Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.04.2020 17:01 | Správy | Domáce správy

Kľúčoví ľudia na chod štátu: Od energetikov sú závislé nemocnice i obchody, v zálohe majú krízový scenár

Stredoslovenskí energetici chcú udržať funkčnú sústavu za každú cenu. Na dispečing sťahujú postele, elektrikári sa šplhajú na stožiare v rúškach a robia všetko pre to, aby nedošlo k zlyhaniu distribučnej siete, čo by mohlo mať fatálne následky.

Elektrinu totiž potrebujú nielen pľúcne ventilátory, ale celé nemocnice, obchodné reťazce, bezpečnostné zložky i čerpacie stanice a vodárne. TASR o tom v stredu informoval Miroslav Gejdoš, hovorca spoločnosti Stredoslovenská distribučná (SSD), s tým, že SSD stáli mimoriadne opatrenia doteraz do 300 000 eur a náklady ešte porastú.

Ako Gejdoš zdôraznil, SSD sa pripravuje aj na krízový scenár, keď môže byť potrebné úplne uzavrieť dispečingy pred vonkajším svetom a operátori budú musieť zostať v karanténe na pracovisku. "Vieme im zabezpečiť zásobovanie potravín a ďalších potrebných vecí. Z našich rekreačných zariadení sme doviezli postele či chladničky a zabezpečili výbavu na to, aby tam mohli v prípade núdze stráviť nevyhnutný čas v absolútnej izolácii a ďalej riadiť sústavu," priblížil Ľubomír Kollárik, predseda krízového štábu SSD.

Podľa neho len málokto si uvedomuje, že aj títo ľudia sú kľúčoví na chod štátu a spoločnosti. V súčasnej situácii sú nenahraditeľní. Časť dispečerov pracuje v Žiline a ďalší v záložnom dispečingu na inom mieste. "Snažíme sa ich čo najviac izolovať. Nesmú používať verejnú dopravu, pracovisko si pravidelne dezinfikujú, dostali germicídne žiariče na čistenie vzduchu a bežné ochranné prostriedky. Pristúpili sme k stavebným úpravám priestorov, aby sme ich maximálne ochránili," vysvetlil Kollárik.

 

ZSD: Zabezpečí plynulú distribúciu elektriny aj počas veľkonočných opatrení

Spoločnosť Západoslovenská distribučná (ZSD) je pripravená na to, aby aj v čase mimoriadnych veľkonočných opatrení zaistila udržateľný prevádzkový režim. Technickí pracovníci dostali od zamestnávateľa potvrdenie o tom, že práce vykonávajú v rámci celého distribučného územia spoločnosti. Sú tak pripravení poskytnúť istotu bezpečnej a neprerušovanej dodávky elektriny. Informovala o tom hovorkyňa spoločnosti Michaela Dobošová.

Priblížila, že rovnako je zabezpečené aj dispečerské riadenie, keďže dispečeri zodpovedajú za chod distribučnej sústavy, teda riadia jej prevádzku. ZSD má štandardne dve riadiace centrá s nepretržitou prevádzkou, ktoré sa nachádzajú v Bratislave a Nitre, teraz k nim pribudlo tretie v Trnave. Pracovníci dispečingu sú zároveň izolovaní od ostatných pracovníkov, aby bola zabezpečená ich ochrana pred nákazou v maximálnej možnej miere. Pripravujú sa aj na situáciu, keď by sa opatrenia ešte sprísnili a boli by nútení zostávať na pracovisku nepretržite aj dlhšiu dobu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!