK) sa na budúci týždeň chystá zverejniť usmernenia s cieľom zaistiť členským krajinám EÚ návrat do normálneho života a zabezpečiť koordinované ukončenie obdobia izolácie, ktoré vlády zaviedli v snahe obmedziť šírenie nového typu koronavírusu.

Uviedol to v stredu, po zasadnutí kolégia komisárov, podpredseda Európskej komisie (EK) pre medziinštitucionálne vzťahy a strategický výhľad Maroš Šefčovič.

Slovenský eurokomisár pripomenul, že situácia v jednotlivých krajinách je rôzna, keď napríklad Dánsko, Rakúsko a Česká republika už pristupujú k postupnému uvoľňovaniu karanténnych opatrení. Aj preto eurokomisia v stredu diskutovala o tom, ako zabezpečiť, aby proces uvoľňovania reštrikcií nebol taký dramatický a živelný, ako bolo ich zavádzanie.

"To znamená, aby sme postupovali koordinovane a hlavne, aby sa naše rozhodnutia opierali o vedecký podklad. Aby epidemiológovia skutočne povedali, či sme na postupné uvoľňovanie týchto opatrení pripravení a aby sme vyhodnotili, či máme dostatok zdravotníckeho materiálu, postelí na jednotkách intenzívnej starostlivosti," vysvetlil Šefčovič. Podľa neho bude hlavne treba konzultovať so susedmi (vnútri aj mimo EÚ) a vyhnúť sa možnej "spätnej vlne" šírenia pandémie, čo by zmarilo všetko doterajšie úsilie členských krajín.

 

Komisia chce preto na budúci týždeň členským krajinám predstaviť niektoré svoje opatrenia, pričom hlavná výzva bude, aby krajiny koordinovali svoje úsilie a navzájom sa informovali ako postupujú.

Šefčovič zdôraznil, že EK v prvom rade vykoná prísny monitoring o tom, ako vyzerá zdravotný stav obyvateľstva v členských krajinách Únie, kde je aká "kritická krivka" vývoja pandémie, lebo zatiaľ platí, že situácia sa môže meniť zo dňa na deň. Komisia zváži aj pripravenosť zdravotníckeho personálu, či je dostatok špecializovaných lôžok, ventilátorov a vôbec nevyhnutne potrebného zdravotníckeho materiálu. Aby bolo možné zvládnuť ďalší možný nárast počtu infikovaných ľudí. Toto budú dve základné kritériá, ktoré sa budú posudzovať predtým, ako EK zváži ako postupovať ďalej.

Podľa Šefčoviča dôležitá bude aj postupnosť uvoľňovania karanténnych opatrení. Najskôr to budú zrejme prevádzky s menším počtom zamestnancov a návštevníkov, odsledovanie situácie v oblasti verejného zdravia, potom to budú väčšie prevádzky, ďalšie monitorovanie, až napokon zelenú dostanú všetky ostatné podniky a inštitúcie.

"Musíme sa pripraviť, že to nebude otázka ani dní, ani týždňov. Toto postupné opúšťanie reštriktívnych opatrení môže trvať aj celé mesiace. Je treba byť mimoriadne zodpovedný a treba spolupracovať tak medzi susedmi ako aj všetky členské krajiny Únie spolu," odkázal Šefčovič.

Podľa jeho slov je koordinácia nevyhnutná, aby sa predišlo situáciám aké nastali po chaotickom zatváraní hraníc po vypuknutí krízy, keď EK musela zakročiť a vynútiť zavedenie zelených pruhov na hraničných priechodoch pre kamióny prevážajúce zdravotnícky materiál, potraviny a iné nevyhnutne potrebné tovary.

Šefčovič skonštatoval, že dnes je zo strany členov EÚ vnímanie potreby koordinácie spoločných opatrení oveľa výraznejšie ako predtým, rovnako ako aj snaha spoločne nájsť dostatočné finančné prostriedky na prekonanie zdravotnej krízy a jej negatívnych ekonomických dôsledkov.

"Únia bude musieť nájsť dostatok financií, aby opätovne naštartovala svoju ekonomiku," zdôraznil Šefčovič.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák
Súdnu radu po odvolaní Mazáka dočasne povedie tento muž: Čo bude ďalej?
Malému Timkovi diagnostikovali akútnu leukémiu, vlani v júli nastúpil na dvojročnú liečbu.
Foto
Syn herca Dobríka bojuje s rakovinou, manželka má SKVELÚ správu: Plačem a usmievam sa zároveň
Úchylný muž obťažoval vo vlaku mladú ženu, ktorá si incident natočila na video.
Váš Tip
Vo vlaku vyčíňal ďalší úchyl: Mladú Slovenku si fotil, vzdychal a... bude vám zle! Zarážajúca reakcia okolosediacich
Na snímke predseda Výboru Národnej rady SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Rudolf Huliak (SNS).
Fajčenie v kancelárii parlamentu? SaS podá návrh na odvolanie Huliaka
Bojový dron
Irán aktivoval protivzdušnú obranu: Tieto tvrdenia z USA však zaryto odmieta!
Jurij Gagarin 12. apríla 1961 úspešne obletel Zem v kozmickej lodi Vostok.
Slovenská astronómka o Gagarinovom lete do vesmíru: Desivé komplikácie! Čoho sa experti báli?
Cropped shot of an unrecognizable customer making payment in a store
Otrasné, čo mali robiť traja muži v Bratislave: Na tento večer nezabudnú
Ilustračné foto
Obrovský nesúhlas Číny: Sú rázne proti deštruktívnemu konaniu! A nie sú jediní
Foto
Niečo sa deje so Schumacherom? Kroky rodiny vás prekvapia
Rodičom sa okresanie balíčka nepáči.
Vláda sa chystá okresať rodinný balíček, odkaz od rodičov: Neberte peniaze našim deťom!
Moderátor sníva o ceste do Bhutánu.
Foto
TRAPAS Martina Nikodýma: On o ničom nevedel, no keď to zistil... Ja vás zabijem!
Opitý vodič sa zranil pri náraze vozidla do stĺpa v Prešove.
Foto
Opitý vodič to napálil rovno do stĺpa! Nenormálne, koľko nafúkal: FOTO z nehody