Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.04.2020 14:33 | Správy | Domáce správy

Súd uznal Marčeka vinným z vraždy Kuciaka a Kušnírovej: Aký dostal trest?

Špecializovaný trestný súd uznal Miroslava Marčeka vinným z vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Úhrnný trest v dĺžke 23 rokov väzenia za vraždy novinára Jána Kuciaka, jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, podnikateľa Petra Molnára a ďalšie skutky uložil v pondelok senát Špecializovaného trestného súdu v Pezinku obžalovanému bývalému vojakovi Miroslavovi Marčekovi z Kolárova.

 

Odpykať by si ho mal v zariadení s najprísnejším stupňom stráženia. Takisto mu súd vymeral ochranný dohľad na dobu troch rokov. Poškodeným rodičom Jána Kuciaka by mal tiež uhradiť nemajetkovú ujmu vo výške 140-tisíc eur, matke Martiny Kušnírovej 70-tisíc eur a sestre Petra Molnára Silvii 40-tisíc eur. Miroslav Marček sa k žalovaným skutkom priznal, preto bol vylúčený na samostatné konanie.

Na začiatku zdôvodnenia vymenovávala predsedníčka senátu okolnosti, ktoré viedli k samotnému odsúdeniu. "Zavraždil dvoch ľudí vo veku 27 rokov. Boli to ľudia hodnotní. Išlo o ľudí, ktorí mali život pred sebou," uviedla na margo zavraždenej dvojice. Pri Molnárovi nezabudla dodať, že v snahe o jeho olúpenie neurobil Miroslav Marček žiaden krok smerujúci k tomu, aby ho nezavraždil a okradol napríklad v čase, keď nebude doma.

Obzvlášť sa sudkyňa zastavila pri vražde Kušnírovej, na ktorú Miroslav Marček nedostal objednávku. "Súd videl brutálnosť, neľudskosť, chladnokrvnosť pri zavraždení Kušnírovej," konštatovala Sabová v zdôvodnení rozsudku. Doplnila, že Miroslav Marček neurobil nič preto aby pred Kušnírovou zatajil svoju identitu napríklad nasadením si kukly. "Keď sa tam vyskytla, tak chladnokrvne zavraždil aj túto ženu. Mohol predvídať, že tam bola," reagovala Sabová na priebeh skutku z Veľkej Mače.

Predsedníčka vo svojom zdôvodnení myslela aj následok, ktorý bol konaním Miroslava Marčeka spôsobený. Na margo zavraždeného novinára uviedla, že "chcel Slovensko očistiť od prevládajúcej korupcie". Miroslav Marček podľa senátu tak konal priamo, v úmysle a s vopred uváženou pohnútkou. Na druhej strane však pri pristúpení na mimoriadne zníženie trestu myslela na to, že Miroslav Marček spolupracoval s orgánmi činnými v trestnom konaní. Doplnila tiež, že 23-ročný trest spôsobí, že bude pustený na slobodu krátko pred šesťdesiatkou. Počas znaleckého výsluchu znalec z oblasti psychológie konštatoval, že po veku 50 rokov sa agresivita u obžalovaného môže znižovať. Prihliadala aj na slová znalca o tom, že agresivita nie je dominantnou vlastnosťou Miroslava Marčeka.

Odškodné pre pozostalých

Súd okrem 23-ročného trestu priznal poškodeným nemajetkovú ujmu. Rodine Kuciakovcom dokopy 140.000 eur, Zlatici Kušnírovej 70.000 eur a pozostalým po Molnárovi, ktorého zastrelil v roku 2016, 40.000 eur.

Sabová sa počas čítania skutkovej vety plne pridržala obžalobnej verzie o objednávke vraždy zo strany Mariana Kočnera a sprostredkovania cez Alenu Zsuzsovú. Predsedníčka senátu však ostatných obžalovaných nemenovala. Marian Kočner, Alena Zsuzsová a Tomáš Szabó sú z vraždy novinára naďalej obžalovaní.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA, tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Bratislavské módne dni.
Foto
FOTOGALÉRIA z Bratislavských módnych dní: Nahodená Šimkovičová prišla s dcérou a aha, kto ukázal ZADOK!
(ilustračné foto).
Letecké spoločnosti reagujú na vyostrený konflikt medzi Izraelom a Iránom: Čo sa mení?
Bombardér B-1 Lancer (ilustračné foto).
Pád strategického bombardéra má tragickú dohru: Rusko informovalo o úmrtí, pátranie ďalej pokračuje
ilustračné foto
Irán pod zúrivou paľbou Izraela: Zasiahli výbuchy aj jadrové zariadenia?!
Foto
Pôvabná dcéra Pavla Nedvěda sa pochválila: Otec a mama opäť spolu!
Dara Rolins niesla záplavy veľmi ťažko.
Dara Rolins v centre šialených záplav v Dubaji: Taký EXTRÉM ešte nezažila
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Krvavý útok na Ukrajine: Rusi udreli smrtiacou silou! FOTO zo zasiahnutého mesta
(ilustračné foto).
Hrôzostrašná nehoda na D1: Auto narazilo do zvodidiel! Zasahovali hasiči
Hikers on the Haiku stairs, otherwise known as Stairway to Heaven, on Oahu, Hawaii.
Počuli ste o Schodoch do neba? S ich návštevou sa môžete rozlúčiť: Za všetko môže bezohľadnosť turistov
 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Ukrajina vyšla s pravdou von: Zničili ruský bombardér! Súvisí to s nedávnou nehodou?
Ilustračné foto
Cestujúci si toto letisko nevedia vynachváliť: Najlepšie na svete! Skončili naši susedia aspoň v TOP 10?
Jana pustila do sveta nový album Obyčajnosti.
Foto
Úspech Jany Kirschner za hranicami: O takomto niečom môžu mnohí umelci len snívať!