Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.03.2020 17:25 | Správy | Domáce správy

Slováci, pozor na opatrenia na hraniciach: Výnimky pre tých, ktorí pracujú alebo bývajú v pohraničnej oblasti

Ministerstvo zahraničných vecí (MZV) upozorňuje Slovákov na opatrenia, ktoré zaviedlo Rakúsko a Maďarsko na svojich hraniciach či letiskách.

Cestovanie na Slovensko cez Rakúsko je možné v prípade, ak sa občan Európskej únie (EÚ) zaviaže neodbočením z trasy a pôjde bez zbytočných zastavení rovno do svojej domovskej krajiny. Maďarsko a Rakúsko naďalej uznávajú výnimky pre Slovákov, ktorí pracujú alebo bývajú v pohraničnej oblasti. Individuálna preprava z letiska Schwechat pri Viedni ostáva dostupná. Vnútorná schengenská hranica medzinárodného letiska F. Liszta v Budapešti je aktuálne uzavretá, a preto je nevyhnutné požiadať o pomoc miestne slovenské veľvyslanectvo. Rezort diplomacie o tom informoval na svojej webovej stránke.

„Na hraničnom priechode musia občania vypísať tlačivo, ktoré im poskytne rakúska polícia, obsahujúce osobné údaje a prehlásenie, že sa na území Rakúska nikde nezastavia. Rakúska polícia kontroluje aj stav palivovej nádrže, vyžaduje sa plne doplnené palivo,“ informuje rezort diplomacie. Peší presun cez slovensko-rakúske hraničné priechody je stále povolený. Ministerstvo vnútra môže zabezpečiť odvoz väčšej skupiny ľudí z hraníc, ale v takomto prípade platí povinnosť pre všetkých nastúpiť do karanténneho zariadenia. Rezort vnútra je v tejto súvislosti možné kontaktovať na číslach +421 2 4341 1190 alebo +421 2 4859 3312.

Rakúsko uznáva aj výnimky pri dochádzaní za prácou cez hranicu, na ktoré sa nevzťahuje povinná 14-dňová karanténa. Za prácou môžu cestovať Slováci s trvalým alebo prechodným pobytom v prihraničných oblastiach Rakúska vo vzdialenosti 30 km od slovenských hraníc, ktorí majú pracovný vzťah na Slovensku. Taktiež Slováci, ktorí majú trvalý alebo prechodný pobyt na Slovensku a majú uzatvorený pracovnoprávny vzťah v oblasti zdravotníctva alebo ošetrovateľstva a vykonávajú prácu v prihraničných oblastiach SR, teda na území Rakúska. MZV tiež odporúča po prílete na letisko Schwechat bezodkladné opustenie rakúskeho územia, pretože v prípade zotrvania platí na jeho území povinná 14-dňová karanténa.

 

Z Maďarska na Slovensko je aktuálne umožnená osobná doprava cez hraničné priechody Medveďov – Vámosszabadi, Štúrovo – Esztergom, Šahy – Parassapuszta, Slovenské Nové Mesto – Sátoraljaújhely, Milhost -Tornyosnémeti, Komárno – Komárom, Lenártovce – Banreve, Čuňovo – Rajka. Slováci sa môžu vrátiť cez územie Maďarska aj cez otvorené priechody na hranici so Srbskom a Rumunskom. Prejazd Maďarskom je však možný len na základe povolenia polície. Žiadosť o tranzit cez Maďarsko sa predkladá slovenskému zastupiteľskému úradu v krajine, z ktorej Slováci cestujú. Rezort diplomacie ale upozorňuje, že vybavenie povolenia na tranzit trvá niekoľko dní.

Cezhraničný pohyb Slovákov, ktorí bývajú alebo pracujú na území Maďarska najviac do 30 kilometrov od hraníc, je naďalej umožnený. Hraničnej kontrole sa budú musieť preukázať platným dokladom totožnosti a potvrdením od zamestnávateľa a pre návrat do Maďarska dokladom o pobyte. „Na túto skupinu slovenských občanov sa zároveň nevzťahujú povinné karanténne opatrenia. Situácia sa však môže operatívne meniť,“ dodáva rezort diplomacie.

Vnútorná schengenská hranica letiska F. Liszta v Budapešti je uzavretá. Pasažierom iných krajín je umožnený vstup do tranzitnej zóny, kde Slováci môžu požiadať veľvyslanectvo v Budapešti o repatriáciu. „Na letisku sú občania identifikovaní podľa dokladov totožnosti, je vykonaná lekárska prehliadka a následne sú vyvedení z tranzitnej zóny v sprievode letiskovej polície, ktorá asistuje pri nástupe do autobusu, ktorý ich prevezie na hraničný priechod Rajka, kde sú cestujúci povinní nastúpiť do iného autobusu. Iný spôsob tranzitu z letiska v Budapešti do SR, vrátane prepravy vlastnými osobnými vozidlami, nie je maďarskou stranou povolený,“ informuje MZV. Slovenské veľvyslanectvo v Budapešti uskutočňuje repatriáciu autobusom z letiska denne v podvečerných hodinách pri dostatočnom množstve žiadateľov. Slováci sú v takomto prípade povinní stráviť karanténu v zariadení ministerstva do vykonania testu na koronavírus a neskôr v karanténe pokračujú doma v súhrnnom čase 14 dní.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
Turci sa ešte nespamätali z minuloročného zemetrasenia: Prišla ďalšia rana! Krajina je v pozore
Radko Urbanyak
Foto
Spoznávate tohto malého chlapca? Z barmana sa stal televíznou hviezdou! Teraz vystupuje na obrazovkách
Vladimir Putin.
Hnev Kremľa: Kvôli úradom čelí partner Putinovej ex problémom! O čo ide?
(ilustračné foto)
Stačil okamih sa rozpútalo sa peklo: Výbuch vozidlo roztrhal na kusy! O život prišlo najmenej 10 ľudí
Vojenské jednotky dobrovoľníkov iránskej armády počas výročnej vojenskej prehliadky v Teheráne.
Blízky východ sa otriasa útokmi, generálny tajomník varuje: Jedna chyba by viedla k niečomu nemysliteľnému!
Čo vás čaká tento týždeň? (ilustračná foto)
3 znamenia, za ktorými sa skrývajú falošní SEBCI: Keď pôjde do tuhého, PODRAZIA vás!
Kate diagnostikovali rakovinu začiatkom roka.
William prelomil mlčanie o ťažko chorej Kate: SĽUB, z ktorého sa tisnú slzy do očí
A elongated white toilet with the seat lid in the up position. The toilet is highlighted with a spot light coming from above. This sparse room has blue-green walls and a dark hardwood floor.
Foto
Viete, čo sa deje po spláchnutí WC? Budete v šoku! Po tomto si dáte dobrý pozor na to, ako to urobíte
Na snímke českí policajti náhodne kontrolujú osobné motorové vozidlá na česko-slovenskej hranici.
Pátranie so smutným záverom: Mladučká Ukrajinka († 14) si mala siahnuť na život
Richard Rybníček
Únia miest Slovenska: Vláda schválila dokument, ktorý vynechal niektoré samosprávy
Na snímke poslanec NRSR Branislav Gröhling (SaS)
Zákon k situácii s medveďmi je podľa Gröhlinga nebezpečný: Tvrdí, že rieši aj vlky a rysy
(ilustračné foto)
Školáčky zažili horor: Útočník na ne vytiahol nôž! Pozrite sa, čo im spôsobil