Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.04.2020 16:15 | Správy | Servis | Zdravie

Svetový deň autizmu: My v karanténe žijeme celý život

Izoláciu vo vlastných domovoch, či dokonca karanténu má dnes veľa z nás.

A väčšina ju znáša dosť ťažko, na takúto sociálnu odlúčenosť nie sme zvyknutí a málokomu vyhovuje. Autisti však takto vlastne žijú celý život, uzavretí vo svojej vlastnej mysli a vnútornom živote. Vnímajú vôbec túto situáciu a obťažuje ich?

Autizmus je vývinová porucha, ktorá sa obvykle prejaví a diagnostikuje najneskôr okolo druhého, tretieho roku života. Býva takmer 5-krát častejší u chlapcov, ako u dievčat. „Sociálna a spoločenská izolácia je pre väčšinu ľudí s poruchou autistického spektra príznačná prakticky celý život,“ vysvetľuje Štefan Pogány, zakladateľ nadácie Filantropia a pokračuje: „Majú však tendenciu sa emočne silno naviazať na svojich najbližších rodinných príslušníkov, nakoľko práve láskavé zázemie pre nich vytvára najväčšiu istotu.“

Autisti mávajú úzko špecifikované záujmy, zato veľa z nich má sklony k výnimočnosti a niektorí sú v určitých smeroch excelentní až geniálni. Bežný život je však veľmi náročný pre nich samotných, aj ich okolie. Ako sa správa autista?

 

Príznaky autizmu u dieťaťa

1. Nereaguje na svoje meno – hoci už má vek, keď by malo chápať význam oslovenia, na zavolanie vôbec nereaguje.

2. Nezdieľa činnosti a pocity skupiny – neprejavuje nadšenie, či sklamanie pri spoločnej hre. Samo nevyvíja iniciatívu vyvolať hru, ani zapojiť sa do inej, žije si vo vlastnom svete.

3. Nenapodobňuje správanie druhých – nepokúša sa nikoho a nič napodobniť, hoci malé deti automaticky napodobňujú všetko, čo vidia a počujú.

4. Nevie sa hrať na niečo – nedokáže predstierať, že je psíček, či rytier a mláka rozhodne nie je jazero.

5. Nedotýkajú sa ho emócie alebo reaguje inak, ako by ste očakávali – nezareaguje, ak sa mamina zraní, alebo vidí plakať iné dieťa.

 

Správanie

Prejavy autizmu môžu byť veľmi rôzne. Od ľahkých, takmer nepovšimnuteľných malých odchýlok od bežného správania, ktoré pôsobia ako bežná introvertnosť až po ľudí, ktorí sú úplne uzavretí vo svojom svete, venujúci sa len jednému svojmu koníčku a absolútne ignorujúci čokoľvek z okolitého sveta. Všetkých však spája, že majú málo, alebo aj žiadne medziľudské interakcie a vzťahy. Pri ľahších formách autizmu je však možné vzťah vytvoriť a obvykle býva veľmi hodnotný a pevný.

 

Už sme to zažili dvakrát v živote

Mamička Filipa (10) Veronika prezrádza, že vzhľadom na jeho prekonané onkologické ochorenie a oslabenú imunitu už 21 dní sedia doma a nevystavujú ho riziku, aj keď chápu, že si tým budú musieť prejsť. „Keďže sme s Filipom zažili karanténu už 2-krát v živote, tak sme na takéto situácie veľmi dobre mentálne vybavení a rozumieme pocitom rodičov, ktorí sú v tejto situácii prvýkrát a sú z nej zúfalí,“ hovorí chápavo a dodáva, že Filip zvláda izoláciu veľmi dobre a svojím spôsobom je šťastný.

Vzhľadom na stredne ťažkú formu autizmu a jeho vnútornú túžbu sa sociálne izolovať je úplne v pohode. Filip je športovec Špeciálnych olympiád Slovensko a chýbajú mu jeho pravidelné športové činnosti. „Chýbajú mu len jeho tréneri, ktorí sú jeho jedinými kamarátmi,“ priznáva Veronika, „ale nijak zvlášť z toho smutný nie je.“

Tvrdí, že ako rodičia autistu sú vo výhode, autisti nevedia narábať so svojím časom. V tejto situácii je ťažké len to, že nemôžu chodiť von, ale kompenzujú to pobytom na balkóne, kde svieti slnko, a tam chytajú vitamín D. Keďže s Filipom prvé tri roky strávili viac-menej v izolácii v nemocnici, je podľa nej takáto domáca izolácia úplne prechádzka ružovou záhradou.

 

Otvoriť galériu

Známa tvár televíznej obrazovky Michaela Saleh-Suríniová patrí k mamičkám autistického dieťaťa. Doma má Nidala (11) a podobne náročné situácie zažili a nebolo ich málo. Jej syna v treťom ročníku protizákonne vylúčili zo školy a bol na nútenom homeschoolingu 4 mesiace.

„Nemohla som pracovať, nikam ísť, bola som doma, nešťastná, googlila si vzdelávacie plány a učila ho sama,“ spomína. „Nikto nám nevedel povedať, čo bude a bol to taký strašný stres a zúfalstvo, že si to bežný rodič iba ťažko dokáže predstaviť.“ Odvtedy sa veci zlepšili, ale terajší režim, že je doma, pre Nidala nie je až taká veľká zmena.

Okrem toho, že nemôže vidieť spolužiakov, ktorých si obľúbil a na ktorých sa tešil. Keďže nezvláda nosiť rúško, je mu to nepríjemné, tak nechodí vlastne ani von, len na záhradu. „Navyše sa mu nič nechce, keď nikam nemusí, jeho celodenný outfit je väčšinou pyžamo, s čím sa ja neviem zmieriť a pracujeme na odstránení tejto pyžamovej párty,“ rozpráva ďalej s úsmevom. „Nemá motiváciu, jeho motiváciou boli deti a krúžky, na ktoré sa tešil a ktoré teraz nemá.“

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: jm, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!