Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.04.2020 20:54 | Správy | Zahraničné správy

Toto čakal málokto! WHO zmenila názor, toto si najnovšie myslí o používaní rúšok

Zástupca Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Michael Ryan sa v piatok vyslovil za širšie používanie podomácky vyrábaných rúšok. Informovala o tom agentúra Reuters.

Podľa koordinátora krízovej pomoci nie je zahaľovanie nosa a úst, ktoré má chrániť pred kašľom alebo kýchaním, zlý nápad.

Podľa experta WHO sa organizácia naďalej domnieva, že používanie respirátorov by malo byť vyhradené predovšetkým zdravotníkom. Zároveň však pripustil užitočnosť širšieho používania podomácky vyrábaných rúšok a ďalších pokrývok úst pre obmedzenie šírenia koronavírusu.

Ešte začiatkom týždňa Ryan bol k rúškam skeptickejší a nedoporučoval ich, ak človek nie je sám nakazený. Oponenti na to ale reagovali, že mnohí ľudia nemôžu sami vedieť, či infikovaní sú. "Musíme uchovať medicínske chirurgické respirátory pre našich pracovníkov v prvej línii, ale myšlienka používania respiračných pokrývok alebo pokrývok úst na ochranu pred kašľom alebo kýchaním ... sama o sebe nie je zlý nápad," povedal Ryan. To však podľa neho nepopiera potrebu umývania rúk a sociálneho odstupu.

 

Ryan pred novinármi pripustil možnosť, že vírus SARS-CoV-2, ktorý vo svete podľa štatistík nakazil viac ako milión ľudí, sa prenáša aj vzduchom. Experti sa však naďalej domnievajú, že hlavný spôsob prenosu sa deje tak, že ľudia, ktorí kašlú a kýchajú, kontaminujú povrchy predmetov alebo ďalších ľudí. Podľa Ryana možno sú situácie, kedy nosenie rúšok na verejnosti môže obmedziť mieru prenosu vírusu z infikovanej osoby na druhú.

Experti aj vlády sa o účinnosti nosenia rúšok sporia a dospievajú k protichodným záverom. Napríklad turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok oznámil, že na verejných miestach budú mať tureckí občania povinnosť rúška nosiť. Naopak britský vládny expert Jonathan Van-Tam v piatok povedal, že Británia neodporúča, aby rúška nosili zdraví ľudia. Neexistuje dôkaz, že všeobecné nosenie rúšok ľuďmi, ktorí sú zdraví, má vplyv na šírenie choroby v spoločnosti, poznamenal Van-Tam. Istý si zmysluplnosťou nosenia rúšok nie je ani šéf talianskej civilnej ochrany Angelo Borrelli. Podľa neho teraz nie je nevyhnutné, aby tí, ktorí dodržiavajú odstup a pravidlá stanovené vládou, rúška nosili.

Český odborník na testovanie rúšok z Energetického ústavu Fakulty strojného inžinierstva Vysokého učení technického v Brne František Lízal sa domnieva, že nosiť rúška na verejnosti má zmysel. Kritizoval pritom predchádzajúci postoj WHO, ktorá všeobecné nosenie rúšok skôr neodporúčala. Problém je podľa neho to, že človek nakazený koronavírusom nákazu roznáša ešte skôr, než začne mať príznaky.

S pôvodným názorom WHO polemizovala tento týždeň tiež imunologička a bývalá riaditeľka Mikrobiologického ústavu AV ČT Blanka Říhová. Podľa nej WHO má problém s tým, ako zabezpečiť rúška pre všetkých, a tak radšej ich nosenie spochybňuje. Podľa Říhovej v populácii môže byť odhadom 20 percent ľudí, ktorí majú vírus, nemajú príznaky, neboli testovaní, myslia si, že sú zdraví, ale pritom nie sú. "Keď si vezmú rúšku, tak možnosť prenosu podstatne znižujú," povedala Říhová Českému rozhlasu.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tisovým rodným domom sa v Bytči nezaoberali prvýkrát.
Foto
Osud rodného domu Jozefa Tisa spečatený: Boj o budovu konečne uzavretý?!
Nikodým s Emmou ešte keď bola bábätko.
Foto
Nikodýmova dcéra oslávila 20 rokov: Z malého dievčatka SEXI modelka! Nespustíte z nej zrak
Polícia v prípade obvinila 45-ročnú ženu.
Foto
Vražda v Petržalke: Desivý pohľad na miesto činu a posun vo vyšetrovaní
Minister zahraničných vecí Juraj Blanár.
Blanár tvrdí, že vojna nie je riešením k dosiahnutiu mieru: Pomôžu podľa neho rokovania
Vodička jazdu pod vplyvom alkoholu nezvládla.
Foto
Opitá vodička napálila do múru: Neuveriteľné, koľko nafúkala ráno pred ôsmou!
Boj o stoličku šéfa parlamentu sa zamotáva.
Boj o stoličku predsedu NR SR: Čo charakterizuje Danka a Rašiho? Politológ hodnotí stabilitu koalície
(ilustačné foto)
Trnavčanka venčila psov v parku, pozrela do húštiny a tam... Na VÝJAV do smrti nezabudne!
Ak nemôže otec, robí Sebastianovi navigátorku kamarátka Karin.
FotoVáš Tip
Z 11-ročného Sebastiana vyrastá hviezda rely: Toto sú najväčšie úspechy malého pretekára za volantom!
(ilustračné foto).
Nočný požiar vystrašil ľudí vo Výbornej pod Tatrami: Čo sa stalo na dvore domu?!
Foto
Legenda futbalového Slovana vymenila loptu za prácu v kuchyni: Radšej budem čistiť zemiaky ako...
Riaditeľ RTVS Ľ. Machaj by po rozdelení prišiel o svoju stoličku.
Vláda rozhoduje o osude RTVS: Zásadná vec zostala, príde Machaj o stoličku riaditeľa?
Vlkolínec
Obyvatelia Vlkolínca už sú ZÚFALÍ: Sme ako opice v zoo, bodaj by sa na nás zabudlo!