Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
31.03.2020 18:07 | Správy | Domáce správy

Veronika Remišová: Raši pred odchodom z úradu rozdával svojim blízkym tisícové odmeny

Bývalý vicepremiér Richard Raši (Smer-SD) mal tesne pred odchodom z Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII) rozdávať odmeny.

Informovala o tom vicepremiérka a ministerka pre investície a regionálny rozvoj SR Veronika Remišová (Za ľudí) na tlačovom brífingu. Vicepremiérka predstavila aj ďalšie plány s využitím eurofondov na boj proti novému koronavírusu.

"Poslanci Richard Raši a Robert Fico hovorili o tom, ako všetko je v eurofondoch pripravené a že na úrade zanechali všetky veci tak, aby sa mohli následne výzvy realizovať. Nie je to pravda," vysvetlila Remišová s tým, že na ÚPVII mal vtedajší vicepremiér Raši jeden deň pred vymenovaním novej vlády rozdávať odmeny. "Podpisovali sa odmeny pre jeho blízkych. Podpisovali sa odmeny vo výške 24 000 eur pre jedného človeka, 13 000 eur pre druhého človeka," uviedla Remišová s tým, že to bolo v čase, keď bolo jasné, že Slovensku sa zíde každé jedno euro.

"Namiesto toho, aby sa pán Raši venoval tomu, čo naša krajina najviac potrebuje, to znamená tomu, aby riešil, odkiaľ zoberieme peniaze, aké eurofondové výzvy sa budú vypisovať, namiesto toho, aby rokoval s ostatnými rezortnými kolegami, sa podpisovali odmeny a rozdávali sa peniaze," dodala Remišová. Ako ďalej uviedla na margo eurofondov, na úrade pri jej príchode nebolo nič pripravené.

 

Z postu šéfky úradu Remišová rokuje s ostatnými rezortmi o tom, kde tie peniaze nájsť a kam ich presunúť. Na dennej báze úrad komunikuje aj s príslušnými útvarmi Európskej komisie o uvoľnení pravidiel pri využívaní eurofondov. "Teraz stále platí pravidlo, že prioritne sa môžu presúvať peniaze len v rámci operačného programu," uviedla vicepremiérka. Preplatiť z eurofondov sa budú dať výdavky od 1. februára. "Čo však neznamená, že tie výdavky, ktoré boli predražené a nakúpené nehospodárne, sa budú môcť preplatiť. To treba povedať na rovinu," upozornila Remišová.

Vicepremiérka deklarovala, že požiadala Európsku komisiu aj o predĺženie termínov a lehôt, pretože viaceré projekty sú pre situáciu okolo nového koronavírusu pozastavené. Mestám a obciam tiež odkazuje, že úrad bude pozorne posudzovať projekty, o ktoré požiadali, a snažiť sa o to, aby sa peniaze z eurofondov dostali tam, kde ich potrebujú. "Zároveň je treba povedať, že program IROP, čo je program regionálneho rozvoja, bol za minulej vlády z dôvodu pochybení pozastavený. To znamená, že platby v tomto programe zo strany Európskej komisie sú pozastavené," dodala Remišová s tým, že túto situáciu sa snaží vyriešiť. Pozastavenie platieb sa týka podľa slov Remišovej až štyroch programov.

"Proces pozastavenia platieb v jednotlivých operačných programoch je jedným z bežných opatrení Európskej komisie," uviedol Raši v reakcii. Podľa neho v tomto prípade nejde o pochybenie centrálneho koordinačného orgánu ÚPVII, ale jednotlivých riadiacich orgánov, ktoré musia s komisiou rokovať o podmienkach odblokovania pozastavených platieb. "Pani Remišová by to mohla vedieť. Rovnako by mala prestať všetko zhadzovať na bývalú vládu a mala by konečne začať aj niečo reálne robiť," dodal Raši. Kritizuje aj jej "kávičkovanie" s ministrami, pričom namiesto toho by podľa neho mala tráviť celé dni na videokonferenciách s Bruselom a rokovať o peniazoch pre Slovensko.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




recycling Plastic in junkyard wait for recycling.The plastic  waste can  reused many times  ,decreased air pollution and greenhouse gases
Zatočí svet s plastami? V Kanade odštartovalo rokovanie: Odzneli tam slová do boja
Biely dom (ilustračná fotografia).
Ukrajina je o krôčik bližšie k sľúbenej vojenskej pomoci od USA: Pentagón je pripravený
Lutz Berlemont-Bernard - Stadt-Land-Fotografie - Israel von Norden bis Süd
Grécko zavalili mračná prachu zo Savany: Takéto niečo nezažili roky! Úrady varujú
Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?