Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.04.2020 19:15 | Šport | Šport mix

Bežkyňa Putalová je už na Slovensku: Z JAR sa dostali nemeckým špeciálom

Šiesta najlepšia štvorstovkárka z halových MS 2016 v Portlande Iveta Putalová (32) a jej tréner Marcel Lopuchovský (42) sa v nedeľu popoludní vrátili na Slovensko z tréningového kempu v Juhoafrickej republike.

Bratislavčanka v službách banskobystrickej Dukly bola posledná zo slovenskej atletickej špičky, ktorá po vypuknutí koronavírusovej pandémie "uviazla" na sústredení v zahraničí.

Putalová s koučom Lopuchovským však späť neleteli Katarskými aerolíniami, ako pôvodne plánovali, ale nemeckým špeciálom, ktorý ich priviezol do Mníchova a odtiaľ sa - opäť letecky - presunuli do Schwechatu. Z Johannesburgu odleteli približne dve hodiny pred polnocou zo soboty na nedeľu, na viedenskom letisku pristáli v nedeľu popoludní krátko pred treťou.

"Všetci pasažieri, ktorí leteli špeciálom, mali zraz v Pretórii v miestnej nemeckej škole. Trochu som sa obával, či nebudeme mať problémy s odovzdaním auta z požičovne a takisto s presunom z Potchefstroomu do Pretórie, čo bolo vyše 150 km," opisoval Lopuchovský dobrodružný návrat z JAR. "Aj keď sme mali všetky možné povolenia, človek nikdy nevie Aj v Juhoafrickej republike platia v súvislosti s koronavírusom rôzne reštrikcie. Našťastie, všetko išlo hladko. Na letisku v Johannesburgu, odkiaľ sme sa dostali domov za rekordných 15 hodín, a kde boli prísne bezpečnostné opatrenia, som sa cítil ako na olympiáde v Riu. Chýbali už len lietajúce helikoptéry nad hlavami," uviedol pre web Slovenského atletického zväzu.

 

Putalová trénovala v JAR od 15. februára, prvé tri týždne vo vysokohorskej dedinke Dullstroom neďaleko Krugerovho národného parku vo vyše dvojtisícovej nadmorskej výške. Potom sa s trénerom presunuli približne o sedemsto výškových metrov nižšie do Potchefstroomu. "Na juhu Afriky sme strávili sedem týždňov a na moje počudovanie sme odtrénovali všetko, čo som naplánoval pred odchodom. Pravda, v závere sústredenia sme už trochu improvizovali aj my, lebo niektoré športoviská - napríklad štadión na North-West University - uzavreli. Na prípravu sme potom využívali verejný štadión s trávnatým povrchom, hneď vedľa prenajatého domu, kde sme bývali, sme mali k dispozícii dvojkilometrový okruh, v dome aj bežiaci pás a posilňovňu," pokračoval Lopuchovský.

Slovenskú bežkyňu aj kouča Lopuchovského čaká po prílete z Afriky povinná dvojtýždňová karanténa. "Sedem až desať dní v karanténe nám teraz príde vhod. Iveta si aspoň po náročnej príprave oddýchne, čo je tiež dôležité," zdôraznil Putalovej tréner. "Na druhý týždeň karantény už mám pre ňu vymyslené domáce cvičenie s rôznymi gumami, švihadlom, či TRX lanom, na ktorom sa dá do tiež do sýtosti vyšantiť - existujú s ním cviky od výmyslu sveta. A keď bude najhoršie, napodobníme jedného francúzskeho vytrvalca, ktorý na svojom balkóne zabehol za šesť hodín maratón. Iveta je bežkyňa, ktorá by nemala problém zabehnúť v izbe päť kilometrov," dodal s úsmevom Lopuchovský.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



Po nevídaných dažďoch vládla všade panika a strach.
FotoVáš Tip
Dubaj zasiahli najsilnejšie dažde za posledných 75 rokov: Chaosu a katastrofe čelia aj uviaznutí Slováci!
Futbalový Slovan sa ocitol v náročnej situácii.
V hre príchod reprezentanta: Uloví futbalový Slovan veľkú rybu?
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Nečakaná návšteva na Ukrajine! Aha, kto pricestoval do Kyjeva
(ilustračné foto)
Rusko spôsobilo na Ukrajine teror: Diali sa tam strašné veci! Hlásia množstvo obetí
Ilustračné foto
Viaceré komplikácie v doprave v Bratislave: Tu sa zrazili 3 autá! Kde všade sa zdržíte?
Duchoňova dcéra má z filmu strach.
Foto
Dcéra Duchoňa († 35) má obavy z filmu o otcovi: Už sa stretla s režisérom! Čo jej naháňa strach?
(ilustračné foto)
Jedna z najväčších krádeží zlata v dejinách krajiny: Prípad sa pohol! Nečakaný úspech
Ilustračné foto
Dokedy nás bude trápiť mrazivé počasie? Slováci, pripravte sa: To vôbec nevyzerá dobre!
(ilustračné foto)
Chystáte sa do Amsterdamu? Dobre čítajte: Zavádzajú nové opatrenia
Foto
Slovenský hokejista v USA: Vodičák má vo vrecku, pozvánku do repre...
(ilustračná foto)
Smutné správy: Zomrel významný dopravný dizajnér († 93)! Pozrite sa, čo navrhol
Ondrej Rusnák (35)
Foto
Hokejový expert o Slafkovskom a MS: Na ľade si dobre rozumie s... Sledujte, čo povedal!