Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
31.03.2020 12:50 | Správy | Domáce správy
Foto

Nová predikcia šírenia koronavírusu na Slovensku: Môže sa natiahnuť až do roku 2021

Nové prepočty analytikov Inštitútu zdravotnej politiky sú známe. Odhady nakazených sú miernejšie, no dodávajú, že aj tak ide o pesimistický scenár.

Nová analýza odhaduje, že pri vrchole epidémie môže byť okolo 170 000 ľudí nakazených, čo predstavuje 2,3 percenta populácie Slovenska. Pri pomalšom šírení sa natiahne až do roku 2021. Analytici však podotkli, že ide o negatívny scenár, ktorý sa nemusí naplniť. Opatrenia, ktoré vláda a ústredný krízový štáb prijali po 16. a 27. marci, by mali pomôcť znížiť celkový počet nakazených.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Jednou z alternatív riešenia situácie je podľa premiéra Matoviča to, že sa Slovensko na dva či tri týždne "vypne". Potrebná by však bola istá "spoločenská dohoda", realizovaná napríklad prieskumom agentúry. V tomto prípade by podľa slov premiéra zabezpečovalo výlučne maximálne 150.000 ľudí infraštruktúru štátu.

Podľa slov vládneho analytika Martina Smatanu by takéto "vypnutie" znamenalo, že by odborníci presne vedeli zistiť, kto má symptómy ochorenia COVID-19, a takéhoto človeka by mohli otestovať. "Toto opatrenie zavádzajú iba krajiny, ktoré sú vo veľmi silnom náraste, ako Taliansko a Španielsko. Oni už nemali inú možnosť," doplnil.

"Okrem metodologických rozdielov, čo sa týka technickejších vecí, štúdia, ktorú sme pôvodne zverejnili, počítala ako deň nula 16. marca 2020. Nová štúdia počíta deň nula v nedeľu (29. 3.). Ak teraz tvrdíme, že máme 100 dní, a tvrdili sme, že máme 100 dní aj pred dvoma týždňami, tak v princípe sme o dva týždne lepší," uviedol Smatana.

 

"Ak by sme začali od včera a neboli by v platnosti žiadne opatrenia, mali by sme do 55 dní infikovaných takmer 19 % populácie, čo by bol vrchol, ďalej by to klesalo," uviedol Smatana. Ak by zostali platné opatrenia, ktoré sa zaviedli pred 16. marcom, vrchol by sa dosiahol na 63. deň, mal by však iba približne 15 % dosah. Ak by sa nechali opatrenia zavedené 16. marca, vrchol by bol dosiahnutý na stý deň od pondelku v hodnote približne 5,3 %. Ak zostanú opatrenia platné od 27. marca vrátane otvorenia niektorých prevádzok, vrchol nákazy dosiahne na 110. deň 3,2 %. "Aj napriek tomu, že sa otvorili prevádzky, opatrenia stále znižujú reprodukčnú silu vírusu," uzavrel.

Pri aktuálnom scenári bude Slovensko potrebovať približne 1000 ventilátorov. Podľa premiéra Igora Matoviča by mala byť vláda schopná zabezpečiť takýto počet. Pripomenul, že k prístrojom je potrebný aj vyškolený personál. Matovič pripustil, že bude potrebných vyškoliť ďalších ľudí, a to minimálne dvojnásobný počet.

Predseda vlády komentoval aj to, že by sa mohli sprísniť opatrenia pre seniorov. Nevie si však predstaviť, ako karanténu budú starší ľudia zvládať počas leta v rozhorúčených bytoch. Pripustil aj možnosť, že ochranné rúška bude nutné nosiť možno aj ďalší rok, eventuálne do mája 2021. "Treba povedať, že nám deti budú hlúpnuť, lebo rok budú bez školy, ani na psychiku to nie je dobré, ak budú rok doma," komentoval predseda vlády.

Ďalší model vývoja pandémie nového koronavírusu plánuje Inštitút zdravotnej politiky zverejniť 3. apríla.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA, TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto)
Krajinu zasiahlo silné zemetrasenie: Zrútili sa náhrobné kamene, hlásia aj zranených
Zuzana sa teší z prvého vnúčaťa.
Foto
Zuzana Vačková opäť zamilovaná: Ukázala NOVÉHO muža! Je to chlap ako HORA
Izraelskí vojaci riadia tank na hraniciach s pásmom Gazy.
Mučil Izrael zamestnancov OSN? Zarážajúce obvinenia: Toto sa malo diať
V seriáli Výnimočná Nikol dostáva do kolien ľudí svojím humorom.
Foto
Pauhofová prehovorila o svojom NÁVRATE z materskej: Ako zvláda pracovný kolotoč!
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Čína a USA sú na nože! Posielajú si drsné odkazy, situácia sa zhoršuje: Čo je za tým?
Dohliadať na bezpečnosť bude aj polícia.
Trnavu čaká rizikový futbalový zápas: Polícia aj mesto varuje! Pripravte sa na obmedzenia
ilustračné foto
Tretia svetová vojna?! Ukrajinský premiér varuje: Ak ich krajina nebude chránená, tak...
Čo robiť, keď vás uštipne hmyz?
Nebezpečný komár je na Slovensku: V tomto meste ho potvrdili PRVÝKRÁT!
Český spevák Tomáš Hajíček havaroval na motorke.
Spevák známej českej kapely HAVAROVAL na motorke: Je vo vážnom stave
Na snímke slovenský hokejový reprezentant Michal Krištof počas tréningu.
Agent Krištofa páli do Slovákov: Plaťte im ako v KHL a budú hrať doma!
Ilustračné foto
Krádež na železničnej stanici v Humennom: Skupina mužov podliezla plot a začali rabovať!
Voda siahala do takej výšky, že takmer úplne zaplavila vozidlá, ktoré boli na cestách.
Foto
Katastrofálne záplavy v Dubaji: Sú za tým lietadlá rozprašujúce chemikálie?! Šokujúce zistenia