Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.04.2020 16:26 | Správy | Domáce správy

Každý Slovák vracajúci sa zo zahraničia pôjde do štátnej karantény: Podľa Klusa by pomohla asistencia polície

Každý človek, ktorý príde zo zahraničia, skončí v štátnej karanténe. Informoval o tom štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí (MZV) Martin Klus (SaS).

V piatok absolvoval aj video konferenciu so svojimi kolegami zo zahraničných rezortov členských štátov Európskej únie (EÚ). Klus informoval aj o tom, že budúci minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS) by do svojho úradu mohol nastúpiť v utorok.

„Každý, aj individuálny cestujúci, skončí v štátnej karanténe. V budúcom týždni už nabehneme na tento režim. Viem si predstaviť, že policajná asistencia by v tomto smere pomohla,“ povedal Klus s tým, že Policajný zbor takúto pomoc vie poskytovať. Podľa neho od budúceho týždňa začne štát rokovať aj s predstaviteľmi súkromných ubytovacích zariadení, pretože v štátnych zariadeniach už dochádzajú voľné miesta. „Technicky by to mohlo vyzerať tak, že každú hodinu by mohla z hraníc odchádzať policajná eskorta do konkrétneho vytipovaného centra,“ vysvetlil.

Klus tiež informoval, že od oznámenia ukončenia repatriácie narástol počet žiadostí o viac ako 2 500 a ešte to nie je finálne číslo. Slovenské zastupiteľské úrady v zahraničí totiž nie sú schopné zvládať taký nápor žiadostí. Celkovo sa na Slovensko zatiaľ podarilo repatriovať 2 892 ľudí. Znovuotvorenie možnosti repatriácie pripúšťa rezort diplomacie najmä v prípade zhoršenia situácie v zahraničí. „Nebránime sa možnosti otvorenia repatriácie, ak sa situácia zhorší, ale uzatvorili sme ju zatiaľ preto, lebo sa začala zneužívať,“ povedal Klus. Taktiež informoval aj o tom, že MZV už pripravilo pre premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) dokument, v ktorom sa porovnávajú opatrenia krajín sveta proti koronavírusu. Pripustil tiež, že by v budúcnosti mohol byť dokument verejný.

 

Jednou z tém, ktorú diskutoval s ministrami zahraničných vecí EÚ, bolo aj šírenie dezinformácií ohľadom koronavírusu. „Je alarmujúce, že si ľudia myslia, že nám EÚ pomáha menej ako Rusko alebo Čína,“ reagoval tak na výsledky prieskumu, ktorý pre Denník N robila agentúra Focus. Z neho vyplýva, že Slováci považujú za krajinu, ktorá im najviac pomáha v boji proti vírusu, práve Čínu. Tá však Slovensku prostriedky na boj proti nemu najmä predáva. Štátny tajomník tiež zdôraznil, že pomoc od Ruska sa rovná nule. „Len za včera bolo z európskych zdrojov schválených päť miliárd eur pre Slovensko. Čo je takmer tretina príjmov rozpočtu Slovenskej republiky na rok 2020. Ak toto je nič, tak potom neviem, čo viac by sme mohli čakať,“ dodal Klus.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


passenger ferry on the Mediterranean Sea
Vážna nehoda v milovanej turistickej destinácii: 30 ľudí je ranených!
Lela Ceterová chce vraj už skoncovať s plastikami.
VYTOČENÁ Lela Vémola: Deň na ho*no a ešte ma zastavia policajti! Sťažuje sa, že za TOTO dostala pokutu
20th June 2020: Rear view of two male Police Scotland officers on duty in Edinburgh, during a Black Lives Matter demonstration in St Andrew Square, during the Coronavirus pandemic. One officer is wearing protective rubber gloves. Both officers are wearing high visibility jackets with their police uniforms, with the police logo on the back. They are standing looking down the street, keeping surveillance of the crowds. They have handheld radios attached to their jackets to communicate with colleagues.
Manžel expremiérky sa zmieta v problémoch: Polícia ho obvinila zo sprenevery
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
Lavrov si servítku pred ústa neberie: Jasné oznámenie od Ruska! KOMU ho adresovali?
 Herečka Jiřina Bohdalová.
Herečka Bohdalová v 92 rokoch sekla so závislosťou: Nezlákal ju ani exprezident!
Tisícky služobne mladých lekárov štrajkujú v Južnej Kórei.
Zavrú štrajkujúcim lekárom ústa? Vláda sa rozhodla pre finálne kroky: Protestujúci reagujú!
(ilustračné foto)
Boje s povstalcami môžu mať vážnu dohru! Zopakujú sa predchádzajúce ukrutnosti?
Blue siren on the top of a french police car.
Útok na školáčky otriasol krajinou: Potom prišla ďalšia rana! Dievča († 14) zomrelo na infarkt
Ilustračné foto
Poplach na Slovensku: Stovky prípadov čierneho kašľa! Prečo sa situácia zhoršuje?
Nemecký kancelár Olaf Scholz.
Scholzovo varovanie by si mal vypočuť celý svet: Niečo také NESMIE nastať!
Archeológovia začali výskum na miestach masových popráv v Kremničke
Foto
Niečo takéto sa na Slovensku ešte nedialo: Všetko prebehne tu!
Samovražedný atentátnik na motorke sa v piatok v Karáčí odpálil v blízkosti dodávky.
Smrti unikli len o vlások! Samovražedný atentátnik sa odpálil v tesnej blízkosti dodávky