Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.03.2020 10:15 | Správy | Zahraničné správy

Brazílsky prezident si o koronavírus doslova koleduje: Jeho najnovšie videá boli priveľa aj na Twitter

Zatiaľ čo mnohí európski politici pracujú kvôli pandémii prostredníctvom videokonferencií a niektorí nosia na verejnosti rúška či respirátory, brazílsky prezident Jair Bolsonaro opäť vyrazil bez rúška do ulíc.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

V nedeľu sa v brazílskej metropole rozprával okrem iného s pouličným predajcom párkov v rožku obklopený davom ľudí, ktorí si ho nakrúcali na mobilné telefóny. Niektoré videá potom Bolsonaro zverejnil na svojom Twitteri. Podľa serveru Infobae ale dve videá Twitter z Bolsonarovho účtu odstránil s tým, že porušujú jeho pravidlá. Nespresnil aké, podľa Infobae to ale bolo zrejme preto, že obsah porušoval odporúčania Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) udržiavať kvôli pandémii bezpečnú vzdialenosť od ostatných ľudí a nezhlukovať sa na verejnosti do väčších skupín.

"Rozhodol som sa ísť na prechádzku a hovoriť s predajcami. Hovorili mi, že ich predaje poklesli," povedal Bolsonaro v nedeľu novinárom. "Máme problém s vírusom, to nikto nepopiera, ale zamestnanosť je kľúčová," dodal prezident. Zopakoval, že "nesmieme prepadnúť hystérii". Už skôr obvinil médiá, že hystériu okolo koronavírusu vytvárajú a choroba COVID-19 označil za "chrípočku".

"Je potrebné pracovať, inak krajina zbankrotuje," súhlasila s Bolsonarom v nedeľu jedna z pouličných predajkýň. "Otvorte kostoly, pre lásku Božiu," vyzvala prezidenta ďalšia žena. Bolsonaro už skôr vydal dekrét, ktorým povolil napríklad fungovanie lotérií či kostolov, súd sa vyslovil proti tomuto nariadeniu. V nedeľu Bolsonaro povedal, že sa kvôli tomu odvolá. Kostoly v Brazílii zatvorené nie sú, niektorí guvernéri ale zakázali zhromaždenie od určitého počtu ľudí. Niektoré cirkvi však tieto opatrenia nedodržiavajú.

Už skôr v tomto mesiaci riešil brazílsky najvyšší súd prezidentovu sťažnosť proti opatreniu, keď guvernér štátu Rio de Janeiro a Bolsonarov spojenec z minulosti Wilson Witzel vyhlásil uzavretie leteckého i pozemného spojenia s tými brazílskymi štátmi, v ktorých sa potvrdili prípady nákazy koronavírusom. Súd dal za pravdu guvernérovi.

Bolsonaro opakovane kritizoval opatrenia niektorých štátov brazílskej federácie, ktoré uzavreli školy, obchody i pláže a obmedzili voľný pohyb ľudí v uliciach. Podľa Bolsonara je potrebné zachovať chod ekonomiky. Kvôli tomu sa chystá aj vydať dekrét, ktorý povolí fungovanie akéhokoľvek živnostníka, ak je to "nevyhnutné pre uživenie jeho detí".

Nedeľná prechádzka brazílskeho prezidenta sa uskutočnila len deň potom, čo brazílsky minister zdravotníctva Luiz Henrique Mandetta znovu vyzval na dodržiavanie pravidiel proti šíreniu koronavírusu a apeloval najmä na mladých ľudí, aby sa prestali zhlukovať na verejnosti. Kritizoval tiež priaznivcov Bolsonara, že chodia do ulíc demonštrovať proti opatreniam prijímaným miestnymi úradmi proti šíreniu koronavírusu.

Sám Bolsonaro sa tento mesiac podrobil dvom testom na koronavírus potom, čo sa nákaza potvrdila u jeho tajomníka. Stalo sa tak po návšteve USA, kde sa obaja stretli s americkým prezidentom Donaldom Trumpom. Test mali obaja prezidenti negatívni.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Balúchová sa pre svoju chorobu  veľmi trápi.
Foto
Náhly koniec Kollárovej mamičky v televízií: Balúchovej sa teraz splnil sen! Aha, čo začala robiť
Bratislavská krajská kriminálka objasnila sofistikovanú krádež pohonných hmôt
Foto
VIDEO zo zásahu mužov zákona: Zločin, aký sa často nevidí! Dostane vás, čo mali dvaja chlapi spáchať
Šéfka rezortu kultúry chystá razantné kroky.
Šimkovičová o upravenej verzii zákona o STaR: Prezradila, kedy ho chce predložiť vláde!
Minister označil udalosť za zbytočnú tragédiu.
Dohoda medzi envirorezortom a KDH: Takto sa zmení zákon o odstrele medveďov
Peter Nagy
Foto
Peter Nagy má NOVÚ priateľku! V 65-ke našiel lásku u TEJTO krásnej fitnes trénerky
V Nitre absolvovala výmenu hlavice stehnovej kosti 105-ročná pacientka.
V Nitre podstúpila zákrok 105-ročná pacientka: Pani Helenu čakajú doma desiatky príbuzných
Nemocnice by mohli získať peniaze na nové CT a MR prístroje. Kvalitná diagnostika je totiž drahá, pomoc od štátu sa preto zíde.
Foto
Rezort zdravotníctva rozdelí milióny eur: Čo kritizujú lekári a o čo požiadali nemocnice?
An unknown criminal's hands dressed in black with tools of the trade and cash
Početné krádeže v Prešove: Za všetkými stojí jeden Bratislavčan! Ako mu v rukách skončili tisíce eur?
Veža budovy sa zrútila.
AktualizovanéFoto
Horiace inferno v Kodani: Historická budova v plameňoch, časť už ľahla popolom! FOTO z miesta činu
Mzdy rastú, ale rastú aj výdavky.
Rebríček prosperity v EÚ: Takto dopadlo Slovensko a aha, kde skončila Česká republika!
Roof lights of polish police (Policja) car on the street
Ľudí v Poľsku mali tajne sledovať: Znepokojivé, ako nenápadne to robili
Drone no copyright in a soybean field,
Ministerstvo obrany vyzýva ľudí: TOTO s dronmi neskúšajte! Hrozí vám mastná pokuta