Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.04.2020 15:38 | Správy | Domáce správy

Prezidentka podpísala ďalšie zákony prijaté pre pandémiu: Čaputová súhlasí aj s odkladom splátok

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podpísala zákony, ktorými sa upravuje legislatíva v pôsobnosti Ministerstva vnútra (MV) SR a Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19.

V čase mimoriadnej situácie umožňujú napríklad zasadať obecným zastupiteľstvám cez videokonferencie a priznávajú príslušníkom záchranných zložiek nárok na platené voľno. Obsahujú tiež odklad zavedenia zálohovacieho systému na Slovensku. Zavedenie zálohovania jednorazových obalov sa posunie na rok 2023. Zmenu navrhol envirorezort s tým, že zabezpečenie riadneho procesu výberu správcu je časovo náročné.

 

V súvislosti so zamedzením šíreniu nového koronavírusu sa pozastaví aj plynutie lehôt, počas ktorých sa majú dotknuté subjekty vyjadriť v konaniach pri posudzovaní vplyvov na životné prostredie. Verejné úkony budú realizované až po zrušení mimoriadnej situácie.

V konaniach, v ktorých sa vyžaduje prerokovanie alebo konzultácie alebo ich žiada účastník, sa vykonajú písomne v listinnej alebo elektronickej podobe. Príslušný orgán upovedomí účastníkov konania o lehote, kedy možno podať pripomienky.

 

Obec celú dokumentáciu zverejní na úradnej tabuli a na svojom webe. Nahliadnuť do nej bude možné, len ak obec nemôže zverejniť celý jej rozsah. Obec informuje, kde a kedy do nej možno nahliadnuť. Zároveň bude všetka dokumentácia zverejnená v informačnom systéme posudzovania vplyvov na životné prostredie.

Zmeny sa dotknú aj ďalších lehôt v oblasti životného prostredia. Žiadatelia budú môcť požiadať o podporu z Environmentálneho fondu do 15. decembra 2020. Posunie sa aj termín zverejňovania špecifikácií na webe fondu do 31. augusta 2020.

Záverečné správy s výpočtom množstiev podzemných vôd a geotermálnej energie budú ministerstvu odovzdané do 30. júna 2021. Povolenia na odber podzemných vôd budú tiež zosúladené so zákonom do 31. decembra 2021.

Rovnako sa pozastavia termíny v súvislosti so zisťovaním rozsahu nezákonne umiestneného odpadu. Povodňové škody a súhrnné správy o priebehu povodní sa budú vyhodnocovať a zasielať po zrušení mimoriadnej situácie. Pozastaví sa aj plynutie lehôt, v ktorých je okresný súd povinný uskutočniť verejné zasadnutie na prerokovanie návrhu.

Prezidentka podpísala aj návrh zákona o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti, ktorý schválil parlament v skrátenom režime. Občania, podnikatelia a malé a stredné podniky tak budú môcť v čase pandémie nového koronavírusu požiadať o odklad splátok úverov v bankách maximálne na deväť mesiacov. Banky budú za stanovených podmienok povinné takejto žiadosti vyhovieť. Klienti v takom prípade nebudú vedení ako neplatiči. Dlžník bude môcť o takýto krok požiadať najviac jedenkrát.

Ostatné spoločnosti poskytujúce úvery pre spotrebiteľov budú môcť na základe dlžníka odložiť splátky úverov na obdobie troch mesiacov, klient však bude mať možnosť požiadať o predĺženie o ďalšie tri mesiace. Medzi tieto spoločnosti patria najmä lízingové spoločnosti, spoločnosti splátkového predaja a ostatní veritelia s povolením na poskytovanie spotrebiteľských úverov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo