Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.04.2020 19:15 | Šport | Šport mix

Bežkyňa Putalová je už na Slovensku: Z JAR sa dostali nemeckým špeciálom

Šiesta najlepšia štvorstovkárka z halových MS 2016 v Portlande Iveta Putalová (32) a jej tréner Marcel Lopuchovský (42) sa v nedeľu popoludní vrátili na Slovensko z tréningového kempu v Juhoafrickej republike.

Bratislavčanka v službách banskobystrickej Dukly bola posledná zo slovenskej atletickej špičky, ktorá po vypuknutí koronavírusovej pandémie "uviazla" na sústredení v zahraničí.

Putalová s koučom Lopuchovským však späť neleteli Katarskými aerolíniami, ako pôvodne plánovali, ale nemeckým špeciálom, ktorý ich priviezol do Mníchova a odtiaľ sa - opäť letecky - presunuli do Schwechatu. Z Johannesburgu odleteli približne dve hodiny pred polnocou zo soboty na nedeľu, na viedenskom letisku pristáli v nedeľu popoludní krátko pred treťou.

"Všetci pasažieri, ktorí leteli špeciálom, mali zraz v Pretórii v miestnej nemeckej škole. Trochu som sa obával, či nebudeme mať problémy s odovzdaním auta z požičovne a takisto s presunom z Potchefstroomu do Pretórie, čo bolo vyše 150 km," opisoval Lopuchovský dobrodružný návrat z JAR. "Aj keď sme mali všetky možné povolenia, človek nikdy nevie Aj v Juhoafrickej republike platia v súvislosti s koronavírusom rôzne reštrikcie. Našťastie, všetko išlo hladko. Na letisku v Johannesburgu, odkiaľ sme sa dostali domov za rekordných 15 hodín, a kde boli prísne bezpečnostné opatrenia, som sa cítil ako na olympiáde v Riu. Chýbali už len lietajúce helikoptéry nad hlavami," uviedol pre web Slovenského atletického zväzu.

 

Putalová trénovala v JAR od 15. februára, prvé tri týždne vo vysokohorskej dedinke Dullstroom neďaleko Krugerovho národného parku vo vyše dvojtisícovej nadmorskej výške. Potom sa s trénerom presunuli približne o sedemsto výškových metrov nižšie do Potchefstroomu. "Na juhu Afriky sme strávili sedem týždňov a na moje počudovanie sme odtrénovali všetko, čo som naplánoval pred odchodom. Pravda, v závere sústredenia sme už trochu improvizovali aj my, lebo niektoré športoviská - napríklad štadión na North-West University - uzavreli. Na prípravu sme potom využívali verejný štadión s trávnatým povrchom, hneď vedľa prenajatého domu, kde sme bývali, sme mali k dispozícii dvojkilometrový okruh, v dome aj bežiaci pás a posilňovňu," pokračoval Lopuchovský.

Slovenskú bežkyňu aj kouča Lopuchovského čaká po prílete z Afriky povinná dvojtýždňová karanténa. "Sedem až desať dní v karanténe nám teraz príde vhod. Iveta si aspoň po náročnej príprave oddýchne, čo je tiež dôležité," zdôraznil Putalovej tréner. "Na druhý týždeň karantény už mám pre ňu vymyslené domáce cvičenie s rôznymi gumami, švihadlom, či TRX lanom, na ktorom sa dá do tiež do sýtosti vyšantiť - existujú s ním cviky od výmyslu sveta. A keď bude najhoršie, napodobníme jedného francúzskeho vytrvalca, ktorý na svojom balkóne zabehol za šesť hodín maratón. Iveta je bežkyňa, ktorá by nemala problém zabehnúť v izbe päť kilometrov," dodal s úsmevom Lopuchovský.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



Herák hovorí, že ide o bludy a odmieta akúkoľvek spojitosť s obťažovaním.
Na exposlanca Heráka podal prokurátor obžalobu: Týka sa sexuálneho zneužívania viacerých žien
Medvede sa vyskytujú už aj v oblastiach, ktoré pre ne nie sú prirodzené.
Obyvateľ čelil medveďovi neďaleko cintorína! Po Tatrami zasadal krízový štáb: Dôjde aj na krajné riešenie?
(ilustračné foto).
Rusko varuje Európu pred ODVETOU: Ak sa to stane, príde veľmi tvrdá reakcia!
(ilustračné foto).
25 rokov od vstupu Česka do NATO: Ministri zahraničných vecí zasadnú v Prahe
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a ruský minister obrany Sergej Šojgu
Ľadové slová ruského ministra! Silný odkaz pre Západ: Takýto máme PLÁN
Pestovatelia zo sadu Dobrý ježko zachraňovali úrodu.
Abnormálne teploty zamávali s prírodou: Spozorované úkazy spravia farmárom vrásky na čele
Vo vozidle museli vysať zeminu, zvyšky jedla aj iné nečistoty
Foto
Veľký test vysávačov do auta! Ktorý sa najviac oplatí? Tu sú výsledky
Kréta je obľúbenou dovolenkovou destináciou Slovákov.
Na gréckom ostrove prebieha najväčšie cvičenie: Desivý scenár!
Aerial drone view of Ruoholahti area, summer, sunset in Helsinki city
Tento jav v Helsinkách už neočakávali: Hovoria tomu takatalvi
(ilustr. foto)
Debatu o konci hazardu sprevádzali emócie: Poslanci schválil úplný zákaz pôsobenia herní a kasín
Americký prezident Joe Biden.
Američania to spravili a nik si to ani nevšimol: Skladujú to v Poľsku a v Nemecku
(ilustračné foto).
V Trenčíne zasahovali hasiči: Havária dvoch áut si vyžiadala troch zranených