Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
31.03.2020 11:55 | Správy | Politika

Šéf Úradu pre verejné obstarávanie Hlivák: Nakazil som sa na Slovensku! Kto je v ohrození?

Očakával to už niekoľko dní. Predseda Úradu pre verejné obstarávanie Miroslav Hlivák (41) v nedeľu oznámil, že je pozitívne testovaný na koronavírus.

Fotogaléria
12
fotiek v galérii
Ide tak o prvého vysokopostaveného slovenského úradníka, ktorý často prichádza do kontaktu aj s ministrami či premiérom. Šéf zdravotníctva Marek Krajčí (46) zatiaľ oznámil, že COVID-19 našli celkovo u 336 pacientov a vrchol pandémie sa očakáva v polovici júla. V domácej liečbe zomrel 60-ročný infikovaný Slovák, ale až pitva ukáže, či bolo príčinou smrti ochorenie COVID-19. Hlivák v rozhovore pre Nový Čas vysvetľuje ako zistil, že je vážne chorý.

Boli ste tento rok v zahraničí, alebo od koho ste sa podľa vás mohli nakaziť?

- Naposledy sme celá rodina boli v zahraničí počas jarných prázdnin, boli sme na lyžovačke v Rakúsku. Vzhľadom na termín prejavenia príznakov ochorenia, úrady to vyhodnotili tak, že nemáme cestovateľskú anamnézu. Ochorieť som mal na Slovensku. Ešte pred lyžovačkou som absolvoval pracovnú cestu v Bruseli 7. februára a posledné zasadnutie vlády na konci februára.

 

Ako a kedy ste zistili, že to nebude len obyčajná chrípka?

- V takomto mimoriadnom období nepodceňujete situáciu a ste zodpovední. Hneď ako sa u manželky začali prejavovať príznaky ochorenia, preventívne som zostal pracovať z domu. Následne sa príznaky prejavili aj u mňa, bolo to 19. marca. Dostal som horúčky 38 - 39 °C, zimnicu, bolesť svalov, kĺbov, hlavy. Tak , ako aj v manželkinom prípade, aj v mojom sme zavolali na príslušný úrad a nahlásil som svoj zdravotný stav. Tak ako manželke, aj mne úrad nariadil len domácu liečbu.

Prečo ste sa dali otestovať, pociťovali ste nejaké ťažkosti?

- Keď sa mi zlepšil zdravotný stav a príznaky pominuli, zvažoval som fyzický návrat do práce. Chcel som si ale potvrdiť svoj zdravotný stav, aby som mal istotu, že som v poriadku, keďže testy nám v čase choroby nenariadili. V sobotu sme sa s manželkou dobrovoľne dali otestovať a v nedeľu nás kontaktovali, že výsledky testov sú pozitívne.

Ako sa momentálne vy a manželka cítite?

- Cítime sa primerane tomu, že sme niekoľko dní mali zvýšenú teplotu a v mojom prípade horúčky. Zotavujeme sa. Ja naplno pracujem z domu a riešim úradnú agendu.

Ako ste reagovali, keď vám oznámili lekári pozitívny výsledok?

- Boli sme veľmi prekvapení a nie pozitívne. Na druhej strane veríme, že to už máme za sebou.

Koľko ste čakali na výsledky?

- Ako som spomenul, v sobotu sme sa išli dať otestovať a v nedeľu nám už volali a oznámili výsledky.

Dali sa nejakí vaši kolegovia otestovať? Pociťujú niektorí zdravotné ťažkosti, ktoré by mohli signalizovať, že sa tiež nakazili?

- Podľa vyjadrenia odborníčky, ktorá nám bola pridelená a komunikuje s nami, by sa už u ľudí, ktorí by sa odo mňa mohli infikovať, príznaky ochorenia s najväčšou pravdepodobnosťou prejavili. Osoby, ktoré prišli v období do 12. marca so mnou do kontaktu a do dnešného dňa sa im prejavili nejaké príznaky predmetného ochorenia, je v záujme ich vlastného zdravia, aby sa išli otestovať.

Ste v domácej karanténe? Pracujete z domu či sa len liečite?

- Z domu som naplno pracoval do momentu, kým som dostal vysoké horúčky. Po ich ústupe som sa vrátil k vybavovaniu pracovnej agendy. Napríklad som v tom čase pánovi premiérovi poslal návrhy riešení pre oblasť verejného obstarávania, ktoré by sa mohli stať súčasťou programového vyhlásenia vlády. Po potvrdení poztívnych testov nám nariadili domácu karanténu do 11. apríla. Pre mňa to znamená, že budem pokračovať v práci z domu.

Ako bude prebiehať vaša liečba?

- Nič špeciálne nemáme nariadené. Riadime sa pokynmi odborníčky, ktorá nám bola pridelená.

Sú podľa vás opatrenia, ktoré štát podnikol, aby zabránil šíreniu nákazy, postačujúce? Súhlasíte s krokmi, ktoré prijala vláda na spomalenie šírenia vírusu?

- Odpovede na tieto otázky by som prenechal odborníkom z medicíny, vedcom a analytikom. Z porovnania so zahraničím sa však javí cesta, ktorú Slovensko v tejto situácii zvolilo, ako tá najlepšia možná v snahe ochrániť zdravie občanov. Považujem za dôležité každého upozorniť, že každý môže prispieť k dobrému výsledku a to tak, že budeme dbať o svoje zdravie a budeme sa správať zodpovedne voči sebe aj okoliu nosením rúšok, rukavíc, dodržiavaním hygieny a ďalších pokynov lekárov.

Otvoriť galériu

- Predseda Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO)

- Predtým partner najväčšej slovenskej právnickej kancelárie Soukeník - Štrpka

- Má manželku Máriu a dve deti

- Vďaka predaju nehnuteľnosti, výnosom zo zmeniek a podielu zo zisku obchodnej spoločnosti zarobil v roku 2018 takmer pol milióna eur mimo príjmu z verejnej funkcie, čo predstavovalo 54 621 eur.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, len

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Rusko spôsobilo na Ukrajine teror: Diali sa tam strašné veci! Hlásia množstvo obetí
Ilustračné foto
Viaceré komplikácie v doprave v Bratislave: Tu sa zrazili 3 autá! Kde všade sa zdržíte?
Duchoňova dcéra má z filmu strach.
Foto
Dcéra Duchoňa († 35) má obavy z filmu o otcovi: Už sa stretla s režisérom! Čo jej naháňa strach?
(ilustračné foto)
Jedna z najväčších krádeží zlata v dejinách krajiny: Prípad sa pohol! Nečakaný úspech
Ilustračné foto
Dokedy nás bude trápiť mrazivé počasie? Slováci, pripravte sa: To vôbec nevyzerá dobre!
(ilustračné foto)
Chystáte sa do Amsterdamu? Dobre čítajte: Zavádzajú nové opatrenia
Foto
Slovenský hokejista v USA: Vodičák má vo vrecku, pozvánku do repre...
(ilustračná foto)
Smutné správy: Zomrel významný dopravný dizajnér († 93)! Pozrite sa, čo navrhol
Ondrej Rusnák (35)
Foto
Hokejový expert o Slafkovskom a MS: Na ľade si dobre rozumie s... Sledujte, čo povedal!
Expla si podali Junior a Marcel.
Foto
Expla si zobrali do parády Junior a Marcel: Chceš byť moderátor Fun rádia? Natri mu chrbátik!
Ilustračné foto
Preskočilo jej? Žena prišla do banky s mŕtvolou! Odpadnete, keď zistíte, čo tam robila
(ilustračné foto)
Desivé varovanie z USA: Maskuje Čína tajné vojenské operácie?! Neuveríte, čo tvrdí šéf NASA