Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.04.2020 03:00 | Správy | Domáce správy
Video

Testovanie v najväčšej rómskej osade na Slovenku: Domáci priznali, že mali obavy

Veľké testovanie na koronavírus v osadách sa začalo v Jarovniciach (okr. Sabinov), kde žije najväčšia rómska komunita na Slovensku.

Testovanie na ochorenie COVID-19 v piatok vykonali príslušníci Ozbrojených síl Slovenskej republiky (OS SR) Ministerstva obrany SR. Domáci priznali, že z toho mali spočiatku obavy. Celá bezbolestná procedúra však netrvala viac ako 10 minút.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Skríningovú aktivitu výskytu vírusu v populácii osád zabezpečuje rezort obrany. Hovorca špeciálnych síl Mário Pažický informoval, že celú akciu v osadách koordinujú vojenskí špecialisti pre civilno-vojenskú spoluprácu. „Priamy odber vzoriek je v kompetencii vyškoleného zdravotníckeho personálu a v zodpovednosti úradu hlavného lekára OS SR. Vzorky sú odoberané výterovými setmi, teda bezbolestne a bez odoberania krvi,” uviedol Pažický.

Odber vzoriek v Jarovniciach realizovali na miestnom futbalovom ihrisku neďaleko rómskej osady, kde žije podľa údajov obce vyše 6 400 obyvateľov. Prípravy 15-členného tímu začali v piatok od 8. hodiny ráno. Prvých ľudí začali testovať pred 10. hodinou. Nad priebehom testovania dohliadal Marek Demčák z Úradu hlavného lekára OS SR. Podľa jeho slov mali na zozname 38 domácich s cestovateľskou anamnézou.

 

„Do areálu futbalového ihriska vstupovali vždy len dve osoby naraz. Po administratívnej procedúre sa im urobil výter z nosohltana a hrdla. Vzorky sa následne umiestnili do skúmaviek a bezpečne uchované budú prevezené do laboratória,” priblížil Demčák. Podľa OS SR boli počas piatka v pohotovosti aj vojenské vrtuľníky pre medicínsky transport, dovoz výterových setov a odvoz odobratých vzoriek.

Otvoriť galériu

Na priebeh testovania dozeral aj starosta obce Florián Giňa. „Išlo to hladko a bez rozruchu. Občania vedeli, že tí, ktorí sa vrátili zo zahraničia, budú testovaní,” uviedol Giňa. Priznal, že v obci a osade panovali aj obavy a strach, no hlavne zdôvodu neoverených a falošných informácií, šíriacich sa cez sociálne siete.

 

Mali ste pred odberom obavy?

Otvoriť galériu
Dušan
Zdroj: sk

Prišiel som 6. marca, bol som v Česku na služobnej ceste. Odber išiel hladko, celé to trvalo do 10 minút. Robili len výter z nosa a hrdla, nebolo to nič nepríjemné. Podľa mňa je dobré, že to robia. Aj keď sme mali trošku obavy, čo sa bude diať, je to však pre naše dobro a bezpečnosť všetkých.

 

Otvoriť galériu
František
Zdroj: sk

Nemal som žiadne očakávania ani obavy. Vybrali si ma preto, lebo som pracoval v Česku v automobilke. Pôsobil som tam dva roky. Pre koronavírus fabriku zavreli a na Slovensko som sa vrátil 26. marca. Keď kríza pominie, určite sa tam vrátim, alebo pôjdem pracovať niekam inam do zahraničia.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: sk, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Alexej Navaľnyj († 47)
Zadržali podozrivých z útoku na ruského opozičníka: Bol blízkym spojencom Navaľného († 47)
(ilustračné foto)
Zúrivý pes v Čechách napadol seniorku: Prišla o nohu, bojuje o život!
Bratislavské módne dni.
Foto
FOTOGALÉRIA z Bratislavských módnych dní: Nahodená Šimkovičová prišla s dcérou a aha, kto ukázal ZADOK!
(ilustračné foto).
Letecké spoločnosti reagujú na vyostrený konflikt medzi Izraelom a Iránom: Čo sa mení?
Bombardér B-1 Lancer (ilustračné foto).
Pád strategického bombardéra má tragickú dohru: Rusko informovalo o úmrtí, pátranie ďalej pokračuje
ilustračné foto
Irán pod zúrivou paľbou Izraela: Zasiahli výbuchy aj jadrové zariadenia?!
Foto
Pôvabná dcéra Pavla Nedvěda sa pochválila: Otec a mama opäť spolu!
Dara Rolins niesla záplavy veľmi ťažko.
Dara Rolins v centre šialených záplav v Dubaji: Taký EXTRÉM ešte nezažila
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Krvavý útok na Ukrajine: Rusi udreli smrtiacou silou! FOTO zo zasiahnutého mesta
Rodinka vo chvíľach šťastia. Tie sú nenávratne preč...
Váš Tip
Janka bola zdravá mladá žena, po pôrode synčeka zomrela: Čo sa stalo v osudný deň?
(ilustračné foto).
Hrôzostrašná nehoda na D1: Auto narazilo do zvodidiel! Zasahovali hasiči
Hikers on the Haiku stairs, otherwise known as Stairway to Heaven, on Oahu, Hawaii.
Počuli ste o Schodoch do neba? S ich návštevou sa môžete rozlúčiť: Za všetko môže bezohľadnosť turistov