Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.04.2020 09:55 | Správy | Domáce správy

Slovenské nemocnice sa pripravujú na väčší počet ťažkých prípadov s koronavírusom: Tu budú 4 červené zóny!

Dôležité opatrenia. Slovenské nemocnice sa pripravujú na väčší počet pacientov s ochorením COVID-19.

Niektoré oddelenia či celé kliniky sa postupne premenili na takzvané červené zóny. V najkrízovejšom variante by sa celé zdravotnícke zariadenia zmenili na tzv. COVID nemocnicu. Nový Čas zistil, ako sú na tom zdravotnícke zariadenia v Bratislave, Košiciach, Martine a Trnave.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

V Bratislave bude červenou zónou celá jedna nemocnica a ešte aj jej niektoré bloky, v Martine dva pavilóny a v Košiciach niekoľko kliník a jedno oddelenie. Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB) už na tento účel vyhradila pavilón infektológie na Kramároch. Ďalšími plánovanými červenými zónami sú budova kliniky geriatrie a monoblok Nemocnice akademika L. Dérera. Nateraz ide o 540 lôžok, vzhľadom na vývoj situácie ich môže pribudnúť.

„Priestory v nemocnici pripravujeme, plánujeme rozmiestniť prístroje na umelú pľúcnu ventiláciu, mapujeme technické zázemie a ostatné prístrojové vybavenie,“ povedala hovorkyňa UNB Eva Kliská. Aj v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura (UNLP) v Košiciach sú už nachystaní. Upútavky a smerovníky červenej farby znázorňujú priestor, v ktorom chystajú vyšetrenia a hospitalizáciu rizikových pacientov.

 

Na hospitalizáciu a liečbu ľudí s koronavírusom vyčlenili kliniku infektológie a lôžka na ďalších dvoch klinikách a na jednom z dvoch neurologických oddelení. „Spolu je to 80 lôžok. V prípade potreby vieme počet navýšiť, všetko závisí od vývoja situácie,“ informovala hovorkyňa UNLP Ivana Vaněková. V Trnave sa celá červená zóna nachádza v Pavilóne chirurgických disciplín, ktorá je izolovaná od ostatných oddelení pavilónu.

Štát zatiaľ pred vypuknutím epidémie a nárastu počtu chorých nakupuje pľúcne ventilácie, ktorých chce mať aspoň tisíc. Cez víkend premiér k fungujúcim piatim stovkámi podpísal zmluvu na výrobu ďalších 300 z dielne slovenskej spoločnosti Chirana. Okrem toho objednáva ministerstvo ďalších 138 prístrojov od domácich obchodníkov s potrebami pre zdravotníctvo. Matovič hovorí, že dostatočný počet ventilácií budeme mať do konca júna, pričom najväčší nával v nemocniciach sa zatiaľ očakáva až v júli.

 

Otvoriť galériu
Bratislava
Zdroj: anc

- Klinika infektológie a geografickej medicíny

- Klinika geriatrie

- monoblok Nemocnice akademika Ladislava Dérera

- všetky na Kramároch

- spolu: 540 lôžok

Červená nemocnica

Červená nemocnica podlieha veľmi prísnym bezpečnostným opatreniam. Všetci zdravotníci, ktorí sa budú starať o infikovaných, musia absolvovať odborné školenie a chrániť sa špeciálnymi ochrannými prostriedkami. „Ak si to bude situácia vyžadovať, máme k dispozícii medikov a dobrovoľníkov,“ dodala hovorkyňa UNB E. Kliská.

Ostatných pacientov preložíme

Eva Kliská, hovorkyňa UNB

- Pacienti, ktorí nie sú COVID-19 pozitívni a ktorí si vyžadujú neodkladnú zdravotnú starostlivosť, budú umiestnení do ďalších našich nemocníc (Ružinov, Antolská, Staré Mesto, Podunajské Biskupice), kde bude o nich plnohodnotne postarané.

 

 

Otvoriť galériu
Trnava
Zdroj: anc

- Klinika infektológie

- Novovytvorená červená zóna – červený urgentný príjem v Pavilóne chirurgických disciplín

- Interné oddelenie

- Traumatologicko-ortopedické oddelenie

- Chirurgické oddelenie

- Neurologické oddelenie

- spolu: 144 lôžok

Otvoriť galériu
Trnava
Zdroj: anc

Matej Martovič, hovorca Fakultnej nemocnice Trnava

- V tejto zóne bude pracovať personál Urgentného príjmu FN Trnava. Nemocnica spúšťa aj testovanie formou drive-in. Celá červená zóna sa nachádza v Pavilóne chirurgických disciplín, ktorý je izolovaný od ostatných oddelení pavilónu. V rámci zóny je aj miestnosť vyčlenená na urgentné zákroky a lôžková časť na zotavenie pacienta po zákroku.

 

Otvoriť galériu
Martin
Zdroj: anc

- Klinika infektológie a cestovnej medicíny a Klinika pneumológie a ftizeológie (pavilón č. 5)

- Klinika detskej chirurgie (starý chirurgický pavilón č. 4)

- spolu: 109 lôžok

Máme dva pavilóny 

Katarína Kapustová, hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Martin

- Máme kompletne pripravené dva samostatné pavilóny. Dospelí pacienti sú aktuálne liečení na infekčnej a pľúcnej klinike, čo sú pracoviská v jednom samostatnom pavilóne. Pre detských pacientov s podozrením na koronavírus, prípadne s potvrdeným koronavírusom, máme pripravený starý chirurgický pavilón. Aktuálne máme na boj s koronavírusom vyčlenených 109 lôžok. Takýto model považujeme za priechodný aj z dlhodobejšieho hľadiska, pričom nebude ohrozené poskytovanie zdravotnej starostlivosti u  COVID negatívnych pacientov.

Otvoriť galériu
Košice
Zdroj: anc

- Klinika infektológie a cestovnej medicíny

- Klinika pracovného lekárstva a klinickej toxikológie

- Klinika pneumológie a ftizeológie

- Neurologické oddelenie

- všetky na Rastislavovej 43

spolu: 80 lôžok

Otvoriť galériu
Košice
Zdroj: anc

Špeciálny triediaci stan pred Univerzitnou nemocnicou L. Pasteura pomáha rýchlejšej orientácii pacientov. „Dnes prišlo už asi 80 pacientov, ktorým sme zmerali teplotu, poskytli základné informácie a dali podpísať prehlásenie, že nemali cestovateľskú anamnézu a ani ich nenavštívila žiadna osoba z ich domácnosti, ktorá by mala cestovateľskú anamnézu,“ povedal v bielom plášti odetý dobrovoľník Bence Szabó, ktorý je medikom a tento rok končí vysokú školu

. Formou drive-in od pondelka (23. marca) testujú pacientov, ktorí sa predtým telefonicky nahlásili na Regionálny úrad verejného zdravotníctva. Medici s nimi telefonicky vyplnili žiadanku na vyšetrenie.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: joc, kz, mf, tasr, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto).
Grécko zablokovalo pravicovej strane účasť v eurovoľbách: Chceli vyhrať podvodom? Ich lídrom je trestaný muž!
(ilustračné foto).
Dráma na podujatí Ľavicovej strany: Do miestnosti vtrhli útočníci! Hrozivé, čo nasledovalo
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej