Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.04.2020 11:30 | Správy | Peniaze

Ďalšia pomoc pre podniky: Dobré správy pre zatvorené firmy, nádej pre podnikateľov, ktorí neplatili odvody

Firmy, ktoré boli zatvorené pre nový koronavírus, majú mať odpustené odvody za apríl tohto roka.

Informoval o tom v stredu na tlačovej konferencii minister financií Eduard Heger (OĽaNO) s tým, že vláda pripravila ďalšie opatrenia na pomoc podnikom. Napríklad dostať ju majú aj živnostníci, ktorí dlhodobo neplatili odvody, má byť však nižšia ako pre tých, ktorí platili odvody dlhšie obdobie do Sociálnej poisťovne (SP). Okrem toho sa zjemnili niektoré podmienky pomoci zameranej na preplácanie časti mzdových nákladov firiem pri poklese ich tržieb. Toto opatrenie sa má vzťahovať už na všetkých zamestnávateľov, teda aj na tých veľkých.

Odpustenie platenia odvodov za apríl sa má týkať tých zamestnávateľov, ktorých prevádzky museli byť zatvorené na základe rozhodnutia Úradu verejného zdravotníctva SR. "Povedali sme, že s opatreniami nekončíme. Prichádzame na pomoc všetkým firmám, ktoré boli zatvorené. Pre ne prinášame odpustenie odvodov pre zamestnávateľa. Toto sú firmy, ktoré sú najviac zasiahnuté a nemajú prostriedky na to, aby mohli túto čiastku zaplatiť. Vychádzame týmto v ústrety," vysvetlil nové opatrenie Heger. Podľa neho je tento krok ďalším dôkazom toho, že vláde záleží na tom, aby robila zodpovedné rozhodnutia. "Všetky opatrenia, ktoré pripravujeme a prinášame, jasne ukazujú, že sme vláda pomoci," vyhlásil Heger.

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) vysvetlil, že táto nová pomoc nadväzuje na opatrenie týkajúce sa prvej sociálnej pomoci, v rámci ktorého štát prepláca zamestnávateľom až 80 % hrubej mzdy zamestnancov. "Chceme im v mesiaci apríl pomôcť aj tým, že to, čo ešte museli platiť, sú odvody za zamestnávateľa. Týmto rozhodnutím im budú odpustené. Ďalej rozširujeme pomoc aj pre tých, ktorí nevedeli zaplatiť kvôli koronakríze februárové odvody, ktoré boli splatné v mesiaci marec. Čiže tí, ktorí nevedeli zaplatiť februárové odvody v mesiaci marec, budú napriek tomu môcť žiadať o túto pomoc na udržanie pracovných miest," uviedol Krajniak.

 

Podľa jeho slov sa rozšírila možnosť pre viacerých zamestnávateľov podať žiadosť o pomoc štátu na preplatenie mzdových nákladov pri poklese tržieb. "Odkladáme podávanie žiadostí samostatne zárobkovo činných osôb (SZČO), ktorí nemajú zamestnancov, v stredu z 12. hodiny na 16. hodinu práve kvôli tomu, aby sme vedeli softvér pripraviť a vedel prijímať aj žiadosti od tých, ktorí doteraz tie podmienky nespĺňali," vysvetlil Krajniak.

Do schémy tejto pomoci sa podľa jeho slov integrujú všetci zamestnávatelia bez ohľadu na to, aký majú počet zamestnancov. Výška pomoci sa odvíja od toho, o koľko podniku klesli tržby s tým, že maximálna celková výška príspevku pre jedného oprávneného žiadateľa doteraz bola 200 000 eur mesačne. "Padajú obmedzenia, ktoré doteraz boli iba do tých 200 000 eur mesačne, čo bolo približne 250 zamestnancov. Ideme integrovať aj väčších zamestnávateľov do tohto systému. Kvôli rozšíreniu pomoci tí zamestnávatelia, bez ohľadu na to, či sú právnické osoby alebo fyzické osoby, ktoré mali pokles tržieb, budú podávať žiadosti až od budúceho týždňa," upozornil Krajniak.

Minister práce vyčíslil, že do stredy si stiahlo žiadosť o poskytnutie tejto pomoci spomedzi tých firiem, ktoré boli zatvorené zo zákona, 36 000 ľudí a zaregistrovaných a skontrolovaných bolo 1734 žiadostí. "Systém pre tých, ktorí boli zatvorení zo zákona, funguje zatiaľ dobre. Od stredy od 16. hodiny budeme prijímať žiadosti od SZČO, ktorí nemajú zamestnancov a od budúceho týždňa budeme prijímať žiadosti od SZČO aj právnických osôb, ktoré majú zamestnancov s poklesom tržieb," doplnil Krajniak.

Obaja ministri avizovali, že ešte pripravujú pomoc pre samosprávy. S nimi budú rokovať v stredu popoludní. Okrem toho sa pripravuje aj pomoc pre živnostníkov, ktorí dlhodobo neplatili odvody. "Už sme dohodli ten rámec pomoci aj pre tento typ živnostníkov. Robíme už len záverečný prepočet. Máme už pripravenú schému pomoci aj pre nich. Bude to niečo pomimo tej schémy, ktorú momentálne vyplácame. Základ je, že vyššiu pomoc bude mať ten, kto platil odvody do Sociálnej poisťovne. Kto neplatil - aj pre nich nejakú pomoc pripravujeme, ale bude nižšia ako pre tých, ktorí odvody do SP platili," avizoval Krajniak.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Opitý turista vystrájal na ceste, zachytilo ho auto: Zaujímavé, čo mu malo zachrániť život
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Príde Slovensko o eurofondy?! Jourová to povedala jasne: O STVR a zrušení špeciálnej prokuratúry si myslí, že…
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument