Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.04.2020 07:55 | Správy | Domáce správy

Vláda rozhodla o masívnych opatreniach počas Veľkej noci: Takto bude vyzerať zákaz vychádzania

Na Veľkú noc sa len tak ľahko z domu nedostaneme. Vláda Igora Matoviča (46) po tom, čo tak rozhodlo konzílium expertov rozhodla o tom, že od stredy rána do pondelka večera budú môcť ľudia z domovov vychádzať len za prísne stanovených podmienok.

Zamedziť tak chcú masívnemu šíreniu koronavírusu, ktorý by sa podľa záverov kabinetu prenášal oveľa rýchlejšie, ak by tvrdé opatrenia nezaviedli.

Matovič tvrdí, že Slovensko stojí voči neviditeľnému nepriateľovi vo vojne a nevieme, kto je ohrozený. „Obava, že v rómskych osadách môžu byť ložiská nákazy sa naplnila a obávame sa, že ich môže byť po Slovensku viac,“ hovoril premiér. „Postupne zistíme, že ten problém môže byť väčší. Konzílium odborníkov odporučilo, aby sme počas veľkonočných sviatkov obmedzili slobodu pohybu,“ dodal Matovič. Opatrenia označil ako čiastočný zákaz vychádzania, ktorý bude platiť od stredy 8. apríla 00:00 hod. do pondelka 13. apríla 23:59 hod.

Vláda zároveň schválila rovno niekoľko výnimiek, ktoré sa týkaju zaobstarania si potravín, liekov, návštevy lekára či obvyklej cesty do zamestnania. Povolený tiež bude pohreb blízkej osoby či starostlivosť o niekoho blízkeho vrámci okresu. Zároveň tiež bude zakázané uplatňovať právo pokojne sa zhromažďovať s viacerými osobami, s výnimkou členov spoločnej domácnosti. Toto opatrenie má zamedziť tomu, aby sa ľudia nestretávali v prírode. „Ak by to bolo o tom, že necestujeme po Slovensku, ale spravíme si piknik na Železnej studničke, asi by sme nesplnili cieľ,“ opísal Matovič.

Otvoriť galériu

Cieľom podľa neho nie je robiť si naschvály, ale chrániť životy ľudí. Zároveň bude pohyb ľudí kontrolovať niekoľko tisícok policajtov a príslušníkov armády. „Akékoľvek závažné opatrenie bez dôraznej kontroly by nemalo zmysel. 90 % ľudí je mimoriadne zodpovedných. Samozrejme vieme, že budú ľudia, ktorí si budú chcieť dokazovať slobodu. V prípade pandémie to však vedie k zbytočným nákazam. Zabezpečíme poriadok tak, ako najlepšie budeme vedieť. Na výpadovkách, hraniciach okresov, na kľúčových križovatkách sa budú námatkovým výberom vykonávať kontroly. Ten kto to neuposlúchne tak sa vystavuje pokute 1 500 eur,“ predstavil zabezpečenie vykonania príkazu vlády Matovič.

 

Hovorí však, že pokuta sa nebude udeľovať na mieste, ale ľudia vyplnia v spolupráci s políciou dotazníky, kde sa uvedie oprávnenosť ich vychádzania. Následne v ďalšom konaní a prekontrolovaní môžu dostať pokutu. „Ľudia si nemusia nič vybavovať, aby policajné hliadky čo najviac ľudí skontrolovali počas tohto obdobia. Policajná hliadka vyplní dotazník, následne sa bude kontrolovať oprávnenosť pohybu. Nebudú sa pokutovať na mieste, následne, keď niekto poruší predpis, pokuta ho počká,“ skonštatoval premiér.

Proti masívnej kontrole ľudí štátnymi orgánmi vystúpila najmä Veronika Remišová (Za ľudí), ktorá požadovala, aby bola zodpovednosť najmä na ľuďoch. Matovič po rokovaní vlády priznal, že uznesenie na prísnych opatreniach počas Veľkej noci nebolo na vláde jednotné, ale nemenoval konkrétnych ľudí, ktorí s ním nesúhlasili. Juraj Šeliga (Za ľudí) tvrdí, že nariadenia rešpektuje, ale nerozumie im. „Som právnik, ale priznám sa, že keď som si pozrel čo dnes schválila vláda (a s akými výnimkami), tak si naozaj neviem predstaviť, ako sa to dá vykonať v praxi. Niekedy netreba nič viac ako výzvu, či apel na zdravý rozum a solidaritu k spoluobčanom,“ napísal na sociálnej sieti.

Otvoriť galériu

Pridáva sa aj Peter Pellegrini (Smer): „Ak by premiér dôveroval ľuďom a oni dôverovali jemu, stačilo by sa mu ľuďom verejne prihovoriť a poprosiť ich o spoluprácu. Igor Matovič však ľuďom neverí a chce vidieť v uliciach policajtov a vojakov. Je to zbytočné mocenské gesto.“

Čo sa zavádza

Zákaz vychádzania od stredy 00:00 hod. do pondelka 13. apríla 23:59 hod

Toto obmedzenie sa nevzťahuje na:

- obvyklú cestu do a zo zamestnania a cestu na výkon podnikateľskej alebo inej obdobnej činnosti

- cestu v nevyhnutnom rozsahu za účelom obstarania nevyhnutných základných životných potrieb, teda nákup potravín, liekov, zdravotníckych prostriedkov, hygienického tovaru, kozmetiky a iného drogériového tovaru, krmív a ďalších potrieb pre zvieratá, zabezpečenie starostlivosti o deti, domáce zvieratá či doplnenie pohonných hmôt

- cestu za účelom obstarania nevyhnutných životných potrieb (vymenovaných v predchádzajúcom bode) pre inú osobu v rámci územia okresu (v prípade Košíc a Bratislavy v rámci územia mesta), môže ísť o dobrovoľníctvo či susedskú výpomoc

- cestu do zdravotníckeho zariadenia za účelom neodkladného vyšetrenia, vrátane sprevádzania blízkou osobou či príbuzným

- pobyt v prírode v rámci okresu, v prípade Košíc a Bratislavy v rámci územia mesta

- cestu na pohreb blízkej osoby

- cestu za účelom starostlivosti o blízku osobu alebo príbuzného, ktorý je na takúto starostlivosť odkázaný, môže ísť o cestu len v rámci okresu, v prípade Košíc a Bratislavy v rámci územia mesta.

Matovič na koberčeku u Čaputovej

Prezidentka SR Zuzana Čaputová víta rozhodnutie odborného konzília na sprísnenie opatrení na zabránenie šírenia nového koronavírusu počas veľkonočných sviatkov. Zároveň vyzvala predstaviteľov štátu na pokojnú a rozvážnu komunikáciu smerom k občanom. Uviedla to v pondelok po prvom pracovnom stretnutí s novým premiérom Igorom Matovičom (OĽaNO) a predsedom parlamentu Borisom Kollárom (Sme rodina). „Je dôležité, aby sme udržali vysokú mieru sebadisciplíny,“ dodala s tým, že občania majú jej dôveru. Po sviatkoch by podľa nej bolo dobré situáciu opäť prehodnotiť s odborníkmi.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mač, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ruský prezident Vladimir Putin.
Problémy v živote Putinovej exmanželky? Úrady zasiahli proti jej partnerovi! S týmto sa môžu rozlúčiť
Poľský prezident Andrzej Duda sa stretol s Donaldom Trumpom.
Foto
Súkromné stretnutie Trumpa a Dudu: Spoločná večera! O čom išlo?
Volodymyr Zelenskyj.
Slová, ktoré chcel Zelenskyj počuť: Ukrajina má dôvod na radosť! EÚ by im mala poskytnúť urgentnú pomoc
Ilustračné foto
Foto
Úrady vydali najvyššie varovanie: Tisíce ľudí evakuujú! Krajine hrozí NIČIVÝ jav
(ilustračné foto).
Izrael sa chystal zaútočiť na Irán: V tom sa stalo niečo nečakané! Krajina náhle otočila
Hoci Victoria slávi už päťdesiat rokov, takmer nikto by si netrúfol jej to povedať.
Foto
TOTO ste Victorii Beckham nevedeli: Dcéra o nej prezradila TRÁPNE tajomstvo! Uf, radšej mala ostať ticho
Počty prípadov u našich susedov od začiatku roka prudko stúpajú.
EPIDÉMIA v Česku?! Odborníci dvíhajú varovný prst: Ochorenie naberá na intenzite
 Na proteste proti zákonu o zahraničnom vplyve bolo v Tbilisi vyše 20.000 ľudí.
Foto
Gruzínskom sa ozývajú výkriky skandovania: Desiatky tisíc ľudí vybehlo do ulíc! Situácia je vážna, čo sa tam deje?
Vlajka Kataru (ilustračné foto).
Katar prehodnocuje svoju úlohu sprostredkovateľa: Môžu za to konflikty? Najhoršie na tom skončí táto krajina!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Česko a Belgicko bijú na poplach! Prstom ukazujú na Rusko: Hrozné, do čoho majú zasahovať
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj žiada lídrov EÚ o pomoc: Vymenoval zoznam, toto by im pomohlo pri obrane krajiny
Pesničková súťaž Eurovízia bude prebiehať 7. až 11. mája.
Obľúbená Eurovízia je za dverami: Švédsko chce byť pripravené na najhoršie, drsné opatrenia