Ruku na srdce. Ktorá z nás to nepozná? S chladnejším počasím menej športujeme, takmer vôbec sa nehýbeme a vyhľadávame skôr pokoj domova s teplou šálkou čaju na gauči pred televízorom, čo, samozrejme, spôsobuje pribúdanie neželaných kilogramov. My však máme riešenie.
Na chladné dni je ako stvorená teplá polievka, s ktorou spôsobíte priamy útok na svoje tukové vankúšiky. Polievková kúra je zostavená tak, že obsahuje málo kalórií, ale veľa dôležitých živín a prírodných zoštíhľujúcich látok. Pomocou nej sa zbavíte nadbytočných kilogramov a vďaka mnohým druhom zeleniny, ako sú zemiaky či strukoviny, nebudete hladná a ešte vám bude aj chutiť.
Polievka je zo surovín, ktoré sú cenovo dostupné v každom obchode. Varí sa v množstve, ktoré vám vydrží na tri dni. Stačí, ak si ju budete klasicky ohrievať. Je to výhodné nielen pre ženy, ktoré sú časovo vyťažené, ale aj pre tie, ktoré nemajú až taký vrúcny vzťah k vareniu.
AKO TO FUNGUJE
SOS polievka sa varí na tri dni, čo je asi 15 porcií. Polievku necháte vychladnúť, rozdelíte ju na tri časti, ktoré si postupne budete zohrievať. Na každý deň pripadá 5 porcií. Polievku môžete dokonca aj zamraziť a takto vám vydrží asi tri mesiace. Popri tom môžete pokojne piť nesladený čaj alebo vodu.
A takto pôsobia jednotlivé zoštíhľujúce prísady
ZEMIAKY
Zemiaky obsahujú sacharidy, ktoré spomaľujú trávenie. Spolu s mnohými vlákninami udržiavajú hladinu cukru dlhodobo stabilnú, čo nás robí sýtymi, a zabraňujú obávanému návalu vlčieho hladu.
VÝVAR
Vývar zo zeleninovej polievky pôsobí zásadito a zabraňuje prekyslenosti organizmu. Tým sa telo udržiava v rovnováhe, prebúdza sa spaľovanie tukov a činnosť pečene.
ČERVENÁ ŠOŠOVICA
Dodáva 30 % bielkovín a 40 % sacharidov, no žiaden tuk. Je ideálnou surovinou, ak sa potrebujete nasýtiť na niekoľko hodín a zároveň schudnúť. Telo potrebuje na strávenie bielkovín dlhší čas ako na sacharidy, preto budete sýta, hoci časť prijatých kalórií je už strávená.
KURACIE MÄSO
Obsahuje veľké množstvo bielkovín a je vhodné práve pri držaní diét. Kuracie mäso totiž požiera tukové vankúšiky a buduje svalovú hmotu, čo je dôležité, lebo čím viac svalov, tým väčšia spotreba kalórií. Dokonca aj pri ničnerobení. Okrem toho pomocou bielkovinovej látky L-karnitín sa do tela dostávajú rýchlejšie mastné kyseliny, ktoré dokážu spáliť okolo 13 % tuku.
ZÁZVOR
Jedlo so zázvorom je chutnejšie a lepšie. Obsahuje éterické oleje, ktoré okrem krásnej vône urýchľujú látkovú premenu a povzbudzujú naše trávenie vytváraním tepla.
KARÍ KORENIE
Karí korenie podporuje fungovanie pečene a žlčníka a zvyšuje tým detoxikáciu a prečistenie organizmu. Tým sa opäť zrýchľuje látková premena.
ČILI PAPRIČKY
Obsahujú látku kapsaicín, ktorá v malých množstvách podporuje látkovú premenu a spaľovanie tukov. Ale taktiež zabraňuje ukladaniu tukov do buniek a vďaka pálivosti nezjete jedlo tak rýchlo.
CITRÓNOVÁ ŠŤAVA
Obsahuje vitamín C, ktorý napomáha rýchlejšiu látkovú premenu a je nenahraditeľný pri usmerňovaní L-karnitínu z kuracieho mäsa, ktorý zase rozprúdi spaľovanie tukov vo svaloch.
ZÁKLADNÝ RECEPT
POTREBUJETE (na 15 porcií):
500 g kuracích pŕs • 1 viazaničku zelených vňatí 1 kg mrkvy • 1,5 kg zemiakov • 25 g čerstvého zázvoru (prípadne štipka sušeného) • 1 zeler • 1 kg póru • 2 červené čili papričky • 2 kávové lyžičky karí korenia • 250 g červenej šošovice • soľ • čierne korenie • citrónovú šťavu
POSTUP:
1. Umyté kuracie prsia a pokrájané zelené vňate dáme do hrnca s 2 a pol litrami vody a necháme variť na miernom ohni približne 40 minút.
2. Po necelej trištvrte hodine mäso vyberieme z vývaru a vývar precedíme.
3. Mrkvu, zemiaky, zeler, čili a zázvor pokrájame na malé kúsky. Pridáme do vývaru, ochutíme karí korením a varíme 15 minút.
4. Približne po 5 minútach pridáme šošovicu, nakrájaný pór a povaríme. Kuracie mäso pokrájame na malé kúsky a vrátime do polievky.
5. Na záver polievku dochutíme korením a soľou a pred každou porciou aj citrónovou šťavou.
DÔLEŽITÉ:
Citrónovú šťavu pridávame vždy iba krátko pred podávaním každej jednotlivej porcie, aby sme zachovali vitamín C a jeho účinky.
TIP:
Vegetariáni si namiesto kuracieho mäsa môžu pridať 75 g tofu na 1 porciu. Táto polievka chutí aj s rybacím filé.