Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.04.2020 08:59 | Správy | Zahraničné správy

V irackých márniciach sa hromadia mŕtvi: Obete koronavírusu nechce nikto pochovať

Irak, niekoľko desaťročí poznačený bojom a smrťou, nemá zľutovanie s tými, ktorí teraz umierajú kvôli koronavírusu.

Ľudia odmietajú poskytnúť cintoríny a pozemky pre hroby, márnice sa plnia obeťami choroby COVID-19. Kmeňové zvyklosti sú zákon a kmene kategoricky odmietajú poskytnúť svoje pozemky k pochovaniu ľudí, ktorých zabil koronavírus, napísala agentúra AFP.

Saada Malak aj jeho bratranec narazili s telom Saadovho otca, ktorý zomrel na COVID-19, všade na odmietnutie. Nakoniec vzdali svoju snahu pochovať ho a nechali telo v jednej bagdadskej nemocnici. "Toto je tak veľká krajina a naozaj sa v nej nenájde niekoľko metrov štvorcových na pochovanie tých mŕtvych? Otec zomrel pred týždňom a my sme odvtedy neboli schopní usporiadať pohreb ani ho uložiť do zeme," sťažuje sa Malak.

V 40-miliónovom Iraku sú podľa oficiálnych údajov stovky nakazených. Testovaných bolo ale len niekoľko tisíc ľudí a občania vládnym údajom nedôverujú. Riadia sa hlavne kmeňovými zvyklosťami. Jeden z klanov pred niekoľkými dňami odmietol delegáciu ministerstva zdravotníctva, ktorá sa pokúsila pochovať štyroch mŕtvych v kraji severovýchodne od Bagdadu. Ministerskí pracovníci potom skúšali šťastie inde, južne od metropoly, ale tam ich vyprevadili desiatky rozhorčených ľudí. Kolóna so štyrmi telami tak skončila opäť v márnici, odkiaľ mŕtvych predtým vytiahla.

O pochovanie Saadova otca sa pokúsil aj bratranca Sálim Šammarí. Odprevadili ho policajti, ale ani to nepomohlo. "Vyhrážali sa nám a povedali, že nám zapália auto. Prítomnosť policajtov nepomohla," povedal Šammarí. "Robíme to kvôli svojim deťom a rodinám, preto odmietame tých ľudí pochovávať vo svojom okolí," povedal Iračan, ktorý nechcel byť menovaný.

Minister zdravotníctva Džaafar Alavi uistil, že z pochovaného tela nehrozí žiadna nákaza, ale napriek tomu sa ešte obrátil na náboženské autority, aby zakročili. Veľký ajatolláh Alí Sistani vydal dekrét, ktorý ukladá, že telo každého, kto zomrel na koronavírus, musí byť zabalené do troch rubášov a že miestne úrady musia pohreb umožniť.

Lenže, ako upozornil jeden lekár, v provinciách Nadžaf a Karbalá, kde sa nachádzajú šiitske svätyne, ministerstvo zdravotníctva nemôže miestnym úradom nič nariaďovať. Sistani sídli práve v Nadžafe. Lekár, ktorý tiež nesúhlasil so zverejnením svojho mena, povedal, že vie o prípade, kedy na okraji provincie Nadžaf zastavili konvoj s telom na pochovane, to isté zažili príbuzní iných zomrelých pri Karbalá. "Teraz máme štyridsiatku mŕtvych, ale čo sa stane, keď ich bude oveľa viac?" povedal lekár.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie pripadá v Iraku na 10.000 občanov 14 nemocničných lôžok. Irak navyše susedí s Iránom, kde je takmer 3000 mŕtvych a viac ako 40.000 nakazených. Čoby druhý najväčší exportér ropy v rámci krajín skupiny OPEC Irak na zdravotníctvo vydáva len 1,8 percenta svojich príjmov. Prepadajúce sa ceny ropy znamenajú pre krajinu veľké straty a vláda sa začína so žiadosťami o prispenie obracať na súkromný sektor, ktorý ale v krajine takmer neexistuje, a takisto na banky.

Irak čelí epidémii koronavírusu v situácii, kedy jeho zdravotníctvo má k dispozícii na počet občanov menej lekárov než stále bojujúcich v Líbyi. Mnoho irackých doktorov utieklo kvôli násiliu aj kvôli obavám z únosu. Iračania majú strach obracať sa na nemocnice, ktoré môžu byť koronavírusom zamorené, a hľadajú vlastné riešenia. Murtada Zubajdí vyštudoval technológiu zdravotníckeho vybavenia. Žije na juhu Iraku a skonštruoval priehľadnú bunku, ktorá má vo vnútri lôžko a k nemu pripevnenú fľašu s kyslíkom. Bunka je klimatizovaná a je v nej televízor. Iracké úrady vyhlásili do 11. apríla zákaz vychádzania a zakázali zhromažďovanie, čo sa týka i pohrebov. "Nám už smrť nevadí. Teraz premýšľame len o tom, ako tých mŕtvych pochovať," hovorí Šammarí.

 

 

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vodič jazdil po diaľnici rýchlo, opitý, bez dokladov a v čase zákazu
Foto
Absolútna nezodpovednosť: Jazdil po diaľnici ožratý a bez dokladov! Tam to však neskončilo
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.šťastní už 55 rokov.
Foto
Zdrvená manželka speváka Grúňa († 81) Mária o jeho poslednej rozlúčke: Prečo sa neprihovorí láske do neba?
Na snímke zľava Štefan Kuffa, Filip Kuffa a Gregor Kuffa.
Súdny proces s Kuffovcami: Podvody s pôdou a útoky na farmárov?! Vypovedala ďalšia svedkyňa
David a Ján (v strede) sú tímu špecialistov nesmierne vďační za pomoc.
FotoVáš Tip
Novinka v Rooseveltovej nemocnici: Pacientom vyrobia novú čeľusť i zuby! Komu už dali lekári novú tvár?
Ilustračné foto
Prichádza ZVRAT v počasí: Teploty sa prudko zmenia! Čo nás čaká cez víkend?
Na prelomenie zákona potrebujú aj hlasy opozície.
Toľkoto majú poslanci zarábať v roku 2024: Z tej sumy spadnete na zadok
Šimkovičová nakoniec presadila svoj zákon a Machaj tak príde o funkciu.
Foto
Vláda zrušila RTVS: Čo sa bude diať po schválení zákona v NR SR! Odborníčka tvrdí, že to bude stáť veľa
Bratislavské módne dni. Na snímke Martina Zábranská.
Foto
Maca Zábranská opäť pod paľbou kritiky: Drsný odkaz pre herečku! To myslia vážne?
Na snímke odsúdený Mikuláš Černák.
AktualizovanéFoto
Začal sa proces s Mikulášom Černákom: Bleskový koniec súdu!
Foto
Chodeckí snúbenci Černý a Burzalová žijú olympijský sen: Nezastavila ich ani menštruácia!
Alexej Navaľnyj († 47).
Spojenci Navaľného († 47) sa z basy tak skoro nedostanú: Moskovský súd rozhodol o ich osude
Očkovanie treťou dávkou na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave.
Očkovanie zachránilo za 50 rokov obrovské množstvo ľudí! Pre koho je najväčším prínosom?