Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.04.2020 07:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Fero Mikloško má kopec roboty, hoci novú kolekciu nešije: Aha, čomu sa teraz naplno venuje

Jeden z najlepších slovenských módnych návrhárov Fero Mikloško (44) aj teraz denne chodí do práce.

Nie však preto, aby ušil novú módnu kolekciu, ale preto, že šije ochranné rúška. Priznáva, že je to biznis, no napriek tomu nemá problém ich darovať aj tam, kde to najviac potrebujú. Šiť ochranné rúška na tvár bol nápad Ferovho kolegu.

Fotogaléria
9
fotiek v galérii

„O situáciu, čo sa týka ich akútneho nedostatku, sa zaujímal viac. Ja som mal skôr prehľad o tom, koľko ľudí je nakazených novým vírusom a ako sa pred ním dá chrániť. Dali sme teda dokopy logistický plán, ako sa pustíme do výroby. Najskôr to vyzeralo veľmi jednoducho - chceli sme ich ušiť len pár, viac-menej pre našich známych,“ hovorí.

To, že Mikloško začal šiť rúška, sa však rýchlo roznieslo. „Začali sme teda rozmýšľať vo väčšom. Museli sme si zabezpečiť hlavne gumičky, ktorých boli kedysi plné obchody. Teraz sme ich zohnali až v Galante, rovnako ako látky, pretože mám pocit, že v Bratislave už majú len s vianočnými motívmi. Ale v každom prípade, ak bude najhoršie, budeme nosiť aj so snehuliakom,“ vtipkuje.

 

Ušil stovky rúšok

V ateliéri pracujú traja. „Dvaja šijeme a tretí, ktorý to vymyslel, nám pomáha s prípravou. Máme plné ruky práce - dostali sme objednávky od firiem aj od bežných ľudí, je to rôznorodé.“ To, koľko rúšok zatiaľ vyrobili, spočítané nemá.

„Tretí deň sme to prestali rátať, ale myslím, že je to určite viac ako niekoľko stoviek. Táto pásová výroba je veľmi monotónna práca a trošku na hlavičku. Predsa len som viac kreatívny človek ako manuálne rýchly a nerozmýšľajúci. Pribudlo nám ďalších vyše 600 objednávok, takže každý deň poctivo makáme. Predpokladám, že keď sa nezbláznim do dvoch týždňov, bude to všetko v pohode. Neskončím s koronavírusom, ale na psychiatrii,“ odľahčuje situáciu návrhár.

Otvoriť galériu
Najskôr si pripraví strih.
Zdroj: Ivan Kováč

Napriek tomu, že objednávky sa množia, neplánuje zamestnať ďalšieho krajčíra. „V tejto ťažkej situácii sa treba chrániť, my traja sa poznáme, sme zodpovední, takže nechceme ďalšieho do dielne. Okrem toho to zatiaľ stíhame,“ vysvetľuje Mikloško, ktorý prízvukuje, že je zodpovedný a stále nosí rúško aj rukavice.

Dizajnové budú neskôr

Pri každodennom šití sa napriek vážnosti situácie dokážu aj zasmiať. „Kamaráti nám posielajú vtipné videá, takže sa bavíme a aj sami na sebe a predstavujeme si, že šijeme masky na Halloween.“ Trojica šije takmer každý deň od rána do večera.

„Rúška vyrábame z bavlny, sú úplne obyčajné. Len kvôli vám som si to svoje vydizajnoval a prišil naň svoje logo. Sú priedušné, nie sú 3-vrstvové, lebo v takom by som sa udusil. Je to prvá pomoc, keď potrebujete prejsť z domu do práce. O dizajn v tomto prípade nejde, len o praktickosť. Až keď sa to celé skončí, možno budeme šiť dizajnové s flitrami.“ Návrhár sa zatiaľ šitím rúšok veľmi neprezentuje, takže žiadna celebrita si uňho takýto dizajnový kúsok neobjednala.

Otvoriť galériu

„Keď to teraz uvidia u vás, tak nám počet objednávok narastie,“ smeje sa. Šitie rúšok považuje do určitej miery za biznis. „Robíme to vo veľkom, takže nejaký biznis to, samozrejme, je. Materiál niečo stojí, nemám ho zadarmo, aj toaletný papier a potraviny si musím za niečo kúpiť. Nemám však problém dať ich zadarmo zdravotníkom alebo ľuďom, ktorí sú v núdzi a potrebujú rúška. Na instagram sa mi ozvali aj z jedného kvetinárstva, že zopár potrebujú, oni nám zase poslali krásne kvety, ktoré prevoňali celý ateliér.“

Okrem Fera šijú rúška aj iné známe tváre. „Viem o Lukášovi Kimličkovi, ten ich má veľmi vychytané. Je to skôr taká maska na tvár s odševkami a ušitá z viacerých dielov. My ich však robíme veľa, a ak by sme ich chceli mať také precízne, zabralo by to podstatne viac času, nám ide o praktickosť. Páči sa mi, že Lukáš dal na instagram aj kompletný návod na ušitie a ľudia mu dávajú spätnú väzbu, ako podľa neho šijú. Každý sa naozaj snaží robiť, čo sa dá, a od každého je to veľmi šľachetné.“

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas Víkend, Narcis Liptáková, Karin Kollárová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Minister zahraničných vecí Juraj Blanár.
Juraj Blanár podporuje vstup Srbska do EÚ: Toto je podľa neho kľúčovým bodom
Americký prezident a prezidentský kandidát Joe Biden.
Stiahnu sa americkí vojaci z Iraku? Po 10 rokoch má dôjsť k dôležitej dohode
Peter Pellegrini, Zuzana Čaputová, Robert Fico.
Najdôveryhodnejší politik: Prieskum ukázal, komu Slováci veria najviac! Kto naopak, skončil na chvoste?
driving a car
Bratislavskí vodiči sa nepotešia: Početné zdržanie! S kolónami rátajte na týchto miestach
Ilustračné foto
Rekordná policajná razia: To, čo ich čakalo v dodávke, sa ešte nikdy nepodarilo nájsť
close-up of man holding knife smeared with blood and still dripping.
Útočník v Púchove dopichal muža takmer po celom tele! Napadnutý chlap prežíval nočný horor
(ilustračné foto)
Dovolenkári v TEJTO krajine zúria: Musia dokázať, že majú dosť PEŇAZÍ! Koľko eur musia mať?
Na ceste I/65 za obcou Kremnické Bane došlo k nehode kamióna.
Foto
Závažná nehoda za slovenskou obcou: Prevrátil sa kamión, cesta je neprejazdná!
Close up happy woman hugging man, holding keys from new first house, young family celebrating moving day, satisfied customers couple purchase real estate, mortgage and relocation concept
Chystáte sa kupovať nehnuteľnosť? Odborníčka radí: Pred veľkým rozhodnutím nezabudnite na TIETO otázky!
Traffic cones on road with electronic arrow pointing to the right to divert traffic and white car in distance
V Prešove rátajte s novými dopravnými obmedzeniami: Táto časť bola v katastrofálnom stave
Foto
Lašák pred MS zavolá ešte jednému brankárovi: Inak už nikto nepríde
Ilustračné foto
Z basy ušli väzni, odpadnete, ako to spravili: Jedného stále nenašli!