Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.04.2020 08:55 | Správy | Domáce správy

Začína sa testovanie na koronavírus v osadách: Dôležité slová infektológa

S napätím sa očakáva, čo prinesú najbližšie dni. V osadách sa oddnes spúšťa rozsiahle testovanie na zákerné ochorenie COVID-19.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Osady, kde nedodržiavajú ani základné hygienické predpisy, sú totiž podľa odborníkov potenciálnymi ohniskami nákazy. Starosta Jarovníc Florián Giňa, kde žije najväčšia rómska komunita na Slovensku, tvrdí, že osadníci sú na testy pripravení a budú spolupracovať. Pri testovaní bude pomáhať armáda, ktorá poskytne lekárov a zdravotníkov.

V prvej fáze pôjde o testovanie v 33 vytypovaných lokalitách, čiže približne 1 000 ľudí, ktorí sa vrátili zo zahraničia. Nie je vylúčené, že neskôr sa bude testovať aj v ďalších osadách, keďže na Slovensku je až 1 044 vylúčených lokalít. Testovanie bude prebiehať od 3. do 9. apríla, aby najneskôr do 10. apríla mohli komplexne vyhodnotiť situáciu a prijať ďalšie opatrenia.

 

Dnes sa začne testovať v najväčšej rómskej osade na Slovensku - v Jarovniciach. Ak sa nákaza potvrdí v nejakej osade, budú prijaté epidemiologické opatrenia vrátane nariadenej karantény. Pripravuje sa aj scenár, že sa uzavrie celá komunita alebo obec. Keby bolo treba presunúť veľkú skupinu ľudí, k dispozícii je podľa ministra obrany Jaroslava Naďa aj výcvikové stredisko v Lešti, kde by mohla vzniknúť karanténna zóna, v ktorej by boli k dispozícii aj zdravotné zariadenia.

Otvoriť galériu

Situácia v Jarovniciach

Najväčšia rómska osada na našom území v Jarovniciach (okr. Sabinov) je taká obrovská, že spĺňa parametre mesta. Žije v nej vyše 6 000 ľudí, ktorí tam majú trvalý pobyt a ďalšie stovky bez dokumentov o trvalom pobyte. Starosta Florián Giňa však tvrdí, že majú všetko pod kontrolou. „Podľa toho, čo som sa dozvedel od Petra Poláka, ktorý úzko spolupracuje s Úradom vlády SR, testovať by sa mali tí obyvatelia, ktorí pricestovali zo zahraničia. Takých máme 38, z toho je 8 z nerómskej časti,“ hovorí starosta.

„Pracovali v Anglicku, Rakúsku, Nemecku a Česku. Sú pripravení spolupracovať. Neprihlásených nevnímam ako hrozbu. To sú najchudobnejší. Oni nemajú ani čo jesť, nie aby ešte cestovali. Máme však prehľad aj o nich.” V osade sa žije voľným spôsobom života a ľudia sa stretávajú aj vo väčších skupinkách. V dedine už majú riešenie aj pre prípad, že by bolo potrebné niekoho umiestniť do karantény. „Vypraceme jednu zo škôl a tam ich izolujeme,” prezradil svoj plán prvý muž obce.

 

Otvoriť galériu
Florián Giňa
Zdroj: Peter Novotný

„Väčšina ľudí dodržiava nariadenia. Dostali od nás rúška aj hygienické potreby. Väčšina sa riadi odporúčaniami. Žiaľ, máme aj takých, ktorí si myslia, že sú nesmrteľní.”

Jarovnice (okr. Sabinov), • 7 100 obyvateľov, 6 250 rómska časť, + 400 - 500 bez trvalého bydliska.

V týchto osadách v mestách a obciach prebehne testovanie:

Fiľakovo, Šumiac, Bardejov, Cigeľka, Zborov, Kosihovce, Jarovnice, Krížová Ves, Snina, Spišský Štiavnik, Batizovce, Strážske, Hranovnica, Kecerovce, Nacina Ves, Krompachy, Pavlovce nad Uhom, Nálepkovo, Žehra, Ondavské Matiašovce, Dobšiná, Trebišov, Vechec, Ochtiná, Spišské Vlachy, Bystrany, Slavošovce, Jakubany, Hrabušice, Bôrka, Doľany, Smižany, Čaklov.

 

Otvoriť galériu
Pavol Jarčuška
Zdroj: Peter Novotný
Testovanie v osadách schvaľuje aj profesor Pavol Jarčuška, prezident Slovenskej infektologickej spoločnosti. „Na vstup do rómskych osád a ich monitorovanie bol najvyšší čas už dávnejšie. V každom prípade je to najlepšie opatrenie, ktoré môžeme z hľadiska šírenia infekcie urobiť,“ tvrdí skúsený košický infektológ. „Dôvod je jediný: v osadách sa nákaza koronavírusom môže šíriť explozívne, čo je taliansky model a ešte možno aj horší! To by bol až nekontrolovateľný vývoj, pretože sa v tomto prostredí nedajú dodržať karanténne opatrenia. Preto je nevyhnutné klasicky skrínovať populáciu a nariadiť rýchle opatrenia. Mimo osady pre tých, ktorí sú rizikovými. Vybraté sú len niektoré osady, ale máme o nich údaje, že sa tam mohli vrátiť občania z cudziny, najmä z Veľkej Británie. Robíme správne opatrenia, no najväčším problémom je nedisciplinovanosť ľudí, ktorí nedodržiavajú karanténne opatrenia.“

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Peter Novotný, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú