Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Video

Balintovci sledujú, ako ich synčekovi Riškovi pomohol liek za 2 mil. €: Video, ktoré vás dojme k slzám

Deň čo deň sa má lepšie. Malý Riško Balint (23 mes.) zo Sečoviec (okr. Trebišov) je s rodičmi v Budapešti, kde mu podali najdrahší liek na svete.

Zolgensma za 2 milióny eur Riškovi začala ihneď blahodarne pôsobiť na organizmus. Chlapček pomaly dvíha nožičky a rodičia sa rozplývajú radosťou . Je to obrovský pokrok, pretože ich milovaný synček bol dovtedy takmer nemohúci. Riško robí pokroky denne a azda najväčší progres sa týka jeho dýchania. Lekári rodičom oznámili výbornú správu, že Riško dýcha ako zdravé dieťatko.

Tešia sa ako nikdy predtým. Rodičia malého Riška, ktorý bude mať už o pár dní dva rôčky, si konečne užívajú vzácne chvíle šťastia. Keď sa im narodil a zistili, že má najťažšiu formu spinálnej svalovej atrofie SMA1, ani len netušili, že sa dožijú dňa, keď sa konečne usmejú. Chlapčekovi totiž ubúdali svaly, nevedel poriadne dýchať a rodičia sa báli, aby sa nezadusil.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Lenže, keď sa v januári rozbehla jedna z najväčších finančných zbierok a za dva mesiace mali na účte 2,8 milióna eur, dúfali, že sa všetko zmení na lepšie. Okrem bežných ľudí im prispela aj Dominika Cibulková a veľa ďalších známych osobností, a práve vďaka nim dostal životodarný liek  za 2 milióny eur, ktorý nie je kategorizovaný a poisťovňa ho neuhrádza.

 

Dva týždne po podaní lieku

Riškovo telíčko zareagovalo na podanie najdrahšieho lieku na svete výborne a každý deň robí pokroky. „Posledné dva týždne sú pre nás krásne. Naplno sa venujeme nášmu pokladu a s úžasom sledujeme, ako sa jeho život mení k lepšiemu. Je úžasné vidieť, s akou radosťou dvíha svoje rúčky, chytá a naťahuje sa po hračkách, vydrží ležať na chrbte bez toho, aby sa zakašliaval a chvíľu vydrží vo vertikálnej polohe. Tie iskričky v jeho krásnych očiach sú na nezaplatenie,“ povedala mama, pre ktorú je najlepšou správou, že sa Riškovi zlepšilo dýchanie.

„Výsledky testov ukázali, že Riško má okysličenie tela a hodnotu všetkých ostatných plynov v tele ako zdravé dieťa. Keď nám lekári oznámili túto úžasnú správu, napadlo nám len jedno: vďakabohu, že sme nepočúvali lekárov, ktorí nám hovorili, že jedinou možnosťou, ako zlepšiť jeho dýchanie, je tracheostómia. Ak by sme sa riadili týmto názorom, Riško by svoj liek nemohol nikdy dostať. Tracheostómia je kontraindikácia k podaniu lieku,“ objasnila mama, ktorá sa teší, ako bude sledovať ďalšie pokroky vytúženého syna.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Zuzana Šišovská, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
Rezort zdravotníctva hľadá nového riaditeľa nemocnice: Vyhlásili aj výberové konanie na tento post!
passenger ferry on the Mediterranean Sea
Vážna nehoda v milovanej turistickej destinácii: 30 ľudí je ranených!
Lela Ceterová chce vraj už skoncovať s plastikami.
VYTOČENÁ Lela Vémola: Deň na ho*no a ešte ma zastavia policajti! Sťažuje sa, že za TOTO dostala pokutu
20th June 2020: Rear view of two male Police Scotland officers on duty in Edinburgh, during a Black Lives Matter demonstration in St Andrew Square, during the Coronavirus pandemic. One officer is wearing protective rubber gloves. Both officers are wearing high visibility jackets with their police uniforms, with the police logo on the back. They are standing looking down the street, keeping surveillance of the crowds. They have handheld radios attached to their jackets to communicate with colleagues.
Manžel expremiérky sa zmieta v problémoch: Polícia ho obvinila zo sprenevery
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
Lavrov si servítku pred ústa neberie: Jasné oznámenie od Ruska! KOMU ho adresovali?
Že mu nebolo hanby spraviť niečo také (ilustračné foto)
Polícia zastavila dvoch mužov: Ani vo sne by im nenapadlo, čo u nich objavia!
 Herečka Jiřina Bohdalová.
Herečka Bohdalová v 92 rokoch sekla so závislosťou: Nezlákal ju ani exprezident!
(ilustračné foto).
Zlé správy! Ceny benzínov opäť narástli, stúpla aj nafta: O koľko?
Tisícky služobne mladých lekárov štrajkujú v Južnej Kórei.
Zavrú štrajkujúcim lekárom ústa? Vláda sa rozhodla pre finálne kroky: Protestujúci reagujú!
Požiar zničil 9 obydlí a o strechu nad hlavou prišlo takmer 50 ľudí.
Foto
Požiar v Stropkove pripravil o strechu nad hlavou desiatky ľudí: Polícia začala trestné stíhanie
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD)
Aktualizované
Fico má veľký plán: Priláka k nám Čínu? Premiér im chce predložiť túto ponuku
(ilustračné foto)
Boje s povstalcami môžu mať vážnu dohru! Zopakujú sa predchádzajúce ukrutnosti?