Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.04.2020 15:13 | Správy | Domáce správy

Čaputová prísne opatrenia na Veľkú noc schvaľuje: Slovensko môže ísť viacerým krajinám príkladom

Prezidentka Zuzana Čaputová víta odporúčania týkajúce sa limitovania pohybu občanov počas sviatkov a považuje ich za správne.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Uviedla to v pondelok na tlačovej konferencii po rokovaní v Prezidentskom paláci s predsedom vlády Igorom Matovičom (OĽaNO) a šéfom parlamentu Borisom Kollárom (Sme rodina) o aktuálnej situácii na Slovensku.

„Je dôležité, aby sme udržali vysokú mieru sebadisciplíny a nepokazili to, čo sa nám doteraz podarilo dosiahnuť. Disciplína má svoje opodstatnenie, pretože nárast infikovaných nie je exponenciálny," priblížila Čaputová.

Podľa nej môže ísť Slovensko príkladom viacerým krajinám. Napriek tomu je však podľa nej správne, aby boli opatrenia počas Veľkej noci sprísnené. „Plne rešpektujem odborné názory ľudí, ktorí sa tomu venujú. A ak na základe analýz vyplynulo, že ľudia majú zvýšenú tendenciu cestovať počas týchto sviatkov, tak by bolo veľké riziko, ak by takéto opatrenia neboli prijaté,“ zdôraznila. Hlava štátu tiež uviedla, že akákoľvek komunikácia opatrení, ktoré ešte nie sú schválené, môže vyvolávať pochybnosti, a preto by sa takému správaniu politici mali vyvarovať. „Diskutuje sa o nich neodborne, a to je možno problém. Myslím, že to platí pre všetky budúce opatrenia,“ dodala.

 

Podľa premiéra Matoviča Slovensko v boji proti koronavírusu „zďaleka nemá vyhraté“. Upozornil tak najmä na možné ohniská nákazy v rómskych osadách, ktoré v súčastnosti preveruje armáda. „Teraz nie je čas na poľavovanie opatrení. Včera sa konzílium odborníkov jednoznačne zhodlo na tom, že nesmieme uvoľňovať opatrenia,“ zdôraznil. Tiež si myslí, že jeho komunikácia v otázke takzvaného blackoutu krajiny nebola nevhodná a snažil sa tak informovať verejnosť o možných scenároch. „Blackout si teraz zažijeme na tých 6 dní. My už sme vypnutí, len otázka znie, že ako veľmi,“ vysvetlil. Matovič tiež kritizoval bývalého premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD) za to, že na Slovensko „vpustil desaťtisíce ľudí zo zahraničia bez toho, aby boli pod akoukoľvek kontrolou“. Upozornil na prípad Slovákov vracajúcich sa z Tirolska, spomedzi ktorých boli 34 pozitívne testovaní na koronavírus.

Predseda parlamentu Boris Kollár chce, aby aj naďalej prechádzali parlamentom zákony „veľkou zhodou“, čo ocenila aj prezidentka. „Keď musíme prijať návrhy zákonov v skrátenom legislatívnom konaní, budem sa snažiť, aby prechádzali konsenzom,“ vysvetlil Kollár a upozornil na to, že nová koalícia akceptovala v zákonoch aj pripomienky zo strany opozície. Zdôraznil, že by v takomto modeli chcel v budúcnosti pokračovať. Kollár tiež vysvetľoval, že opozícia musí chápať to, prečo im neprešli návrhy na predsedov dvoch výborov v NR SR. „Výbory im ostávajú, s nikým iným nebol problém, ale nominácie Blahu (Smer-SD) a Kotlebu (ĽSNS) sú jednoducho pre mnohých koaličných poslancov neprijateľné,“ uviedol. Predseda NR SR objasňoval prezidentke aj svoju fotku s takzvanými Nočnými vlkmi na Slavíne. „Nechcel by som štiepiť zahraničnú politiku. Tá má byť jednotná, a preto by som sa s nimi znovu neodfotil, keby som vedel, že to sú Noční vlci,“ dodal s tým, že prezidentka jeho vysvetlenie akceptovala.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


K streľbe došlo v budove Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej na Námestí Jana Palacha v Prahe.
Streľba na UK ochromila Česko: Desivá udalosť zanechala rany na duši tisícom ľudí
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81). Vdova Majka je zlomená.
Foto
Pohreb Dušana Grúňa († 81): Užialená vdova Majka je v koncoch, bolestivý ODKAZ manželovi pri truhle
Benátky začali skúšobne vyberať vstupné do mesta.
Chystáte sa do obľúbenej turistickej destinácie? Pripravte si peňaženky! Tu sa nedostanete zadarmo
Na snímke pápež František.
Pápež František prijal vo Vatikáne hlavu štátu: Akej téme sa venovali?
Martin Nikodým bude moderovať novú vedomostnú súťaž RTVS Všade dobre, doma naj.
Váš Tip
Kiks sebavedomého Nikodýma pred Slovenskom: Chcel predviesť vedomosti, namiesto toho strelil hlúposť!
Niekoľkodňové zrážky mierne zvýšili hladiny všetkých tokov na východnom Slovensku. Najviac sa dažde prejavili na prietokoch rieky Hornád.
Pohroma v krajine: Voda už zabila najmenej 155 ľudí! Hrozné, čo sa tam deje
Macronove výzvy znejú jasne: Európa nie je nesmrteľná! Upozornil na ruskú hrozbu
Dmitrij Peskov.
Mrazivé slová Peskova: Ukrajine nepomôžu už ani USA! Ani TOTO nezmení výsledok konfliktu
Foto
Je to oficiálne vonku: Bátovská Fialková prehovorila o svojej budúcnosti
European Union flags in front of the Berlaymont building (European commission) in Brussels, Belgium.
Podpláca Rusko europoslancov? Parlament je zhrozený! Treba urýchlene konať
Foto
Attila Végh pocíti odklon sponzorov: O koľko peňazí príde na reklame?
(ilustračné foto)
Ukradli, čo mohli! Polícia vo Svidníku obvinila piatich mužov: Vypáčili zámok a potom to prišlo