Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.04.2020 14:47 | Správy | Domáce správy

Potravinári varujú: Prípadný blackout sa nemôže týkať výroby potravín, hrozil by kolaps reťazca

Potravinárska komora Slovenska (PKS) je znepokojená vyhláseniami premiéra Igora Matoviča ohľadom myšlienky tzv. blackoutu, to znamená úplnej izolácie SR na určité obdobie.

Pri preskúmavaní zavedenia uvedeného návrhu do praxe je podľa PKS v každom prípade potrebné zachovať potravinársku výrobu a voľný pohyb potravín v rámci EÚ. "SR nie je potravinovo sebestačná krajina a sme závislí od dovozu potravín zo zahraničia. Rovnako nie sme sebestační v určitých kľúčových surovinách pre potravinársku výrobu a preto úplné zatvorenie hraníc by mohlo znamenať, že by nemohli vyrábať kľúčové potravinárske odvetvia, pričom pri niektorých surovinách nie je možné z kapacitného hľadiska predzásobenie," konštatovala to vo štvrtok riaditeľka PKS Jana Venhartová.

PKS zároveň pripomína, že na Slovensku fungujú aj veľké potravinárske podniky, ktoré produkciou zásobujú ostatné krajiny a prípadné zastavenie výroby by mohlo znamenať presun tejto výroby do iných krajín. „Mnohé z veľkých potravinárskych podnikov v SR nepatria medzi subjekty hospodárskej mobilizácie, avšak presun výroby do zahraničia by mal na slovenský potravinársky priemysel a poľnohospodárstvo devastačné účinky, nakoľko mnohé suroviny odoberajú práve od slovenských poľnohospodárov. Z pohľadu dlhodobejších dôsledkov tohto kroku by prišlo k ďalšiemu poklesu slovenských potravín na pultoch obchodov a zvýšenému dovozu potravín, pretože výroba by sa už nemusela na Slovensko vrátiť,“ upozornil prezident PKS Daniel Poturnay.

 

PKS tiež pripomína, že na zachovanie plynulého zásobovania a voľného pohybu potravín vyzvala v upozorneniach nielen Európska komisia, ale aj vrcholní predstavitelia Svetovej zdravotníckej organizácie, Svetovej obchodnej organizácie a Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo vo svojom spoločnom vyhlásení zo dňa 31. marca 2020.

Potravinárska komora Slovenska preto vo štvrtok listom požiadala ministra pôdohospodárstva Jána Mičovského, aby z ďalšej diskusie vlády ohľadom tohto scenára bola v každom prípade vyňatá potravinárska výroba a voľný pohyb potravín v rámci krajín Európskej únie, a aby boli ďalšie kroky starostlivo prediskutované so všetkými zástupcami potravinárskeho dodávateľsko-odberateľského reťazca za účelom zachovania plynulého zásobovania obyvateľov potravinami.

„Ohlásenie blackoutu a možného zásobovania obyvateľov potravinami za spolupráce armády by mohlo vyvolať nekontrolovateľné nákupy potravín, vykupovanie zásob, čo by mohlo vyústiť do celkového skolabovania dodávateľsko-odberateľského reťazca s potravinami. Preto je potrebné všetky kroky dôkladne zvážiť a najmä v rámci akéhokoľvek scenára zachovať potravinársku výrobu a voľný pohyb potravín v rámci Európskej únie,“ dodal Daniel Poturnay.

Komora Slovenska pôsobí v Slovenskej republike od septembra 2002. Táto dobrovoľná organizácia združuje 48 členov, z ktorých 8 sú kolektívni členovia. Najdôležitejšou prioritou, ku ktorej smerujú všetky jej aktivity, je ochrana spoločných záujmov potravinárskeho priemyslu, a to nielen v Slovenskej republike, ale v rámci celej Európskej únie.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!