Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Potvrdí pitva to, čoho sa všetci boja? Exprimátor († 60) Bojníc má byť prvou obeťou koronavírusu!

Zomrel krátko po tom, ako mu diagnostikovali zákerný vírus. Po pozitívnom teste jedného zo zamestnancov firmy, kde bývalý primátor Bojníc pracoval, bol pozitívne testovaný aj on sám.

Pár hodín po prepustení z nemocnice, žiaľ, Vladislav Oravec († 60) skonal. Podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího zrejme zlyhali doktori.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího bude exprimátor Bojníc prvou obeťou koronavírusu v krajine. „S najväčšou pravdepodobnosťou Slovensko bude mať prvé úmrtie na ochorenie COVID-19. Pitva u tohto pacienta potvrdila, že išlo o obojstranný zápal pľúc a tento pacient skonal na kardiorespiračné zlyhanie. Ešte bude patológ ďalej skúmať pôvod tohto zápalu pľúc, ale vieme, že išlo o pacienta pozitívneho na ochorenie,“ uviedol Krajčí s tým, že je zarážajúce, že pacient bol deň predtým prepustený z nemocnice. V Bojniciach ho s príznakmi vírusovej bronchopneumónie hospitalizovali 20. marca. „Na základe týchto informácií Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou začal ex offo konanie proti poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti a preskúma, či nedošlo k nesprávnemu poskytnutiu zdravotnej starostlivosti, pretože podľa všetkého tento pacient nemal byť prepustený do domácej liečby,“ doplnil Krajčí, podľa ktorého zrejme došlo k zlej diagnostike. Pacient nemal pozitívnu cestovateľskú anamnézu a pravdepodobne ide o komunitný prenos ochorenia.

Po teste išiel domov

Po odchode z verejného života sa vrhol Vladislav Oravec na podnikanie. V marci tohto roka však skončil na pľúcnom oddelení bojnickej nemocnice. „Pacient bol ošetrovaný na pľúcnom oddelení, dostával kompletnú liečbu, bol izolovaný,“ informoval námestník liečebno-preventívnej starostlivosti bojnickej nemocnice Milan Henčel. Situácia sa rapídne zdramatizovala po avíze jedného jeho zamestnanca, ktorý bol pozitívne testovaný na COVID-19. „Informoval nás, že jeho šéf leží na pľúcnom. Na príkaz Regionálneho útvaru verejného zdravotníctva robili odbery aj jemu,“ prezradil Henčel s tým, že okamžite v nedeľu robili odbery. „Test vyšiel pozitívny, pacient bol klinicky stabilný, laboratórne výsledky boli dobré a po dohovore s RÚVZ bol pacient prepustený do domácej karantény,“ doplnil Henčel. Pár hodín po prepustení bývalý primátor skonal. V karanténe skončili zamestnanci pľúcneho oddelenia, z ktorých niektorí boli už aj testovaní. Smrť svojho predchodcu zasiahla aj terajšieho primátora Bojníc Františka Táma. „Bol to bývalý primátor, chcel by som sa mu poďakovať za to, čo pre Bojnice spravil, a rodine by som chcel vyjadriť úprimnú sústrasť,“ povedal zdrvený Tám.

 

Koronavírus zabíja cez pľúca

COVID-19 je infekčné respiračné ochorenie, vyvolané koronavírusom SARS-CoV-2. Spočiatku zasahuje ako bežná chrípka horné dýchacie cesty, kde vírus prestupuje do hostiteľských buniek.

V prípade závažnejšieho priebehu ochorenia sa však rozširuje na dolné dýchacie cesty a pľúca. Vyvoláva obojstranný vírusový zápal pľúc a výsledkom môže byť komplikovaný závažný akútny respiračný syndróm, obojstranný zápal pľúc, ktorý môže spôsobiť smrť nakazeného človeka. V prípadoch, keď už pre zápal pľúc nie je pacient schopný dýchania, musí byť napojený na prístroje zabezpečujúce umelú pľúcnu ventiláciu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, mim, fsz

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Občianska zbierka na muníciu pre Ukrajinu: Podporuje ju aj prezidentka! Aha, čo povedala
Takto si Kramár prišiel po svoju novopečenú dcérku.
Aké sú (ne)výhody otcovstva po 60-ke: Kto vie, či o tomto vedel čerstvý tato Maroš Kramár!
Hokejisti Spišskej Novej Vsi v piatom zápase semifinále play-off Tipos Extraligy hostili Košice.
Sp. Nová Ves - Nitra ONLINE: Sledujte prvý finálový zápas hokejovej extraligy
Andrej Babiš a Monika Babišová.
Foto
Andrej Babiš išiel s pravdou von: Rozvod po 30 rokoch! Emotívne slová o ich vzťahu
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Premiér Fico o výraznej zmene v doprave: Tieto miesta by mohli byť oslobodené od diaľničnej známky
(ilustračná fotografia).
Odborníci WHO sú v šoku: Desivé odhalenie o vtáčej chrípke! Ochorenie sa rozšírilo aj na...
Minister Tomáš ohlásil nové opatrenie
Erik Tomáš prehovoril o podpore KDH pri 13. dôchodkoch: Čo im mal slúbiť?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Ďalšia rana pod pás pre Rusov: Európska únia to nenechá len tak, pripravuje úder
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Aktualizované
Je rozhodnuté! NATO podá Ukrajine štedrú pomocnú ruku: Pozrite sa, čo dostanú
Prezidentka Zuzana Čaputová
Foto
Čaputová o obavách odborníkov: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti
Meghan Markle
Meghan sa prepočítala: ODPADNETE, čo spôsobil jej nový kšeft! Smejú sa aj odborníci
Existuje súvislosť medzi menštruáciou a Mesiacom?
Existuje súvislosť medzi menštruáciou a Mesiacom? Vedci pátrali po odpovediach! Prekvapivé zistenia