Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Mestá v súvislosti s koronavírusom rušia podnikateľom nájmy: Pezinský primátor na prosby nereaguje

Najvyšší predstaviteľ mesta sa im obrátil chrbtom! Situácia okolo šíriaceho sa koronavírusu nepríjemne poznačila životy ľudí a kto môže zostáva v domácej karanténe.

Práve kvôli tomu vydal štát nariadenie, ktorým uzavrel niektoré prevádzky a podnikatelia prichádzajú o svoje príjmy. Väčšina miest a obcí preto vyšla občanom v ústrety a na krízovú dobu im odpustila platbu nájmov mestských a obecných priestorov. Podľa informácií Nového Času to však nie je všade rovnako a mesto Pezinok k tomu pristupuje úplne inak. Tamojší primátor Igor Hianik totiž strčil hlavu do piesku a na prosby občanov nereaguje.

Nielen Slovensko, ale aj celý svet sa momentálne nachádza v krízovom stave, keď sa každý snaží zastaviť situáciu okolo pandémie koronavírusu. Inak tomu nie je ani v našich mestách a obciach, ktoré sa s nariadeniami vlády pasujú po svojom. Finančným nedostatkom teda trpia najmä prevádzky, ktoré sú z nariadenia vlády od polovice marca uzavreté a navyše sú zaviazané zmluvami. Podľa nich totiž musia platiť mestské alebo obecná nájmy, no príjem do kasy im nepribúda. Väčšina primátorov a starostov však vyšla svojim podnikateľom v ústrety a tieto platby im pozastavila. "Mesto Modra sa rozhodlo pomôcť svojim obyvateľom a podnikateľom. Prijalo úľavy na nájomnom od 15.3.2020 až do odvolania (pre nájomcov v mestských budovách, ktorí boli nútení uzatvoriť prevádzky nariadením vlády od 16.3.2020," napísala nám hovorkyňa mesta Modra Zuzana Tichá. Podobne sa tomu postavili aj Šenkvice, Slovenský Grob, Svätý Jur, Viničné, či mestské časti Bratislavy ako Rača a Vajnory. 

 

 

Pomoc neprichádza

Novému Času sa však podarilo zistiť, že mesto Pezinok danú situáciu nerieši a nereaguje ani na žiadosti ľudí, ktorí sa na vedenie obrátili hneď niekoľkokrát. "Oslovili ma tunajší podnikatelia ako poslanca mestského zastupiteľstva s tým, že náš primátor Igor Hianik nereaguje na ich žiadosti, aby sa riešila situácia mestských nájomcov," povedal Novému Času poslanec Roman Mács. 

Ten ako jeden z opozičných mestských poslancov apeloval na poslednom marcovom MsZ na primátora i ostatných poslancov, aby boli prijaté okamžité ekonomické opatrenia, no primátor na výzvy nereaguje a riešenie situácie odkladá. Rovnako nad jeho konaním krúti hlavou aj bývalý hlavný predstaviteľ mesta Oliver Solga. Ten na stoličke primátora sedel dlhých šestnásť rokov. "Nerozumiem jeho konaniu. Je to situácia, ktorá sa mala riešiť ihneď a promptne, no stále nie je dokončená. Keď som odchádzal z úradu, nechal som v mestskom rozpočte rezervu 2,6 milióna eur,ktorá sa môže použiť práve na riešenie krízových situácii. A tá práve nastala" prezradil nám Solga. 

Otvoriť galériu
Oliver Solga
Zdroj: anc

Právomoci má vo svojich rukách

Nie je pritom tajomstvom, že primátor má kompetencie na to, aby pri jednotlivcoch schválil odpustenie sumy až do výšky 5 000 eur. "Viem, že mu ľudia posielali žiadosti. Reagoval im len na jednu, aj to im neodpísal primátor, ktorému ju posielali, ale viceprimátor mesta pán Marián Šipoš s tým, že sa celá vec rieši," prezradil Novému Času Mács. "Stále sa však nič nedeje a riešenie neprichádza. Myslím si, že aj podnikatelia sú tí, ktorí sa zasluhujú o rozvoj nášho mesta a poctivo platia dane. Z tých sa následne platia náležitosti, ktoré slúžia aj ostatným občanom. Konanie pána Hianika je preto pre nás všetkých veľkým sklamaním," povedal na záver mestský poslanec. Nový Čas sa s otázkami obrátil aj na samotného primátora mesta Pezinok, no ten nám do uzávierky na naše otázky neodpovedal. Isté však je, že pezinskí podnikatelia sú z celej situácie zúfalí a obávajú sa, že ignorácia zo strany mesta môže byť nielen pre nich, ale aj ich zamestnancov likvidačná. 

INFOBLOK

Proces schvaľovania 

Na to, aby primátor mesta Pezinok pozastavil platby nájomníkov právomoc má. Podľa informácií Nového Času totiž môže hlava mesta odpustiť jednotlivcom záväzky vo výške 5 000 eur. Pri sume 10 000 eur na to treba schválenie Mestskej rady a nad sumu 10 000 eur už treba schválenie Mestského zastupiteľstva.  

 

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Havarovalo vzácne lietadlo, neprežil nik: Na svete ostalo takých strojov len pár
Na archívnej snímke 2. marca 2019 Kim Jo-čong, sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una
Sestra Kim Čong-una ostrejšia ako brat: Jej slová prehlbujú obavy!
(ilusrtračné foto)
Po streľbe na škole pritvrdili: Učitelia si môžu do práce nosiť zbraň!
Športovec a zároveň poslanec hnutia Slovensko Viliam Tankó v ringu dokopal boxera ležiaceho na zemi.
Foto
Škandál Matovičovho poslanca Tankóa: Kopal do ležiaceho boxera! Ako prišlo k incidentu?
Dubayovej tanečník Matyáš si nekládol servítku pred ústa.
Foto
Petru Dubayovú nabonzoval tanečný partner: Čo sa deje, keď sa vypnú kamery? To snáď nie!
Napravo: Toto je posledná fotografia, na ktorej je miliardár zachytený pred zmiznutím.
Foto
Nemeckého miliardára vyhlásili za mŕtveho: Je všetko inak?! Vyšetrovanie vedie k prekvapivému odhaleniu
Vo filme dýchal na krk malému Kevinovi, ktorý si v mene otca sám objednal hotelovú izbu
Foto
Herec z filmu Sám doma po mŕtvici takmer nevychádza von: Najväčšiu neresť si neodpustí ani na vozíku
Knight Rider: Kitt (1982 Pontiac Trans-Am)
Foto
Vždy ste túžili po tátošovi z Knight Ridera či Batmana? Reálne trhanie asfaltu by vás vyšlo pekne draho!
O pohodlie havkáčov sa postará vyškolený personál.
Cestovanie so psom môže byť problémom: Spoločnosť našla riešenie! Havkáči sa budú mať ako v bavlnke
(ilustračné foto)
Muž, ktorý útočil mačetou v knižnici na Ekonomickej fakulte bol zneškodnený: Polícii bol páchateľ známy
Tyumen, Russia - January 21, 2020: TikTok and Facebook application  on screen Apple iPhone XR
Známa sociálna sieť unikla pokute len o chlp: Prečo sa Európska komisia obáva o bezpečnosť detí?
recycling Plastic in junkyard wait for recycling.The plastic  waste can  reused many times  ,decreased air pollution and greenhouse gases
Zatočí svet s plastami? V Kanade odštartovalo rokovanie: Odzneli tam slová do boja