Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.03.2020 05:00 | Správy | Domáce správy

Slovenka Lucia zachraňuje žraloky: Moji kamaráti majú aj vyše 1 000 kíl

Ľudia z nich majú strach, ale pre ňu sa stali životnou vášňou! Lucia z Banskej Štiavnice pláva v otvorených oceánoch a moriach so žralokmi, ukazuje ich turistom a chráni už viac ako 6 rokov.

Väčšinu roka trávi táto krásna žena v zahraničí, najmä v Indonézii a Mexiku, kde zachraňuje morské predátory. Pred pár rokmi založila vlastný projekt a meno tejto organizácie je Blue Religion (Modré náboženstvo). Cieľom je nielen ochrana žralokov, ale aj celého podmorského sveta. Odvážnej Slovenke učarovali žraloky už v detstve „Jazdila som s rodičmi na dovolenky, kde som sa zoznámila s oceánom a žraloky ma začali fascinovať.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Keď som chodila šnorchlovať, zbadala som ho a veľmi som sa zľakla. V hlave som mala zakódované, že žralok je veľký predátor a chce mi ublížiť. Videla som však, že pláva odo mňa preč, on sa bál mňa. Preto sa mi zdal tento predsudok človeka voči žralokom nespravodlivý a začala som sa im viac venovať,“ vraví Lucia. Keď mala 16 rokov, presťahovala sa do Indonézie, kde začala pracovať na záchrane morských predátorov.

Rybári ich lákajú na loď

 

Luciin zaujímavý projekt má viac častí. „V jednej organizujeme expedície, v rámci ktorej vezmeme so sebou turistov na loď a vysvetľujeme im všetko o žralokoch. Ďalšou súčasťou nášho projektu sú rybári, ktorí lovili a zabíjali v minulosti žraloky. Teraz sú v našej posádke, ponúkame im túto alternatívnu prácu. Namiesto zabíjania lákajú žraloky k lodi a my potom s nimi plávame, fotíme ich a vzdelávame ľudí v tejto problematike,“ hovorí mladá žena, ktorá všetky expedície sprevádza. V otvorenom oceáne pláva s rôznymi druhmi žralokov a dokumentuje ich.

Otvoriť galériu

Aký je žralok biely?

Lucia sa viackrát stretla aj s obávaným žralokom bielym. „Mám s ním skúsenosti aj vo voľnom prostredí, bez klietky. Robila som na veľkom projekte v Austrálii práve s týmto druhom. Ja sa ho nebojím. Ale brať ľudí, ktorí nemajú skúsenosti s bielym žralokom, ktorý môže vážiť aj vyše tisíca kilogramov, je hlúposť. Stačí malá chyba a mohlo by dôjsť k nešťastnému kontaktu. Opäť by toto zviera neoprávnene získalo zlé meno,“ vysvetľuje Lucia, podľa ktorej tento predátor cielene na človeka neútočí. Keď ho vo vode uvidí, skôr sa zľakne a odpláva preč. Veľa útokov vyprovokuje človek, aj keď neúmyselne, alebo si zviera pomýli plavca s korisťou.

Žraloky žijú aj v jazerách

Tieto predátory obývajú väčšinu morí a oceánov. Niektoré žijú aj v brakických vodách (zmes sladkej a morskej) pri ústí riek a prenikajú do ich dolných tokov. Vyskytlo sa aj niekoľko druhov, ktoré sa adaptovali na život vo väčších sladkých jazerách. Patria do podtriedy pásožiabrovce, triedy paryby, čo je prastará trieda, ktorá sa objavila už v starších prvohorách. V súčasnosti sú okrem troch nadradov (žraloky, raje a chimérotvaré) všetky skupiny prarýb vyhynuté. Žralok veľrybí je v dospelosti dlhý 12 – 14 m s hmotnosťou vyše 12 ton. Živí sa výlučne planktónom.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, Mário Kaprálik

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Nový Atlas
Foto
Vývojár predstavil najpokročilejšieho humanoida: Pohyby ako z HORORU?! Sledujte, čo všetko už dokáže
Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj počas svojej cesty navštívil ukrajinské mestá zmietané bojom: Aký bol dôvod jeho návštev?
Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné