Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.03.2020 15:45 | Správy | Peniaze

Slovenskí motoristi budú tankovať stále lacnejšie: Čiastočne za to môže aj koronavírus

Pokles cien pohonných látok na slovenských čerpacích staniciach sa nezastaví.

Predpokladá to analytička Poštovej banky Jana Glasová. „Počas tohto týždňa sa ceny ropy prepadli až k hranici 25 amerických dolárov za barel a vyhliadky na ich rast nevidíme. Dopyt po rope je totiž paralyzovaný pandémiou koronavírusu, ktorá má obrovský dopad na cestovný ruch a dopravu. Okrem toho, saudsko-ruský konflikt zvyšuje ponuku ropy, ktorú “nemá kto kupovať“. Preto predpokladáme, že ceny benzínu na čerpacích staniciach budú aj v nasledujúcom týždni mieriť smerom nadol,“ povedala Glasová.

Ceny 95-oktánového benzínu sa na našich pumpách v dvanástom tohtoročnom týždni oproti predchádzajúcemu týždňu znížili až o tri percentá. Cena tohto typu benzínu sa tak nachádzala na úrovni 1,203 eur za liter. Cena 98-oktánového benzínu bola v sledovanom týždni na úrovni 1,362 eur za liter a oproti jedenástemu týždňu taktiež výrazne klesla až o 4,2 %. K zlacneniu, o 3,3 % došlo aj v prípade nafty, ktorej cena klesla na úroveň 1,095 eur za liter. „Pokles cien pohonných látok na našich pumpách bol výsledkom výrazného poklesu cien ropy na svetovom trhu, ku ktorému dochádza už od začiatku tohto mesiaca,“ vysvetlila Glasová. Ropa Brent sa koncom minulého týždňa pohybovala na úrovni len 28 amerických dolárov za barel a na konci tohto týždňa sa prepadla dokonca k úrovni 25 dolárov za barel.

Ceny na našich pumpách klesajú už od začiatku tohto roka. V porovnaní s úvodom roka je 95 aj 98-oktánový benzín lacnejší až o viac než 10 % a nafta až o 12,5 %. Aktuálny prudký prepad cien ropy na svetovom trhu viedol k tomu, že tankujeme výrazne lacnejšie ako pred rokom. V medziročnom porovnaní, teda v porovnaní s 12. týždňom 2019, sú ceny 95-oktánového benzínu nižšie až o 7,5 %. „Lacnejší je aj 98-oktánový benzín, a to o 9,6 %. Najviac dokážu ušetriť majitelia naftových motorov, ktorí medziročne tankujú naftu lacnejšie až o 11,7 %,“ dodala Glasová.

 

Od začiatku marca ceny čierneho zlata opäť klesajú. Ropa Brent sa dokonca koncom minulého týždňa prepadla až k 28 dolárovej hranici a naďalej mierila nadol. Prepad cien ropy je podľa analytičky výsledkom paniky na trhu, ktorá súvisí so šírením pandémie koronavírusu vo svete, ohrozuje globálnu ekonomiku a teda aj dopyt po rope. Okrem toho, Rusko odmietlo pristúpiť na dohodu kartelu OPEC o navýšení ťažobných škrtov z dôvodu straty trhového podielu. „Saudská Arábia v nadväznosti na to vyhlásila takpovediac cenovú vojnu a zvyšovanie svojej produkcie. Keďže nedošlo k dohode, od apríla už nie sú producenti OPEC+ viazaní žiadnymi ťažobnými limitmi, čo bude znamenať výrazný nárast ponuky, ktorá bude vysoko prevyšovať dopyt zasiahnutý pandémiou koronavírusu,“ uzavrela Gasová.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Premiér Fico o výraznej zmene v doprave: Tieto miesta by mohli byť oslobodené od diaľničnej známky
(ilustračná fotografia).
Odborníci WHO sú v šoku: Desivé odhalenie o vtáčej chrípke! Ochorenie sa rozšírilo aj na...
Minister Tomáš ohlásil nové opatrenie
Erik Tomáš prehovoril o podpore KDH pri 13. dôchodkoch: Čo im mal slúbiť?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Ďalšia rana pod pás pre Rusov: Európska únia to nenechá len tak, pripravuje úder
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Aktualizované
Je rozhodnuté! NATO podá Ukrajine štedrú pomocnú ruku: Pozrite sa, čo dostanú
Prezidentka Zuzana Čaputová
Foto
Čaputová o obavách odborníkov: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti
Meghan Markle
Meghan sa prepočítala: ODPADNETE, čo spôsobil jej nový kšeft! Smejú sa aj odborníci
Existuje súvislosť medzi menštruáciou a Mesiacom?
Existuje súvislosť medzi menštruáciou a Mesiacom? Vedci pátrali po odpovediach! Prekvapivé zistenia
Na snímke českí policajti náhodne kontrolujú osobné motorové vozidlá na česko-slovenskej hranici.
Obnovia sa kontroly na hraniciach Česka a Slovenska? Rakušan podotkol jednu vec
Ilustračné foto
Ukrajina o havárii ruského bombardéra: Slová o POMSTE! Mal ostreľovať tieto mestá
Close up of seatbelt with damaged webbing in door frame of crashed car.  Broken auto glass on rain soaked roadway and inside car.
Desivá nehoda cestou do školy: Auto s maturantkami sa prevrátilo! Zasahovali záchranári
Félix (22) sa dočká nového a omnoho väčšieho výbehu.
Váš Tip
Dojaté chovateľky aj návštevníci: Medveď Félix z bratislavskej ZOO spravil prvé krôčiky v novom výbehu! Sledujte to