Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.03.2020 14:57 | Šport | Šport mix

Nový termín olympiády je už známy: Kedy zapália v Tokiu oheň?

Neuplynul ani jeden týždeň od oficiálneho odkladu olympijských a paralympijských hier 2020 na rok 2021 a potvrdený už je nový termín konania hier.

Japonskí organizátori v pondelok potvrdili, že otvárací ceremoniál sa uskutoční 23. júla a podujatie potrvá do 8. augusta 2021.

"Termín je kľúčová zložka pri príprave hier. To, že v tomto smere padla definitíva, nám uľahčí situáciu a motivuje nás do ďalšej práce," uviedli v pondelok popoludní organizátori. Paralympijské hry sa v Tokiu budú konať do 24. augusta do 5. septembra 2021.

Prezidenta Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomasa Bacha potešila skorá dohoda o novom termíne. "V prvom rade sa chcem poďakovať predstaviteľom športových federácií za podporu v tomto neľahkom období. S nimi a aj s ďalšími partnermi sme v ostatných dňoch veľa rokovali, aby sme dospeli k presnému termínu. Verím, že všetci spolu zvládneme túto náročnú výzvu. Olympijské hry v Tokiu môžu byť pred ľudstvo svetlom na konci tohto tunela," poznamenal Bach.

 

Andrew Parsons ako prezident Medzinárodného paralympijského výboru povedal: "Je to fantastická správa, že sme tak rýchlo našli nové dátumy. Všetci, teda organizátori, športovci aj investori, tak majú v rukách istotu. Teraz je prioritou, aby sme sa všetci sústredili na to, nech sme v bezpečí s priateľmi a rodinami počas tohto náročného obdobia."

V pondelok predpoludním pritom šéf organizačného výboru OH a PH 2020 Joširo Mori informoval, že počas aktuálneho týždňa očakáva telefonát s prezidentom MOV Thomasom Bachom, aby spolu prebrali možný nový termín týchto podujatí. Tento telefonát sa počas pondelka aj uskutočnil. MOV minulý týždeň po debatách s Japoncami OH preložil z leta 2020 na rok 2021, dôvodom je pandémia koronavírusu. Mori tiež už skôr potvrdil, že OH sa neuskutočnia neskôr ako v lete 2021, pričom mnohé dohady hovorili opäť o termíne na prelome júla a augusta. Tohtoročné OH sa mali konať od 24. júla do 9. augusta 2020.

O otvorení OH v roku 2021 v termíne 23. júla sa hovorilo čoraz hlasnejšie už niekoľko dní. V hre bol aj jarný termín, no ten nevyhovoval v súvislosti s vrcholiacimi ligovými súťažami v rôznych športoch, prevažne s európskym futbalom a hokejovom či basketbalom v Severnej Amerike.

"Aby sme sa mohli zaoberať prípravou hier, potrebovali sme termín. Ten je teraz známy a môžeme mu prispôsobiť všetky ďalšie rokovania. Čaká nás veľa práce, ale sme pripravení sa so všetkým popasovať," informovala guvernérka Tokia Juriko Koike.

K odkladu OH prišlo prvýkrát v histórii. V minulosti však museli zrušiť konanie hier počas svetových vojen. Japonci bezprostredne po preložení OH a PH informovali, že tento krok spôsobí multimiliardové finančné škody.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu