Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.04.2020 15:00 | Správy | Domáce správy

Toto sú neviditeľní hrdinovia, ktorí tiež stoja v prvej línii boja proti koronavírusu: My živíme Slovensko

Prevádzka v potravinárskych firmách beží na plné obrátky.

Napriek všemožným problémom, ktoré zúriaca pandémia prináša, sa snažia udržať chod výroby a zásobovať pulty našich predajní potravinami. Nový Čas sa pozrel za múry týchto podnikov, aby ukázal neviditeľných hrdinov, ktorí sa deň čo deň starajú, aby sme mali čo jesť.

Fotogaléria
9
fotiek v galérii

Mliekareň v Kežmarku: Opatrenia sme urobili skôr ako vláda

Jedným z najväčších potravinových podnikov na Slovensku je mliekarenská firma TAMI so sídlom v Kežmarku. Denne asi sedemsto ľudí pracuje na spracovaní 700-tisíc litrov mlieka. „K tomu však pripočítajme ešte asi desaťnásobok ďalších ľudí, ktorí sú od našej výroby závislí. Neviem si ani predstaviť, čo by sa dialo, ak by došlo k nákaze v niektorom družstve, ktoré produkuje mlieko. Ako by to bolo s karanténou, lebo kravy podojiť musíte, ináč uhynú,“ hovorí generálny riaditeľ Tatranských mliekarní Ľubomír Valčuha (59).

„Takisto netušíme, ako by to bolo u nás vo výrobe, ktorú ťažko môžeme zastaviť. Prísne hygienické opatrenia v našej výrobe boli vždy. Navyše, začali sme separovať zamestnancov podľa výroby, aby navzájom neprichádzali do styku. Začali sme im merať teplotu a dezinfikujeme ich. To sme zaviedli dva týždne pred vyhlásením týchto opatrení vládou.“

Generálneho riaditeľa dopĺňa obchodný riaditeľ Ján Husák (44): „U nás je to neustály kolotoč premeny čerstvo dovezeného mlieka od poľnohospodárov na čerstvé výrobky pre spotrebiteľov. Pomáha nám v tom aj moderná technika a technológia. V posledných rokoch sme do výroby investovali milióny eur. Práve teraz sa to ukázalo ako veľmi dobrá cesta. Automatizácia nám vie takto zabezpečiť väčšiu hygienickú bezpečnosť.“

 

Otvoriť galériu

V týchto hektických dňoch hojne zásobuje pulty predajní aj rodinná agrofarma z Červeného Kameňa (okr. Ilava). „Vzhľadom na zatvorenie všetkých vzdelávacích zariadení bojujeme s viac ako 10-percentnou absenciou zamestnancov, prevažne žien, ktoré zostali s maloletými deťmi na OČR,“ prezradila obchodná riaditeľka G. Švecová s dovetkom, že sa nevzdávajú a zo všetkých síl sa snažia, aby sa ich výrobky dostali načas k zákazníkom.

„Zabojovali sme so skvelým personálom vo výrobe a výsledkom sú minimálne „nedodávky“.  Keďže denne spracovávame desaťtisíce litrov kravského mlieka, ku ktorému sa čoskoro pridá sezónne ovčie mlieko, situácia je momentálne náročná. Bryndza, parenice, oštiepky, nite, maslo, korbáčiky, zákvas  a v neposlednom rade ricotta bohatá na bielkoviny sa napriek problémom k zákazníkovi vždy dostanú,“ vyhlásila obchodná riaditeľka firmy, v ktorej pracuje 167 ľudí a vo vlastných stádach chovajú až 2 500 oviec.

 

Otvoriť galériu

Mäsiar Róbert Kučera z Nových Zámkov sa ani v týchto ťažkých časoch nezľakol a svoje služby poskytuje ako doteraz. Vyzbrojený rúškom a rukavicami má v predajni vždy čerstvé výrobky. Aj keď sa tržby mierne znížili, tvrdí, že to nevzdá. „Ľudia zatiaľ chodia nakupovať väčšinou doobeda,“ hovorí Kučera. Disciplínu ľudí si chváli.

„Nosia rúška i rukavice. Dokonca vonku pekne stoja v rade v rozostupoch, netreba im nič hovoriť. Teraz chodia na väčší nákup tak raz za týždeň, mäso si dávajú do mrazničiek, výrobky väčšinou berú také údeninové, ktoré majú väčšiu trvanlivosť. Tie s nižšou trvanlivosťou idú teraz menej na odbyt,“ vysvetľuje mäsiar, ktorý nezastavil ani vlastnú výrobu. „Robím výrobky, klobásy, šunky, aj to zatiaľ ide. Dokiaľ budú mať ľudia záujem a bude dopyt, určite tu budem pre nich. Zatiaľ som ani neprepúšťal ľudí a dúfam, že to ani nebudem musieť urobiť.“

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: iglu, mim, den, mf, nov, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili
Ilustračné foto
Aktualizované
Veľké nešťastie: Postrelený muž v Rohožníku! Na miesto leteli záchranári
Hokejisti Spišskej Novej Vsi v piatom zápase semifinále play-off Tipos Extraligy hostili Košice.
Sp. Nová Ves - Nitra ONLINE: Sledujte prvý finálový zápas hokejovej extraligy
Andrej Babiš a Monika Babišová.
Foto
Andrej Babiš išiel s pravdou von: Rozvod po 30 rokoch! Emotívne slová o ich vzťahu
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Premiér Fico o výraznej zmene v doprave: Tieto miesta by mohli byť oslobodené od diaľničnej známky
(ilustračná fotografia).
Odborníci WHO sú v šoku: Desivé odhalenie o vtáčej chrípke! Ochorenie sa rozšírilo aj na...