Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.04.2020 07:00 | Správy | Zahraničné správy

Ako byť šťastný v týchto ťažkých dňoch? Inšpiratívne slová pápeža Františka

Čo z nás robí šťastných ľudí? Takúto otázku si môžeme klásť v týchto dňoch, ktoré sa tak líšia od toho, čo sme prežívali doteraz. Zmocňuje sa nás panika alebo znepokojenie z toho, čo sa teraz deje.

Sme zatvorení doma, rytmus práce a sociálneho života je iný ako zvyčajne. Môžeme sa však zahľadieť do svojho vnútra viac než predtým. Nedávno prebehol Svetový deň šťastia, ktorý zaviedla OSN s rezolúciou, ktorá označuje šťastie a pohodu za základné ciele ľudstva a verejnej politiky.

Prvá odpoveď na to, čo nás môže v týchto dňoch urobiť šťastnými, prišla od pápeža Františka, ktorý v rozhovore pre denník La Repubblica uviedol: "V týchto ťažkých dňoch môžeme činiť drobné konkrétne gestá voči osobám, ktoré sú nám najbližšie, môžeme prejavovať nehu k našim prarodičom a k ľuďom, ktorých máme radi, môžeme dávať bozk našim deťom. Sú to významné a rozhodujúce gestá. Ak budeme prežívať tieto dni takto, nebudú márne," povedal pápež.

Nie je čudné a trochu paradoxné hovoriť o šťastí v časoch koronavírusu? "Nie, je dobré o tom stále hovoriť a denne tento pocit precvičovať, akoby to bol sval," hovorí Sandro Formica z Floridskej medzinárodnej univerzity v Miami. "Len tak možno vytvárať hlboké a trvalé korene, ktoré nám pomáhajú orientovať sa lepšie aj v ťažkých a zložitých situáciách, ako je tá dnešná. Všeobecný názor, že šťastie je nepretržitý stav radosti, nie je správny. Šťastnejšie osoby sú schopnejšie prežívať aj negatívne emócie, ale dokážu sa z nich rýchlejšie vymaniť," uvádza Formica.

 

Ako si ale nacvičiť pocit šťastia? "Učme sa hovoriť o emóciách, ktoré v tejto ťažkej chvíli prichádzajú najčastejšie, najmä ak zdieľame spoločný krb, počnúc raňajkami a odchodom na lôžko. Snažme sa na päť minút upnúť plnú pozornosť k blízkej osobe, načúvať jej a nesúdiť. Osoba, ktorá sa takto otvára, môže povedať všetko, čo chce, a bude jej načúvané s empatiou a bez odsúdenia. všetko, čo bude takto povedané, zostane dôverné," hovorí Formica.

Dôležité je tiež hovoriť s ľuďmi, s ktorými zdieľame naše dni, a pýtať sa ich, aké majú potreby a ako im môžeme pomôcť. "Ak potreby nie sú zo sto percent uspokojené, potom sa pýtajme, ako by sme ich mohli plne uspokojiť, pretože keď sa tak nedeje, žijeme v stave obmedzenia a nátlaku a tak sa aktivujú obranné mechanizmy, ktoré vytvárajú negatívnu chémiu a nocebo efekt," hovorí Formica. Ak žijeme sami, robme to medzi priateľmi virtuálne. Je nevyhnutné otvorene zdieľať vlastné hodnoty a vzájomne si pomáhať v prispôsobovaní vlastného správania a vlastnej rutiny týmto hodnotám. Potom začnime plánovať aktivity na dobu po koronavíruse na báze týchto hodnôt.

Ďalšou technikou, ako cvičiť pocit šťastia, je odhaľovať v sebe talent. "Vždy večer môžeme usporiadať predstavenie, trebárs i len na niekoľko minút, kde každý člen rodiny prekvapí ostatných svojím talentom. Show môžeme urobiť aj na diaľku, pomocou videohovoru s priateľmi. A potom si precvičme našu fantáziu a plánujme si budúcnosť, akú by sme si priali. Ešte lepšie je predstavovať si budúcnosť zdieľanú všetkými členmi rodiny."

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Europoslankyňa Miriam Lexmann
KDH o odoberaní eurofondov: Občania nesmú byť trestaní za voľbu vlády
Hororová lúpež v Štítniku: Traja ozbrojenci vtrhli do domu, ľuďom dali na hlavy kukly a...
Doktor Kubiš sa môže pochváliť 80-percentnou úspešnosťou liečby.
Sexuológ Ivan Kubiš má po covide oveľa viac práce: Impotentných mužov lieči vlnami!
(ilustračné foto)
Slováci, to tu už dlho nebolo: Príde to v noci a platí výstraha prvého stupňa!
Požiar zničil 9 obydlí a o strechu nad hlavou prišlo takmer 50 ľudí.
Foto
Strašná spúšť v Stropkove: Postavia v osade byty? Takmer 50 ľudí nemá strechu nad hlavou
Slováková zostala zhrozená po tom, ako zbadala izbu.
Nela Slováková ZHROZENÁ po ubytovaní v luxusnom hoteli: Ty p*čo, povraciam sa! Za TOTO zaplatila 800 eur na noc
Vodič vošiel do protismeru a spôsobil nehodu.
Foto
Z auta ostala kopa šrotu: O tom, čo sa stalo, nemohol vodič tušiť! Môže sa to stať každému
(ilustračné foto)
Tínedžerka na východe mala chlapcovi zaplatiť za sex: Láska za 3 eurá so šokujúcim záverom!
Magda Šebestová (38).
FotoVáš Tip
Desivá NEHODA missky Šebestovej: Chvíľa nepozornosti ju stála veľa! S TÝMTO sa môže rozlúčiť
(ilustračné foto).
Špecializovaný trestný v kauze Rapid Life: Oslobodil spod obžaloby exšéfa odboru NBS Barriho?
Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.
Šutaj Eštok o novom riaditeľovi ÚIS: Táto vec mu od jeho nástupu robí radosť
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka pri príležitosti Dňa narcisov: Dobrovoľníkom a podporovateľom vyjadrila vďaku