Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.04.2020 21:15 | Správy | Zahraničné správy

Turisti si v Holandsku a Thajsku neprídu na svoje: Prísne opatrenia pre nový koronavírus

Holandské hlavné mesto Amsterdam v piatok oznámilo, že od nedele zakazuje rekreačné plavby sieťou vodných kanálov vo svojom historickom centre.

Úrady sa totiž obávajú, že teplé jarné počasie povedie v známej amsterdamskej mestskej štvrti k preplneniu vodných tokoch. Ako pripomína agentúra AP, oznámenie úradov prichádza v čase, keď panujú obavy z porušovania opatrení obmedzujúcich sociálny kontakt, prijatých s cieľom zabrániť rýchlemu šíreniu nového koronavírusu.

Majiteľom lodí, ktorí zákaz porušia, hrozí pokuta vo výške 390 eur. Mnoho ľudí v meste a jeho okolí vlastní malé člny, s ktorými sa plavia povestnými amsterdamskými kanálmi. Môžu sa prevádzkovať iba lode, ktoré sa používajú na profesionálne účely. Obmedzený bude aj vstup do známeho parku Vondel, ktorý úplne uzatvoria, ak bude príliš preplnený.

Holandsko očakáva prvý teplý víkend v tomto roku. Premiér Mark Rutte vyzval ľudí, aby zostali doma. Miestni starostovia dostali právomoc zatvoriť isté oblasti, ako sú pláže a parky, s cieľom zabrániť veľkým zhromaždeniam ľudí.

 

Holandsko nezaviedlo v krajine úplnú karanténu. Zatvorené sú však bary, reštaurácie, múzeá, školy a univerzity, pričom vláda vyzýva ľudí, aby zostali doma a obmedzili sociálne kontakty.

V krajine pribudlo v piatok 148 úmrtí na ochorenie COVID-19, čím sa ich počet zvýšil na 1487. Počet nakazených stúpol na 15 819.

Hotely na obľúbených plážach v thajských provinciách Phuket a Chonburi dostali príkaz od soboty zavrieť. Ide o najnovšie opatrenie krajiny v snahe zastaviť šírenie nového koronavírusu, informovala v piatok tlačová agentúra DPA.

Hotely na ostrove dovolenkárov Phuket a v provincii Chonburi, kde sa nachádza aj letovisko Pattája známe štvrťou "červených svetiel", musia od soboty zatvoriť na neurčitý čas. Nariadenie vydali guvernéri oboch provincií. Hotely musia prestať prijímať nových hostí, ale môžu ostať otvorené dovtedy, kým prítomní hostia nedokončia svoje pobyty - podmienkou je, že každý hotel musí okresným úradom odovzdať mená a počty týchto hostí.

Thajská vláda minulý týždeň vyhlásila stav núdze, ktorý bude platiť prinajmenšom do 30. apríla, pričom premiér dostal rozsiahle právomoci na zavádzanie obmedzení a na vynucovanie ich dodržiavania. V piatok sa začína celoštátny zákaz vychádzania, ktorý bude platiť každodenne od 22.00 h do 04.00 h miestneho času (16.00 h - 22.00 h SELČ), oznámil v predchádzajúci deň premiér Prajut Čan-o-ča.

Prajut zároveň udelil právomoci guvernérom všetkých provincií, aby vytvárali vlastné opatrenia na zastavenie nového koronavírusu, ktorý sa šíri vo väčšine provincií.

Veľké, hlavné provincie vrátane Bangkoku nariadili zatvorenie väčšiny lokalít, kde sa stretávajú ľudia, napríklad nákupných centier, škôl, športových klubov a barov. Supermarkety a obchody so zmiešaným tovarom ostávajú cez deň otvorené, pričom reštaurácie môžu ponúkať len jedlo "so sebou" a donášku jedla.

Vstup do krajiny je takisto mimoriadne prísne obmedzený. Thajsko hlásilo celkovo 1978 prípadov nákazy novým koronavírusom a 19 úmrtí, ako ukazujú údaje ministerstva pre verejné zdravie poskytnuté v piatok.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
(ilustračná foto)
Francúzsko čaká ťažká skúška: V leteckej doprave štrajkujú, musia sa pripraviť na komplikácie
Fínsky prezident Alexander Stubb.
Fínsky prezident na plné ústa: Po vstupe do NATO stojíme na frontovej línii, tvrdí
Jozef má najmilších podnájomníkov.
Váš Tip
Roztomilejších podnájomníkov nemá nikto: Jozef ich objavil rovno pred domom, pozrite sa aj vy!
Tanečné páry sú už na nedeľu večer pripravené. Na snímke Vilém Šír a Tina.
Foto
Tina odchádza z Let’s Dance: Je za tým TOTO?! Speváčka bojovala s vážnym problémom
(ilustračná foto)
Aktualizované
Čo keby boli voľby do Európskeho parlamentu teraz? Prieskum ukazuje: Takto by mohli dopadnúť
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Švédska aktivistka Greta Thunbergová bude vysvetľovať: Pozrite sa, čo má mať za ušami
Health visitor at home
Zdravotná sestra popísala pozoruhodný jav tesne pred smrťou: Nikto nevie, prečo sa to deje
Princ William a jeho manželka Kate.
Foto
William a Kate zverejnili nečakanú FOTO: To musíte vidieť! Je na nej...
Marián si na obale svojho obloženého rožku všimol istú kuriozitu.
FotoVáš Tip
Marián si kúpil obložený rožok, po odbalení ho čakal šok: To myslia vážne?! Slovenský internet rozdelil na dva tábory
Politik z krajne pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) Björn Höcke.
Pravicový politik má vážny problém: Použil nacistický slogan?! Toto mu hrozí