Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.03.2020 07:30 | Správy | Domáce správy
Foto

ONLINE Koronavírus na Slovensku: Počet nakazených opäť stúpol! Zomrel infikovaný muž († 60), ktorého prepustili do domácej liečby

Neviditeľný zabijak vyčíňa na Slovensku už pár týždňov. Aktuálnu situáciu sledujeme online.

Ste živnostník, podnikateľ a dotkne sa vás vládna pomoc? Napíšte nám na tip@novycas.sk!


Fotogaléria
16
fotiek v galérii

Akoby sa spomalil čas a rúško sa stalo bežnou súčasťou našich životov. Koronavírusom sa u nás nakazilo už vyše tristo ľudí. Vláda prijala striktné opatrenia, na boj proti šíreniu vírusu. Zatvorili takmer všetko okrem potravín, drogérií a niekoľkých vymedzených obchodov. Neskôr zmenili názor a od pondelka k nim pribúdajú aj ďalšie prevádzky. 

-Počet nakazených je stále otázny: Dostane sa štát k výsledkom súkromných laboratórií?!

-Vláda zmiernila obmedzenia pre obchody: Čo môže byť oddnes otvorené? Kompletný zoznam!

-Karanténu v Bardejovských Kúpeľoch opustilo 115 zo 119 ľudí: Starali sa o nás perfektne

- Riaditeľ Úradu pre verejné obstarávanie má COVID-19: Nakazená je aj jeho manželka

ONLINE:
ONLINE:
ONLINE: Mimoriadna situácia na Slovensku
22:33

Vážení čitatelia. ONLINE prenos z aktuálnej situácie na Slovensku sa končí. Dianie monitorujeme aj naďalej a všetky dôležité informácie prinesieme na webe a v denníku Nový Čas. Ďakujeme za pozornosť, dobrú noc.

21:44

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) sa v pondelok stretol s primátorom Bratislavy Matúšom Vallom. Diskutovali spolu najmä o problémoch, ktorým v súčasnosti čelí hlavné mesto v súvislosti s mimoriadnou situáciou pre šírenie nového koronavírusu.

Viac TU.

21:14

Na Slovensku stále platia prísne opatrenia kvôli koronavírusu. Veľa obyvateľov si však s nimi uplynulý víkend ťažkú hlavu nerobilo. Pozrite sa, kde všade to praskalo vo švíkoch.

20:45

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) nevidí žiadny úžitok vo všeobecnom nosení rúšok v terajšom boji proti šíreniu koronavírusu SARS-CoV-2. Viac čítajte TU

20:44

Fanúšikovia HK Poprad virtuálne takmer vypredali svoj zimný štadión. Kúpou 3309 vstupeniek spoločne vyzbierali bezmála 25 000 eur. Viac čítajte TU

20:21

Futbalový klub FC Spartak Trnava vstúpil s hráčmi do rokovaní o znížení platov. Viac čítajte TU

20:19

Mesto Rožňava zriadilo v súvislosti s novým koronavírusom linku pomoci, ktorá je dostupná na telefónnom čísle 0915 038 305 v pracovných dňoch v čase od 8.00 do 14.00 h. Samospráva o novej službe informuje na svojej internetovej stránke roznava.sk.

19:36

Štátna firma expresne kupovala respirátory od syna svojho manažéra, tvrdí mimovládka Transparency International Slovensko. Viac čítajte TU

19:14

Nemocnica s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach preventívne uzatvorila tamojšie pľúcne oddelenie. Opatrenie súvisí s úmrtím 60-ročného muža, ktorý tam bol hospitalizovaný a v pondelok v domácej liečbe zomrel. Zamestnanci sú v karanténe, no iba časť z nich bola testovaná na koronavírus. Dôvod čítajte TU.

19:07

Prvé tri osoby v Lučenci dostali pokutu za nedodržiavanie povinnej karantény v súvislosti so šírením nového koronavírusu.

"Aktuálne je v našom regióne 208 obyvateľov v izolácii. Nie všetci to však berú dostatočne vážne, preto musel Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Lučenci pristúpiť k prvým sankciám za nedodržanie povinnej karantény," uviedol Barančok z MsÚ s tým, že každej z troch osôb bola uložená pokuta vo výške 250 eur. (TASR)

18:49

Slovenský výrobca nábytku ohlásil hromadné prepúšťanie. O prácu prídu stovky ľudí! Viac čítajte TU.

18:36

Nitrianska automobilka Jaguar Land Rover darovala zdravotníkom vo Fakultnej nemocnici v Nitre a v Špecializovanej nemocnici sv. Svorada Zobor, ktorá sa zameriava na respiračné ochorenia, balíky s ochrannými zdravotnými pomôckami. Balíky obsahovali respirátory, špeciálne respirátory s plexisklom a viac ako 500 ochranných overalov. Firma si aj týmto spôsobom uctila zdravotníkov pri príležitosti Dňa lekárov, ktorý od roku 1933 pripadá na 30. marca. (TASR)

18:28

Nemocnica s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach preventívne uzatvorila tamojšie pľúcne oddelenie. Opatrenie súvisí s úmrtím 60-ročného muža, ktorý tam bol hospitalizovaný a v pondelok v domácej liečbe zomrel. Viac čítajte TU

18:02

Spišskonovoveský primátor Pavol Bečarik venuje svoj plat na riešenie pandémie nového koronavírusu v meste. 

"Nie je mi ľahostajná táto zložitá situácia. Rozhodol som sa svoj plat darovať na zmiernenie následkov súčasnej situácie. Ak to bude potrebné, darujem nielen aktuálny plat, ale aj nasledujúce platy," uviedol primátor. (TASR)

17:43

Muža, ktorého pozitívne testovali na koronavírus, v pondelok zomrel. 60-ročný pacient bol hospitalizovaný v bojnickej nemocnici. 

Koronavírus mu potvrdili v nedeľu, no po dohovore s hygienikmi ho dnes (v pondelok) pustili do domácej liečby. Jeho stav bol totiž stabilizovaný. Podľa informácií TV JOJ z prostredia nemocnice pacient dve hodiny po prepustení do domácej liečby zomrel. Pravdepodobnou príčinou smrti bol infarkt alebo mŕtvica, bližšie okolnosti určí až pitva. 

"Môžeme potvrdiť, že ide o pacienta, ktorý bol pozitívne testovaný na ochorenie COVID-19. Aktuálne čakáme na výsledky pitvy, ktorá ukáže, čo bolo primárnou príčinou úmrtia," informovala hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová. (SITA)

17:26

Slováci, pozor na opatrenia na hraniciach. Výnimky platia pre tých, ktorí pracujú alebo bývajú v pohraničnej oblasti. Viac čítajte TU.

17:02

Obchodníci pocítili v pondelok nával zákazníkov, nové opatrenia majú podľa nich trhliny. (TASR)

16:50

Opatrenia, ktoré predstavila vládna koalícia nazvané Prvá pomoc zamestnancom, firmám a živnostníkom, nezabránia prepúšťaniu v sektore cestovného ruchu. Tvrdí to Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS). (TASR)

16:34

Vo Fakultnej nemocnici (FN) v Trenčíne je momentálne hospitalizovaných päť pacientov s potvrdeným ochorením COVID-19, ďalší dvaja pacienti čakajú na výsledky testov.

Osem pacientov s potvrdeným ochorením už prepustili do domácej karantény a 14 potvrdených prípadov ponechali v domácej karanténe - ich zdravotný stav si nevyžadoval hospitalizáciu. (SITA)

16:20

Vrchol pandémie nového koronavírusu sa na Slovensku očakáva o 110 dní. Pľúcnu ventiláciu vtedy bude potrebovať približne 1000 ľudí a okolo 7000 ľudí bude hospitalizovaných so závažnejšími príznakmi ochorenia COVID-19.

Na tlačovej konferencii to uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) s tým, že takýto vývoj sa očakáva vtedy, ak budú platiť súčasné opatrenia na zníženie šírenia nákazy. Viac čítajte TU.

16:17

Školský rok by sa nemal predĺžiť, myslia si to analytici.

16:06

Zatiaľ ani jeden poslanec parlamentu nebol pozitívne testovaný na koronavírus. Čo by sa stalo, ak by sa nákaza potvrdila u niektorého z nich? Čítajte TU.

15:55

Vo fakultnej nemocnici v Prešove pribudla od štvrtka jediná pozitívne testovaná pacientka. Celkovo stúpol počet pozitívne testovaných na 17 pacientov. 

Ide o 28-ročnú ženu z Lendaku (okres Kežmarok), ktorá sa vrátila z Rakúska. Hospitalizovaná je v prešovskej nemocnici, kde aktuálne ležia aj štyria ďalší pacienti s potvrdenou nákazou. (SITA)

15:38

DARUJTE KRV, ak môžete! 

V čase pandémie nového koronavírusu kleslo na Slovensku darcovstvo krvi o 74 %. Minister zdravotníctva požiadal preto občanov, aby sa aj napriek mimoriadnej situácii rozhodli darovať krv. (SITA)

15:36

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) spúšťa projekt Pomôžme si. Jeho cieľom je pomôcť obyvateľom Bratislavského kraja v ich ťažkej životnej situácii a znížiť negatívne dopady prísnych preventívnych opatrení proti šíreniu koronavírusu. BSK sa rozhodol vytvoriť priestor pre tých, ktorí chcú pomôcť a tých, ktorí potrebujú pomoc. "BSK je sprostredkovateľom tohto projektu a nejde o komerčnú aktivitu alebo reklamný priestor a BSK si nebude účtovať žiadne poplatky za sprostredkovanie," uviedol na pondelňajšej tlačovej besede predseda BSK Juraj Droba. Web nájdete TU. (SITA)

15:34

Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) sprístupnil pre zdravotníkov v karanténe viac ako 500 lôžok v piatich stredoškolských internátoch v Žiline, Ružomberku, Liptovskom Mikuláši, Nižnej a v Martine.

"Internáty pri našich stredných školách ostali po prerušení vyučovania prázdne a tak sme ich kapacity poskytli ako núdzové ubytovanie. V prvom rade budú slúžiť zdravotníkom, ktorí musia byť izolovaní a zároveň nechcú vystaviť riziku svoje rodiny a blízkych," povedala predsedníčka ŽSK Erika Jurinová. (TASR)

15:29

V Trnavskom samosprávnom kraji (TTSK) vyčlenili v súvislosti s výskytom nového koronavírusu štyri zariadenia v pôsobnosti kraja, ktoré sú k dispozícii pre občanov vracajúcich sa zo zahraničia. 

"Vyčlenili sme štyri zariadenia, pričom jeden internát rozbehol činnosť už v sobotu (28.3.), kedy sme ubytovali prvých občanov," uviedol predseda TTSK Jozef Viskupič. (TASR)

15:27

Máte nárok na stravné lístky pri práci z domu? Odborník reaguje TU.

15:17

Ukončenie OČR počas koronakrízy netreba hlásiť Sociálnej poisťovni.
Stačí, ak rodič na konci mesiaca, v ktorom ošetroval, zašle pobočke Sociálnej poisťovne vyplnené Čestné vyhlásenie k žiadosti o ošetrovné, v ktorom uvedie, počas ktorých dní dieťa ošetroval.

15:15

Analytici hodnotia opatrenia vlády na pomoc podnikateľom. Čítate TU.

14:56

Vysoké školy prijali viaceré kroky v súvislosti s vyhlásenou mimoriadnou situáciou a prijatými preventívnymi opatreniami proti šíreniu nového koronavírusu. Viac čítajte TU.

14:47

Od 25. marca až do odvolania sa zakazuje vychádzať a pohybovať sa na verejnosti bez použitia rúška, šálu, šatky, prípadne inej ochrany tváre. Napriek tomu to niektorí občania porušujú. V prípade, že obyvatelia zaznamenajú porušovanie platných nariadení, nech kontaktujú mestskú políciu (MsP) na čísle 159. (TASR)

14:32

Vďaka dobrovoľníkom dostali dopravní policajti v Senici 4 ochranné plexisklové štíty. Využívať ich budú v službe pri ochrane štátnej hranice a pri dopravných nehodách. Ako informovala trnavská krajská polícia, tím dobrovoľníkov s 3D tlačiarňami dal dokopy Martin Lednický. Materiál zháňajú od sponzorov a štíty odovzdávajú ľuďom v prvej línii, policajtom a zdravotníkom. Jeho tímu polícia vyjadrila vďaku aj na sociálnej sieti. (sita)

14:31

V Bratislave začali niektoré základné umelecké školy (ZUŠ) a centrá voľného času (CVČ) šiť potrebné ochranné rúška. Veľká časť z už vyrobených rúšok smeruje klientom v bratislavských zariadeniach pre seniorov. TASR o tom informoval hovorca Bratislavy Peter Bubla.

ZUŠ a CVČ v Bratislave sú tak ako všetky školy a školské zariadenia pre situáciu s novým koronavírusom zatvorené. Spolu 12 ZUŠ a päť CVČ, ktorých zriaďovateľom je hlavné mesto, však pokračuje vo svojej výchovno-vzdelávacej činnosti on-line. "Väčšina ZUŠ nezmenila ani intervaly a cez internet vyučuje v rovnakom čase, ako aj za normálnych okolností, teda jeden- až trikrát do týždňa," priblížil Bubla. Takmer všetky ZUŠ majú zriadené profily na sociálnych sieťach, cez ktoré tiež operatívne komunikujú so žiakmi a ich rodičmi.

14:28

Aj mesto pod Urpínom sa podobne ako iné samosprávy zapojilo do iniciatívy Pomôž nemocnici, ktorá združuje všetkých 3D tlačiarov na Slovensku s cieľom vyrábať ochranné štíty a zásobovať nemocnice, kde je akútny nedostatok ochranných pomôcok. Podľa iniciátorov myšlienky sa časť ochranného štítu dá vytlačiť na každej lepšej 3D tlačiarni. TASR o tom v pondelok informovala hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Marhefková. Do finálnej podoby kompletizujú štíty odsúdení vo väzniciach, kde na dokončenie takého produktu majú všetky potrebné materiály.

"Dnes nám doručili 320 kusov štítov z Ústavu na výkon väzby v Banskej Bystrici. Časť sme vyčlenili Slovenskému Červenému krížu (SČK) a 300 kusov posielame do Rooseveltovej nemocnice, kde ich využije zdravotnícky personál a zamestnanci prvého príjmu," konštatoval primátor Ján Nosko.

14:26

Univerzita Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre sa zapojila do pomoci nemocniciam. Na katedre informatiky fakulty prírodných vied začali ešte koncom minulého týždňa tlačiť ochranné štíty pre zdravotníkov. Na UKF vyrábajú model, ktorý získali zo Španielska. 

 

14:25

Žiarski dobrovoľní hasiči budú dezinfikovať kontajnery, autobusové zastávky a bankomaty. Primátor Peter Antal informoval, že s týmto ďalším opatrením zameraným na zamedzenie šírenia nového koronavírusu začnú od utorka (31. 3.).

Dobrovoľný hasičský zbor mesta nebude podľa jeho slov dezinfikovať cesty a chodníky, ale kontajnery v stojiskách, teda ich vrchnú časť, ktorej sa dotýkajú ľudia. Zamerajú sa aj na autobusové zastávky, po dohode s obchodmi budú dezinfikovať aj rukoväte košíkov a bankomaty. (tasr)

14:24

Klienti azylového centra Betánia v Malackách sú zdraví. Mesto zrušilo režimové opatrenia, ktoré zaviedlo pri podozrení na ochorenie COVID-19. Informovala o tom hovorkyňa Malaciek Ľubica Pilzová. V azylovom centre Betánia na malackom sídlisku Juh pristúpili k obmedzenému režimu po tom, ako troch klientov tohto zariadenia testovali s podozrením na infekciu koronavírusom SARS-CoV-2. "Podozrenie sa našťastie nepotvrdilo, výsledky testov boli negatívne," informovala Pilzová. (tasr)

14:19

Mimoparlamentná strana Spolu vyzýva novú vládu, aby sa zaoberala neriešiteľnou situáciou rodičov trojročných detí. Nový koronavírus podľa strany komplikuje život desaťtisícom rodín s takýmito malými deťmi. Viac sa dočítate v článku

 

14:18

Jarné výstavy Gardenia a Domexpo sa na agrokomplexe Národnom výstavisku v Nitre neuskutočnia. Dôvodom je súčasná situácia a rozhodnutie Úradu verejného zdravotníctva SR o zákaze organizovať hromadné podujatia, informovalo vedenie nitrianskeho výstaviska.

Tohtoročný 24. ročník medzinárodnej predajnej výstavy pre záhradníctvo, záhradkárov, priateľov bonsajov i kvetov a životného prostredia Gardenia a 15. ročník komplexnej stavebnej výstavy a výstavy pre fotovoltiku a solárnu techniku Domexpo sa mali uskutočniť od 23. do 26. apríla. (tasr)

14:09

Takto to vyzeralo na Slovensku po otvorení viacerých prevádzok. Fotky hovoria za všetko. 

14:02

Ústav lekárskej a klinickej mikrobiológie Univerzitnej nemocnice L. Pasteura (UNLP) cez víkend testoval vzorky spolu od 21 pacientov, všetky boli negatívne. Informovala o tom hovorkyňa UNLP Ivana Vaněková.

„Na Klinike infektológie a cestovnej medicíny je momentálne hospitalizovaná jedna pacientka, keďže mala už negatívne výsledky vzoriek, v najbližších dňoch bude, ak to jej klinický stav dovolí, prepustená,“ uviedla Vaněková. Ako dodala, cez víkend bolo na ambulancii tejto kliniky v súvislosti s COVID-19 vyšetrených sedem osôb. Odber vzoriek cez Drive-in bol v sobotu vykonaný u 30 osôb. „Drive-in robí UNLP Košice v spolupráci s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva (RÚVZ). U nás v nemocnici fyzicky vykonávame odber vzoriek, tie ale testuje a o výsledkoch informuje už RÚVZ,“ dodala Vaněková. (sita)

14:01

Rehoľné sestry zo štyroch kongregácií na Slovensku sa spojili, aby v čase zápasu s novým koronavírusom boli k ľuďom bližšie. Od utorka 31. marca na bezplatnej linke 0800 188 610 bude k dispozícii telefonická "služba ucha". TASR o tom informovala Konferencia biskupov Slovenska (KBS).

Zatiaľ túto službu zastrešujú sociálne sestry, saleziánky, uršulínky a školské sestry sv. Františka. Na telefónnom čísle budú rehoľné sestry k dispozícii od pondelka do piatka v čase od 9.00 do 18.00 h. "Veľa starších ľudí, ale aj mladých sa cíti osamelo. Áno, sú rôzne linky pomoci, tiesňové linky a podobne. Toto je však mimoriadna a dobrovoľná služba nás, rehoľných sestier, s ktorými sa ľudia môžu porozprávať, ak sa cítia osamotení a potrebujú aj duchovné povzbudenie," vysvetlila saleziánka Monika Skalová.

13:59

Česko sprísnilo opatrenia pre Slovákov vracajúcich sa zo zahraničia. Ministerstvo zahraničných vecí (MZV) o tom informovalo na svojej webovej stránke. Cez Česko je možné vrátiť sa individuálnou prepravou už len s nótou od slovenského veľvyslanectva z krajiny, z ktorej Slováci cestujú. Individuálna preprava z Letiska Václava Havla už nie je možná, no zabezpečuje ju rezort diplomacie autobusmi.

13:55

Minister zdravotníctva vyzval Slovákov, aby išli darovať krv.

13:31

Trenčianska radnica začala v pondelok s dezinfekciou vybraných verejných priestorov. Dezinfekciu bude vykonávať dvakrát do týždňa. Ako informovala hovorkyňa Trenčína Erika Ságová, dezinfekciu vykonávajú pracovníci Mestského hospodárstva a správy lesov (MHSL) dvojpercentným roztokom chlórnanu sodného.

"Až do odvolania sa bude dezinfikovať 33 autobusových zastávok vrátane medzimestských zastávok na stanici. Prioritne pôjde o sedacie plochy a označníky. Dezinfekcia sa týka aj 15 podchodov a niekoľkých schodísk, kde sa zameria najmä na držadlá. V pozornosti sú teda plochy, ktorých sa ľudia dotýkajú," uviedla Ságová.(tasr)

13:24

V obchodoch Tesca začína v týchto týždňoch pracovať viac ako 850 nových dočasných kolegov, ktorí zabezpečujú potraviny pre zákazníkov vo všetkých regiónoch Slovenska. Reťazec vytvoril flexibilné pracovné miesta na dobu určitú. Uspokojí tak zvýšený dopyt zákazníkov po potravinách v obchodoch a pri online nakupovaní. Informoval o tom Peter Steigauf z Tesco Stores. (tasr)

13:21

Bratislavský Ružinov apeluje na zodpovedné správanie v čase šíriaceho sa nového koronavírusu aj novými informačnými tabuľkami v rámci kampane Zostaň doma. Na území mestskej časti by ich malo pribudnúť zhruba 200, cielené sú špeciálne na mladšie generácie. Z niektorých vybuchnete! Pozrite si fotogalériu

13:17

Šéf Úradu pre verejné obstarávanie Miroslav Hlivák má koronavírus. Mohli sa od neho nakaziť členovia novej vlády?

13:07

Prečítajte si, odkiaľ pochádzajú nové prípady nákazy na Slovensku.

 

12:56

Sedem ekonomických opatrení, ktoré v nedeľu (29. 3.) predstavila vláda Igora Matoviča (OĽaNO), nie je dostatočných a neochráni Slovensko od masovej nezamestnanosti. Medzi opatreniami totiž chýba plošné opatrenie pre všetky firmy postihnuté aktuálnou situáciou okolo nového koronavírusu. Tvrdí to rakúsky expert poradenskej spoločnosti Grant Thornton Wilfried Serles.

12:48

Medzi nakazenými Slovákmi na koronavírus, ktorý paralyzuje celý svet, je už aj prvý športovec spod Tatier. O koho ide sa dočítate v tu.

12:44

Mesto pod Urpínom začalo v sobotu 28. marca dezinfikovať mestský mobiliár na verejných priestranstvách. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa primátora mesta Zdenka Marhefková, ide najmä o čistenie lavičiek, smetných košov, prístreškov na autobusových zastávkach i verejných toaliet na námestí. V aktuálnom týždni začína samospráva aj so strojovým čistením miestnych komunikácií po zime.

Počas víkendu sa špeciálne mobilné zariadenie pohybovalo na najfrekventovanejších miestach Banskej Bystrice – na pešej zóne Námestia SNP, v Mestskom parku na Tajovského ulici, v Parku pod Pamätníkom SNP, na Námestí Slobody a postupne prechádzalo mestskými časťami Radvaň, Fončorda a Podlavice. Dnes sa vykonávajú tieto opatrenia v centre mesta popri ceste I/66. „Jednotlivé lokality sa dezinfikujú ekologicky, horúcou vodou. Túto formu chceme v najbližšom čase ponúknuť aj veľkým obchodným reťazcom so zámerom čistenia nákupných vozíkov,“ uviedla hovorkyňa.

12:33

Od 1. apríla sa upravia úradné hodiny v klientskych centrách, oddeleniach dokladov a na dopravných inšpektorátoch. Upravené hodiny bude mať streda, keď budú pracoviská Ministerstva vnútra (MV) SR klientom k dispozícii od 13.00 do 16.00 h. TASR o tom informoval tlačový odbor Kancelárie ministra vnútra. V ostatné pracovné dni v týždni sú centrá otvorené od 8.00 do 11.00 h, tak ako doteraz.

12:19

V nedeľu bolo v štátnych laboratóriách otestovaných ďalších 379 negatívnych vzoriek. Stále však nepoznáme údaje od súkromných laboratórií.

12:13

Minister zdravotníctva Krajčí oznámil, že na Slovensku máme 22 nových prípadov koronavírusu. Dokopy ich je 336.

12:06

Slovenská filharmónia (SF) pozýva do digitálnej koncertnej siene.

Počas mimoriadnej situáciu, pre ktorú sú odvolané koncerty, preto pripravila záznamy vybraných koncertov od roku 2008. Ako agentúru SITA informovala tlačová tajomníčka SF Martina Tolstova, od stredy 1. apríla budú koncerty zverejňovať v pravidelných časoch.

Záznamy koncertov môže verejnosť sledovať na stránke https://stream.filharmonia.sk. Webový odkaz na tento archív je dostupný aj z domovskej stránky Slovenskej filharmónie v sekcii „Koncerty online“. K dispozícii je tam takmer štyristo záznamov ich koncertov. „Snažíme sa o zaujímavú dramaturgiu a vzhľadom na návyky jednotlivých skupín, ale i aktuálne požiadavky, napr. potreby rodičov a učiteľov, ktorí vítajú naše videá ako účinnú pomoc pri dištančnom vyučovaní, selektujeme ponuku nášho archívu do niekoľkých žánrových celkov, pre ktoré sme pripravili špeciálny časový rozvrh zverejňovania koncertov," priblížila Tolstova.

12:02

Aj mestá na východe Slovenska už pociťujú prvé ekonomické dopady krízy spôsobenej celosvetovou pandémiou koronavírusu. Zároveň pripravujú viacero opatrení na ich zmiernenie. Ako agentúru SITA informoval hovorca mesta Prešov Vladimír Tomek, radnica dôsledne vyhodnocuje a zvažuje reštriktívne opatrenia. Tie budú závisieť od vývoja situácie a výpadku príjmov v rozpočte mesta. Mesto podľa prvotných odhadov Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) ráta s tromi možnými variantmi ekonomických dopadov. V závislosti od poklesu HDP a dĺžky trvania predstavujú výpadok od 2,4 do 11 miliónov eur. „Vopred nie je možné určiť rozsah v akom budú prijímané jednotlivé opatrenia. Úlohou mesta je teraz dôsledne určiť priority vzhľadom na súčasný stav a prispôsobiť a preorganizovať schválený rozpočet tak, aby zodpovedal mimoriadnej situácii a základným potrebám mesta,“ uviedol Tomek.

11:59

Mesto Bratislava v čase prepukajúcej epidémie nového koronavírusu nakúpilo jednorazové rúška drahšie ako kritizovaná Správa štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR pod vedením, v súčasnosti už odvolaného, Kajetána Kičuru. Tvrdí to Transparency International Slovensko (TIS). Primátor hlavného mesta Matúš Vallo deklaruje, že magistrát urobil zodpovedné rozhodnutie a v danom čase uprednostnil záujem ochrany zdravia všetkých pred cenou za rúško. Čo im odkázal?

11:38

Prvé záchranné ekonomické opatrenia od vlády prišli v poslednej chvíli, tvrdí Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR. Ako pre agentúru SITA povedala hovorkyňa KOZ Martina Nemethová, vláda týždeň rozhodovala o nástrojoch na pomoc zamestnancom, SZČO a firmám. Čo musí podľa nich urobi štát sa dozviete tu.

11:25

V bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves posilnili opatrenia v súvislosti s koronavírusom. V rámci opatrení posilnil starosta Devínskej Novej Vsi Dárius Krajčír pohotovosť dobrovoľníckeho hasičského zboru pri ochrane hraníc. Dôvodom sú incidenty, ktoré sa v poslednej dobe na hranici udiali v súvislosti s nerešpektovaním pokynov a zábran o zákaze prechodu na Cyklomoste slobody, uviedol Bratislavský samosprávny kraj (BSK) na webovej stránke. Cyklomost slobody spája slovenský a rakúsky breh a preto až do odvolania hliadky vykonávajú nepretržitú viaczmennú službu na území hraničného pásma pri hraniciach s Rakúskom. (sita)

11:22

Balíčky s rúškom a informačným letákom si v týchto dňoch nachádzajú vo svojich schránkach aj levickí seniori nad 65 rokov. "Celkovo bude postupne, ako nám prichádzajú, doručených 6500 rúšok. Roznášajú ich zamestnanci mestského úradu podľa ulíc," informovala o tom Adriana Macáková z Mestského úradu v Leviciach. (tasr)

11:22

Mesto Zlaté Moravce zabezpečilo ochranné rúška pre seniorov nad 65 rokov. Mestskí poslanci ich postupne roznášajú a vkladajú do schránok, aby sa zamedzilo priamemu kontaktu. O zakúpení a distribúcii ochranných rúšok rozhodol Krízový štáb mesta Zlaté Moravce. "Zakúpené boli kvalitné bavlnené rúška, ktoré je možné po vypratí a vyžehlení bezpečne znova použiť," informovalo o tom vedenie mesta. (tasr)

11:19

Komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská a predstavitelia neziskových organizácií odporúčajú poskytovateľom sociálnych služieb, aby prijali opatrenia a pripravili sa na krízovú situáciu v súvislosti s novým koronavírusom, ktorý spôsobuje infekčné respiračné ochorenie COVID-19.

"Ak je to potrebné, v záujme ochrany života a zdravia by poskytovatelia sociálnych služieb mali pristúpiť aj k dočasnému obmedzeniu pohybu svojich klientov mimo areálu zariadenia," radia. Ak toto obmedzenie nepostačuje, zariadenia by mali pristúpiť aj k prísnejším reštrikciám ako obmedzeniu pohybu mimo budovy či mimo poschodia. (tasr)

11:16

Poľnohospodárska skupina Sanagro zaviedla na svojich farmách tvrdé opatrenia. Aj keď to môže pôsobiť tak, že dnes vyzerá život na farmách takmer rovnako ako pred krízou spojenou so šírením koronavírusu, nie je to celkom tak. Farmári sa opatreniami snažia ochrániť zamestnancov aj produkciu, ktorá by mohla byť nútenou karanténou niektorého z pracovníkov vážne ohrozená. Informovala o tom spoločnosť Sanagro.

"Naši pracovníci pracujú takmer štandardne ako doposiaľ. Zmeny sa však snažíme prispôsobiť vzniknutej situácii a upraviť ich tak, aby sme v prvom rade eliminovali osobný kontakt medzi pracovníkmi, respektíve aby prichádzalo k ich čo najväčšej izolácii," povedal Tomáš Kohút, generálny riaditeľ spoločnosti Sanagro. (tasr)

11:13

Štátny inštitút odborného vzdelávania (ŠIOV) rozšíril svoju internetovú stránku o mimoriadne sekcie v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu. TASR o tom v pondelok informoval Ján Füle zo ŠIOV. "V nových častiach stránky doplnených do hlavného menu nájdete užitočné informácie, oznamy, odkazy či videá týkajúce sa odborného vzdelávania, súťaží a ostatných aktivít ŠIOV v momentálnej situácii," uviedol Füle. K dispozícii je aj kontaktný formulár, prostredníctvom ktorého môže verejnosť posielať otázky. Veríme, že aj tieto informácie pomôžu zvládnuť aktuálnu mimoriadnu situáciu," doplnil.

11:12

Novela zákona o sociálnom poistení, ktorú schválil parlament minulý týždeň v skrátenom režime, prinesie zmeny aj v prípade opatrovateľského príspevku a príspevku na osobnú asistenciu. Viac sa dočítate tu. 

10:59

Učitelia niektorých stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) ušili počas uplynulých dní stovky rúšok. Tie by mali pomôcť vodičom autobusov prímestskej dopravy a zamestnancom zariadení sociálnych služieb v TSK. Ako informoval predseda TSK Jaroslav Baška, aj počas prerušenia vyučovacieho procesu na školách, ktoré súvisí so šírením nového koronavírusu, majú učitelia plné ruky práce. Venujú sa šitiu rúšok, ktoré ďalej bezplatne distribuujú tým, ktorí to potrebujú. Vodičom prímestskej dopravy a zamestnancom zariadení sociálnych služieb venovali celkom 770 kusov ochranných pomôcok. (tasr)

10:57

Obyvatelia Prievidze si môžu rúška na zamedzenie šíreniu nákazy novým koronavírusom po novom zakúpiť i v automate. "Rúškomat" v mestskej časti Necpaly pri mäsiarstve vznikol z iniciatívy miestneho podnikateľa a dobrovoľníčok, okrem ochranných pomôcok si v ňom bude možné zakúpiť i dezinfekciu. Automat sprístupnili cez víkend a už ho museli niekoľkokrát dopĺňať. (tasr)

10:45

Slovenská ekonomika by sa mala ku koncu tohto roka prepadnúť v stálych cenách o 6,1 %. Po Národnej banke Slovenska pokles očakávajú aj bankoví analytici. Vyplýva to z marcovej makroekonomickej predikcie vybraných bánk, ktorú zverejnila NBS. Analytici sú však optimistickí na budúci rok, keď už očakávajú rast hrubého domáceho produktu (HDP). (tasr)

10:28

Slovenské národné múzeum (SNM) chce aj počas mimoriadnej situácie návštevníkom sprístupňovať zbierky, výstavy, expozície či pamiatkové objekty vo svojej správe. Robí to virtuálnou formou. Ako agentúru SITA informovala vedúca Centra múzejnej komunikácie SNM Zuzana Vášáryová, špecializované múzea SNM zostávajú uzavreté na dobu neurčitú. Rozhodli tak na zasadnutí krízového štábu v súvislosti s opatreniami pred šírením koronavírus.

10:22

Opatrenia proti šíreniu nového koronavírusu prijali v týchto dňoch aj lekárne na Slovensku. Lekáreň v Nemocnici Zvolen napríklad reguluje vstup pacientov do svojich priestorov. Pacienti vstupujú do lekárne po dvoch, maximálne po troch, a personál zároveň dbá o dodržiavanie ich rozstupov. Samozrejmosťou sú pritom rúška a rukavice, ktoré sú pre personál povinnosťou.

"Chránime tým seba aj pacientov. Od nich tiež požadujeme, aby do lekárne vstupovali len s ochranným rúškom. Dvakrát denne po polhodine máme zavreté a dezinfikujeme podlahy, kľučky, pracovný stôl lekárnikov a farmaceutických asistentov, kde sa vydávajú liečivé prípravky, zdravotnícke prostriedky a doplnkový sortiment, a všetky ostatné plochy. V lekárni máme počas dňa v prevádzke aj germicídny žiarič, ktorý sterilizuje vzduch," uviedol pre TASR vedúci farmaceut lekárne Peter Podhorský.

10:20

Všeobecní lekári sú aj v súčasnej situácii s pandémiou nového koronavírusu k dispozícii pre pacientov. Výrazné zatváranie ambulancií sa nezaznamenalo. Niektoré zmenili svoju prevádzku. Lekári tak sú v ambulanciách, ordinujú, avšak bez fyzického kontaktu s pacientmi. Vyplýva to z minulotýždňových údajov, ktoré TASR poskytli samosprávne kraje.

10:08

Obrovské poďakovanie a uznanie! Zaslúžia si ho košickí vedci a lekári docent Pavol Török (70), profesor Viliam Donič (57) a vývojári z Chirany Medical - inžinieri Hanák, Kolník a Ištoňa, ktorí vyvinuli unikátny pľúcny ventilátor. Viac sa dočítate v článku.

10:05

Združenie automobilového priemyslu (ZAP) je znepokojené opatreniami, ktoré na podporu ekonomiky v nedeľu (29. 3.) zverejnila vláda. Podľa zástupcov automobiliek je podpora priemyslu oproti iným krajinám nedostatočná a mala by zahŕňať aj veľké podniky. Automobilkám tiež chýbajú opatrenia na podporu dočasného skrátenia pracovného času (kurzarbeit/short time work), ktoré by im umožnili zachovať pracovné miesta. (tasr)

09:59

Azylové centrum Betánia na malackom sídlisku Juh ostáva naďalej preventívne uzatvorené. Obmedzenie zatiaľ platí do výsledkov testov na nový koronavírus u dvoch ubytovaných, ktorí majú prejavy respiračného ochorenia. Informuje o tom web Malaciek.

Zákaz vychádzania platil v azylovom centre od minulého týždňa, keď sa u jedného ubytovaného muža prejavili symptómy, ktoré mohli mať súvis s koronavírusom SARS-CoV-2. "Vedúca zariadenia budovu okamžite uzavrela a izolovala osoby, ktoré mohli prísť do kontaktu s podozrivým," pripomenulo mesto. "Testy nepotvrdili prítomnosť infekcie u podozrivého, avšak medzitým ďalší dvaja ľudia zo zariadenia majú prejavy respiračného ochorenia," dodáva samospráva. (tasr)

09:51

V marci a apríli sa v ovzduší zvyšuje koncentrácia peľov rôznych stromov a tráv. Alergici si podľa imunologičky a alergologičky Kataríny Bergendiovej v znepokojení zo súčasnej situácie môžu ľahko zameniť bežnú reakciu na peľ so symptómami nového koronavírusu, ktorý spôsobuje infekčné respiračné ochorenie COVID-19. (tasr)

09:40

Prehľadná grafika bezpečného odstupu od ministerstva zdravotníctva.

09:31

MZ SR pripomína, že sa treba vyhýbať preplneným miestam a nepodstatnému zhromažďovaniu sa, obmedzovať kontakt s ľuďmi s vyšším rizikom ochorenia COVID-19, teda najmä seniormi a ľuďmi so zlým zdravotným stavom, či udržiavať vzdialenosť najmenej dva metre.

Odborníci rovnako odporúčajú nakupovať a používať verejnú dopravu v čase mimo špičky, stretávať sa virtuálne. Ak je to možné, odporúčajú využívať donáškové služby potravín alebo online nakupovanie. Cvičenie možno vykonávať doma alebo vonku, no izolovane od ostatných ľudí na dva metre. Vhodnejšie je pracovať z domu. (tasr)

09:31

Pozdraviť sa v čase nového koronavírusu môžu ľudia miesto objatia, potrasenia ruky či bozku aj zamávaním. Pripomína to Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR, ktoré hovorí o tom, ochorenie COVID-19 je možné spomaliť vedomým úsilím udržiavania fyzickej vzdialenosti od ostatných ľudí. "Osvedčilo sa, že sociálny odstup je jedným z najúčinnejších spôsobov, ako znížiť šírenie choroby," prízvukuje rezort zdravotníctva s tým, že na spomalení šírenia ochorenia sa môže podieľať každý svojou trpezlivosťou a spoluprácou. (tasr).

09:15

Iniciatíva slovenských maloobchodníkov víta opatrenia vlády, ktoré kabinet oznámil v nedeľu (29. 3.) na podporu zamestnávateľov a živnostníkov. Niektoré opatrenia však iniciatíva považuje za nedostatočné, neriešiace problémy maloobchodu.

09:15

Iniciatíva slovenských maloobchodníkov víta opatrenia vlády, ktoré kabinet oznámil v nedeľu (29. 3.) na podporu zamestnávateľov a živnostníkov. Niektoré opatrenia však iniciatíva považuje za nedostatočné, neriešiace problémy maloobchodu.

09:15

Iniciatíva slovenských maloobchodníkov víta opatrenia vlády, ktoré kabinet oznámil v nedeľu (29. 3.) na podporu zamestnávateľov a živnostníkov. Niektoré opatrenia však iniciatíva považuje za nedostatočné, neriešiace problémy maloobchodu.

09:00

Mesto Handlová rozdalo v uplynulých dňoch viac ako stovku základných rúšok medzi tamojších lekárov. Ochrannými pomôckami plánuje vybaviť i záchranárov. Rúška chce tiež zbierať, aby ich mohlo potom rozdať tým, ktorí ich potrebujú. Informovala o tom hovorkyňa mesta Jana Paulínyová. (tasr)

08:52

Mesto Bánovce nad Bebravou pristúpilo k intenzívnejšej dezinfekcii lavičiek, autobusových zástavok a odpadových nádob, a to vrátane stojísk. Opatrením reaguje na zmiernenie šírenia nového koronavírusu. Informovalo o tom mesto v tlačovej správe. "Na dezinfekciu sa používa prípravok, ktorého základnou účinnou látkou je kyselina chlorná. Prípravok bezpečne ničí všetky vírusy a baktérie, no je netoxický, nedráždivý a biologicky odstrániteľný," priblížila bánovská radnica. (tasr)

08:18

Ako bude tento rok slávená na Slovensku Veľká noc? Biskupi sa rozhodli. 

08:04

Zdá sa, že karanténne opatrenia na Slovensku fungujú. Aj tak však každý deň pribúdajú desiatky nakazených. V sobotu bolo na Slovensku otestovaných v štátnych laboratóriách 720 vzoriek, z čoho bolo 22 pozitívnych. Dokopy tak v krajine k víkendu evidujeme 314 prípadov nákazy koronavírusom. Testovali aj súkromné laboratóriá, ktoré však nie sú prepojené so štátnym systémom a tak sa nevie, koľko pozitívnych vzoriek mali oni. Dostane sa štát k výsledkom súkromných laboratórií?!

07:36

Prežili týždeň zatvorení v izbe. V sobotu a nedeľu prepustili z Bardejovských Kúpeľov ľudí, ktorí sa tam ocitli kvôli preventívnej karanténe v súvislosti s koronavírusom po návrate z Veľkej Británie. Viac si prečítate v článku

07:26

Premiér Matovič v nedeľu predstavil aj ekonomické opatrenia na zmiernenie krízy.  

07:19

Štát povolil od pondelka otvoriť na Slovensku ďalšie prevádzky. Sú medzi nimi napríklad očné optiky, stanice technickej a emisnej kontroly (STK a EK), záhradkárstva či stavebniny. Rozhodol o tom ústredný krízový štáb pod podmienkou dodržania prísnych hygienických nariadení. Celý zoznam nájdete tu. 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: NOVÝ ČAS

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Od tragédie prešlo už 10 rokov.
Na lodi zomreli STOVKY detí, kapitán zdrhol medzi prvými: Zobrali im jedinú šancu na prežitie
Schindlerová zapózovala v posilňovni. Na cvičenie zvolila pomerne netradičný spodný diel.
Foto
Schindlerová dráždi vo fitku: BUJNÝ dekolt natlačený v podprsenke a... Uff, pozrite sa DOLE!
Americký prezident a prezidentský kandidát Joe Biden.
Stiahnu sa americkí vojaci z Iraku? Po 10 rokoch má dôjsť k dôležitej dohode
Peter Pellegrini, Zuzana Čaputová, Robert Fico.
Najdôveryhodnejší politik: Prieskum ukázal, komu Slováci veria najviac! Kto naopak, skončil na chvoste?
driving a car
Bratislavskí vodiči sa nepotešia: Početné zdržanie! S kolónami rátajte na týchto miestach
Ilustračné foto
Rekordná policajná razia: To, čo ich čakalo v dodávke, sa ešte nikdy nepodarilo nájsť
close-up of man holding knife smeared with blood and still dripping.
Útočník v Púchove dopichal muža takmer po celom tele! Napadnutý chlap prežíval nočný horor
(ilustračné foto)
Dovolenkári v TEJTO krajine zúria: Musia dokázať, že majú dosť PEŇAZÍ! Koľko eur musia mať?
Na ceste I/65 za obcou Kremnické Bane došlo k nehode kamióna.
Foto
Závažná nehoda za slovenskou obcou: Prevrátil sa kamión, cesta je už prejazdná
Close up happy woman hugging man, holding keys from new first house, young family celebrating moving day, satisfied customers couple purchase real estate, mortgage and relocation concept
Chystáte sa kupovať nehnuteľnosť? Odborníčka radí: Pred veľkým rozhodnutím nezabudnite na TIETO otázky!
Traffic cones on road with electronic arrow pointing to the right to divert traffic and white car in distance
V Prešove rátajte s novými dopravnými obmedzeniami: Táto časť bola v katastrofálnom stave
Foto
Lašák pred MS zavolá ešte jednému brankárovi: Inak už nikto nepríde