Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.03.2020 12:47 | Správy | Domáce správy

Neuveriteľná drzosť: Polícia eviduje 803 prípadov porušenia karantény

Polícia SR doteraz zaevidovala 803 priestupkov v prípade dodržiavania karantény, 218 porušení zákazu otvorenia reštauračných zariadení, dvakrát šírenie poplašnej správy a trikrát šírenie nákazlivej choroby.

V nedeľnej diskusnej relácii V politike na TA3 o tom informoval minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO). Deklaruje, že polícia bude naďalej dohliadať na dodržiavanie nových i starších prijatých opatrení, ktoré majú zamedziť šíreniu nového koronavírusu. Príkladom je dohliadanie na povinnosť ľudí nosiť na verejnosti ochranné rúško.

Mikulec tvrdí, že aj samotní prevádzkovatelia, napríklad obchody, musia dozerať na to, či sú jednotlivé opatrenia dodržiavané. "Nie je to v sile ministerstva vnútra a polície, aby sme mali všade policajnú hliadku, kde je otvorený obchod," podotkol minister. Verejnosť žiada, aby rešpektovala prijaté nariadenia ústredným krízovým štábom.

Ak sa opatrenia nebudú ľuďmi dodržiavať, nevylučuje, že štát bude musieť pristúpiť k "drastickejším opatreniam". Polícia podľa jeho slov kontroluje dodržiavanie karantény. Podnety k jej prípadnému porušovaniu môžu ľudia nahlasovať na číslo štátnej polície 158, alebo aj na číslo mestskej polície 159.

 

Štátne zariadenia, ktoré zabezpečujú Slovákom vracajúcim sa zo zahraničia karanténu, zatiaľ podľa Mikulca kapacitne stačili splniť všetky požiadavky. "Štátne zariadenia sú momentálne kapacitne takmer plné," podotkol minister s tým, že mnohí ľudia už zo zariadení odišli a boli prepustení do domácej karantény. Štát podľa ministra však rokuje s vyššími územnými celkami a samosprávami o tom, aby boli pre potreby povinnej karantény sprístupnené aj ďalšie zariadenia, napríklad internáty. "Do budúcna budeme hovoriť aj o ďalších možnostiach, aby sme mali dostatok kapacít," povedal Mikulec.

Šéf rezortu vnútra zároveň deklaroval, že policajti, najmä tí v teréne, by mali byť momentálne dostatočne zásobení ochrannými prostriedkami. Rovnako aj, že polícia má plány a dohodnutú spoluprácu s ďalšími zložkami, ak by bolo v prípade zamedzenia šírenia nového koronavírusu potrebné hermeticky uzavrieť nejakú oblasť, napríklad rómsku osadu.

V prípade schváleného sprístupňovania dát od operátorov Úradu verejného zdravotníctva SR minister skonštatoval, že štát nejde zneužívať dáta, ale chce zabezpečiť kontrolu dodržiavania karanténnych opatrení. "Aby sme vedeli ľuďom podať informáciu, či mohli, alebo boli v styku s niekým pozitívne testovaným. To nie je špicľovanie," uviedol.

Avizuje, že polícia pripravuje a čo najskôr chce sprístupniť mobilnú aplikáciu, ktorá by tiež mala ľudí informovať o tom, či boli v blízkosti pozitívne testovaného na COVID-19, alebo sa nachádzali niekde, kde sa mohol nový koronavírus vo väčšej koncentrácii nachádzať.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú