Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.03.2020 05:00 | Správy | Domáce správy

Slovenka Lucia zachraňuje žraloky: Moji kamaráti majú aj vyše 1 000 kíl

Ľudia z nich majú strach, ale pre ňu sa stali životnou vášňou! Lucia z Banskej Štiavnice pláva v otvorených oceánoch a moriach so žralokmi, ukazuje ich turistom a chráni už viac ako 6 rokov.

Väčšinu roka trávi táto krásna žena v zahraničí, najmä v Indonézii a Mexiku, kde zachraňuje morské predátory. Pred pár rokmi založila vlastný projekt a meno tejto organizácie je Blue Religion (Modré náboženstvo). Cieľom je nielen ochrana žralokov, ale aj celého podmorského sveta. Odvážnej Slovenke učarovali žraloky už v detstve „Jazdila som s rodičmi na dovolenky, kde som sa zoznámila s oceánom a žraloky ma začali fascinovať.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Keď som chodila šnorchlovať, zbadala som ho a veľmi som sa zľakla. V hlave som mala zakódované, že žralok je veľký predátor a chce mi ublížiť. Videla som však, že pláva odo mňa preč, on sa bál mňa. Preto sa mi zdal tento predsudok človeka voči žralokom nespravodlivý a začala som sa im viac venovať,“ vraví Lucia. Keď mala 16 rokov, presťahovala sa do Indonézie, kde začala pracovať na záchrane morských predátorov.

Rybári ich lákajú na loď

 

Luciin zaujímavý projekt má viac častí. „V jednej organizujeme expedície, v rámci ktorej vezmeme so sebou turistov na loď a vysvetľujeme im všetko o žralokoch. Ďalšou súčasťou nášho projektu sú rybári, ktorí lovili a zabíjali v minulosti žraloky. Teraz sú v našej posádke, ponúkame im túto alternatívnu prácu. Namiesto zabíjania lákajú žraloky k lodi a my potom s nimi plávame, fotíme ich a vzdelávame ľudí v tejto problematike,“ hovorí mladá žena, ktorá všetky expedície sprevádza. V otvorenom oceáne pláva s rôznymi druhmi žralokov a dokumentuje ich.

Otvoriť galériu

Aký je žralok biely?

Lucia sa viackrát stretla aj s obávaným žralokom bielym. „Mám s ním skúsenosti aj vo voľnom prostredí, bez klietky. Robila som na veľkom projekte v Austrálii práve s týmto druhom. Ja sa ho nebojím. Ale brať ľudí, ktorí nemajú skúsenosti s bielym žralokom, ktorý môže vážiť aj vyše tisíca kilogramov, je hlúposť. Stačí malá chyba a mohlo by dôjsť k nešťastnému kontaktu. Opäť by toto zviera neoprávnene získalo zlé meno,“ vysvetľuje Lucia, podľa ktorej tento predátor cielene na človeka neútočí. Keď ho vo vode uvidí, skôr sa zľakne a odpláva preč. Veľa útokov vyprovokuje človek, aj keď neúmyselne, alebo si zviera pomýli plavca s korisťou.

Žraloky žijú aj v jazerách

Tieto predátory obývajú väčšinu morí a oceánov. Niektoré žijú aj v brakických vodách (zmes sladkej a morskej) pri ústí riek a prenikajú do ich dolných tokov. Vyskytlo sa aj niekoľko druhov, ktoré sa adaptovali na život vo väčších sladkých jazerách. Patria do podtriedy pásožiabrovce, triedy paryby, čo je prastará trieda, ktorá sa objavila už v starších prvohorách. V súčasnosti sú okrem troch nadradov (žraloky, raje a chimérotvaré) všetky skupiny prarýb vyhynuté. Žralok veľrybí je v dospelosti dlhý 12 – 14 m s hmotnosťou vyše 12 ton. Živí sa výlučne planktónom.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, Mário Kaprálik

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Medzi Izraelom a Iránom je napätá situáacia (ilustračná fotografia).
V hre sú jadrové zbrane! Irán sa vyhráža Izraelu: Hrozné, čo majú v pláne urobiť