Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.04.2020 00:05 | Správy | Zahraničné správy

Rakúsko otvára obchody, na koniec obmedzení sa chystajú aj ďalšie krajiny: Črtá sa svetlo na konci korona tunela?

Optimisti či blázni? Rakúsko ako prvá krajina predložila konkrétne dátumy otvorenia prevádzok a nového začiatku fungovania ekonomiky po korona kríze.

Česká republika tiež zvažuje otvorenie maloobchodnej siete, Francúzi zas plánujú riadenú kolektívnu imunitu. Kancelár Sebastian Kurz na tlačovej konferencii predstavil plán krajiny, ktorý rozbehne lokálnu ekonomiku. Už po Veľkej noci chcú otvoriť viaceré malé obchody. Medzi otvorenými budú predajne s umeleckými či hobby potrebami, záhradníctva, no aj služby ako kaderníctva či holičstvá.

Otvoriť galériu

Od 1. mája by mali nasledovať aj ostatné obchody a služby. O ďalšie dva týždne chcú otvoriť a rozbehnúť aj gastrosektor. Školy by mali ostať zavreté, no nechcú rušiť skúšky ani maturity. Zároveň s otváraním obchodov sprísňujú hygienu a zavádzajú povinné nosenie rúšok. Kancelár Kurz uviedol, že sa inšpirovali Českou republikou, a vyzdvihol disciplinovanosť ľudí.

Premiér Andrej Babiš tiež chce po Veľkej noci otvoriť obchody s hobby potrebami, predajne s detským textilom a papiernictvá. Minister vnútra Jan Hamáček chce dať návrh do parlamentu o tom, že by po 14. apríli mohli pootvoriť hranice a povoliť vycestovanie v špeciálnych prípadoch. Francúzsko je úplne uzavreté už od  17. marca. Uzávera by mala po novom trvať až do 15. apríla. Potom chcú pomaly „zapnúť“ život v krajine. Začínajú spomínať kolektívnu imunitu, ktorú chcel dosiahnuť aj Boris Johnson.

 

Francúzi na to však chcú ísť inak. Vzhľadom na to, že nákaza sa šírila v rôznych regiónoch v inom čase, chcú aj krajinu otvárať región po regióne. Toto otváranie by malo sprevádzať aj masívne testovanie. Malo by dostať nakazených pod kontrolu včas a nemocnice by nepraskali vo švíkoch. Zdá sa, že celému svetu sa črtá svetlo na konci tunela. Deutsche Bank urobila analýzu, na základe ktorej uviedla predpokladané dátumy oživenia krajín najviac zasiahnutých nákazou.

Otvoriť galériu

V analýze sa inšpirovali tým, ako prebiehala nákaza vo Wu-chane, ktorý momentálne spúšťa fungovanie naplno. Tím vedený analytikom Lukom Templemanom a stratégom Jimom Reidom sa domnieva, že USA a Nemecko by mali rušiť obmedzenia 22. mája, Veľká Británia deň po nich. Taliansko, vzhľadom na skoršie vypuknutie nákazy, sa pravdepodobne rozbehne už 7. mája a Španielsko a Francúzsko by sa mali vrátiť do plnej prevádzky už 18. mája.

Poznamenávajú však, že medzi provinciou Chu-pej a ostatným svetom je rozdiel v tom, že Číňania to zažívali ako prví, a Európa a USA majú výzbroj v podobe poznatkov. Ako prvé by sa do normálu malo vrátiť cestovanie a po tom, čo sa pozviechajú lokálne národné ekonomiky, by sa mala pozviechať aj globálna a už v júni by sa všetci pracovníci mali vrátiť na svoje pozície.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: hla, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Takto si Kramár prišiel po svoju novopečenú dcérku.
Aké sú (ne)výhody otcovstva po 60-ke: Kto vie, či o tomto vedel čerstvý tato Maroš Kramár!
Veľké nešťastie: Postrelený muž v Rohožníku! Na miesto leteli záchranári
Hokejisti Spišskej Novej Vsi v piatom zápase semifinále play-off Tipos Extraligy hostili Košice.
Sp. Nová Ves - Nitra ONLINE: Sledujte prvý finálový zápas hokejovej extraligy
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Premiér Fico o výraznej zmene v doprave: Tieto miesta by mohli byť oslobodené od diaľničnej známky
Minister Tomáš ohlásil nové opatrenie
Erik Tomáš prehovoril o podpore KDH pri 13. dôchodkoch: Čo im mal slúbiť?
Prezidentka Zuzana Čaputová
Foto
Čaputová o obavách odborníkov: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti
Meghan Markle
Meghan sa prepočítala: ODPADNETE, čo spôsobil jej nový kšeft! Smejú sa aj odborníci
Existuje súvislosť medzi menštruáciou a Mesiacom?
Existuje súvislosť medzi menštruáciou a Mesiacom? Vedci pátrali po odpovediach! Prekvapivé zistenia
Na snímke českí policajti náhodne kontrolujú osobné motorové vozidlá na česko-slovenskej hranici.
Obnovia sa kontroly na hraniciach Česka a Slovenska? Rakušan podotkol jednu vec
Ilustračné foto
Ukrajina o havárii ruského bombardéra: Slová o POMSTE! Mal ostreľovať tieto mestá
Close up of seatbelt with damaged webbing in door frame of crashed car.  Broken auto glass on rain soaked roadway and inside car.
Desivá nehoda cestou do školy: Auto s maturantkami sa prevrátilo! Zasahovali záchranári
Félix (22) sa dočká nového a omnoho väčšieho výbehu.
Váš Tip
Dojaté chovateľky aj návštevníci: Medveď Félix z bratislavskej ZOO spravil prvé krôčiky v novom výbehu! Sledujte to