Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.04.2020 08:31 | Šport | Futbal
Foto

Trénerské legendy o neochote hráčov Žiliny znížiť platy: Urobili si z klubu dojnú kravu!

Jednou z príčin, prečo sa MŠK Žilina ocitol od dnešného dňa v likvidácii, bola neochota hráčov súhlasiť s dočasným znížením platov. Sedemnásť futbalistov áčka na to doplatilo hromadnými výpoveďami. Od mája si môžu hľadať nové fleky. Lídri kabíny tvrdia, že návrh odmietli, lebo sa im zdal vysoký.

Kapitán šošonov Miroslav Káčer pre Nový Čas potvrdil, že chceli klubu pomôcť, ale k druhému kolu rokovaní sa už nedostali. „Pôvodný návrh sme odmietli, ale ďalšie rokovanie nám už klub neumožnil a rovno poslal výpovede.“ Brankár Dominik Holec, ktorý je súčasťou futbalovej Žiliny už dvadsať rokov, vysvetlil, prečo väčšina hráčov nesúhlasila s redukciou platov.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Obrátili sa preto na Úniu futbalových profesionálov, ktorá zvykne zastupovať hráčov, keď sa ocitnú v problémoch. „Chceli sme sa s klubom dohodnúť, ale nie v takej výške, v akej prišiel jeho návrh. Nie je pravda, že sme nechceli ísť dole s platmi. Mrzí ma to, čo sa stalo a že mi MŠK Žilina pošle výpoveď kuriérom bez toho, aby mi niekto niečo povedal,“ dodal Holec.

Ladislav Jurkemik, bývalý dvojnásobný tréner Žiliny, tvrdí, že išlo o neuvážený krok hráčov a za následky si môžu sami. „Veď, keď nič nerobia, tak za čo chcú peniaze? Ak sa bijú do pŕs za klub, tak by mali prísť a jasne povedať, že nám nateraz stačí 50 percent z platu. A vybavená vec. Zažil som niečo podobné v St. Gallene. Klub prechádzal na profesionálnu bázu a išiel do kolien. Všetci sme museli dať 30 percent z platu. Kto nesúhlasil, išiel preč,“ pripomenul Jurkemik pre Nový Čas.

 

Aj tréner Milan Lešický zažil éru šéfa klubu Jozefa Antošíka. Časy, keď šošoni čelili v Lige majstrov londýnskej Chelsea. Podľa neho je to muž experimentu s veľkou autoritou, ktorého by mali hráči v tejto situácii viac chápať. „Presedlal z nákupov hotových hráčov na výchovu mladých talentov, ktoré potom výhodne predal. Vyšiel mu aj projekt s umelou trávou, kde mohla mládež celoročne trénovať. Klub pod jeho vedením prešiel stúpaniami i pádmi, ale vždy sa niekam posunul.“ Teraz je v likvidácii...

Ako to vidia?

Ladislav JURKEMIK (66) tréner Žiliny (2000/2001, 2004/2005)

Schvaľujem postup majiteľa Žiliny. Asi sa inšpiroval vo Švajčiarsku, kde Sion nedávno tiež rozpustil mužstvo. Ja by som takisto neplatil hráčov, keď nerobia. Ak si platy znížili v Barcelone, tak prečo nie v Žiline. Hráči nemôžu neustále kravu iba dojiť. Musia jej prísť aj oproti. Ukázať vzťah a srdce ku klubu.

Stanislav GRIGA (58) hráč (1980/1981) a tréner (1995/1996) Žiliny

Dostal som tiež výpoveď, ako aj väčšina hráčov. Nebol som zamestnancom klubu. Fungoval som ako živnostník. O prípadnej ďalšej spolupráci v týchto podmienkach som sa rozprával s vedením. Dostal som informáciu, že pozíciu špecializovaného trénera útočníkov, ktorú som zastával dva roky, rušia.

Milan LEŠICKÝ (74) tréner Žiliny (2002/2004)

Hráči chceli vždy viac peňazí. Neuvedomujú si, ako klub funguje. Oni hrajú vždy za seba. Ak by sa dohodli, neskončilo by to takto radikálne. Majiteľ klubu zodpovedá za celkový výsledok. Teda, či vyprodukuje stratu, alebo zisk. Odteraz budú žiť s nálepkami, že oni pomohli položiť žilinský klub.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Miroslav Bukov

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



Protest pred úradom vlády.
Foto
Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí: Protestovať prišli proti zásahom do kultúry či životného prostredia
stará veštica
Desivá predpoveď Baby Vangy o osude Európy: Slová, ktoré naháňajú strach!
Žlto-modrý kostým od návrhárky Catherine Walker
Foto
Módne kúsky Diany († 36) idú do dražby: Astronomické ceny! V tejto róbe sa stretla s významným monarchom
Talianska premiérka Giorgia Meloniová
Talianska premiérka sa bude súdiť s profesorom, žiada vysoké odškodné: Aha, čo o nej vyslovil!
Do lavíc zasadnú aj obvinení poslanci či spolupracovník ŠTB.
Rokovanie skončilo diskusiou o financiách pre samosprávy: Kedy príde nový zákon do platnosti?
Hasiči zasahujú počas požiaru historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň.
Požiar budovy burzy v Kodani je pod kontrolou: Starobylú budovu postavia nanovo
Investment theme stockmarket and finance business analysis stockmarket with digital tablet
Nemecká a francúzska ekonomika budú rásť pomalšie, ako sa očakávalo: Odhad rastu eurozóny je zrušený
Mliečna cesta ukrýva ešte mnoho tajomstiev (ilustračné foto).
Astronómom sa podaril veľký objav v Mliečnej ceste: Takéto niečo sa podarí raz za život
(ilustr. foto)
Neuveriteľný nález v Lešti z obdobia II. svetovej vojny: Čo s nimi teraz bude?!
Ilustračné foto.
Trpíte bolesťou chrbta? Môže ísť o VÁŽNE ochorenie! Kedy treba okamžite vyhľadať POMOC
Ilustračné foto
Ukrajina zverejnila počet nezvestných: To číslo trhá srdce! Smutné slová Kyjeva
Zarážajúci moment zo Španielska: Fanúšik požiadal hráča o dres, ten si vypýtal peniaze!