Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.03.2020 13:12 | Správy | Domáce správy
Online

Koronavírus na Slovensku ONLINE: Štát povolí otvorenie ďalších prevádzok, predaj respirátorov zakážu

Štát umožní otvoriť na Slovensku ďalšie prevádzky.

Sú medzi nimi očné optiky, stanice STK a EK, záhradkárstva, stavebniny, galantérie či advokátske a notárske kancelárie. Po rokovaní ústredného krízového štábu to oznámil premiér Igor Matovič (OĽaNO) s tým, že tak štát urobí len za prísnych hygienických podmienok. Tie zavádza aj v súčasnosti otvorených prevádzkach, ako sú predajne s potravinami či drogériou. Medzi nimi sa má obmedziť aj počet ľudí v predajniach. Povinná bude dezinfekcia rúk či ochranné rukavice.

Pohotovostné lekárne a veterinárne ambulancie otvorené aj v nedeľu

Pohotovostné lekárne a veterinárne ambulancie budú otvorené aj v nedeľu, keď budú zatvorené všetky iné prevádzky, ako potraviny či drogérie. Po rokovaní ústredného krízového štábu to oznámil hlavný hygienik SR Ján Mikas. Informoval tiež, že štát chce zachytiť všetkých Slovákov vracajúcich sa zo zahraničia, a aj tých, čo prichádzajú späť individuálne. Zamedziť sa tým má tvorbe ohnísk nákazy po celom Slovensku.

ONLINE:
ONLINE:
ONLINE: Koronavírus na Slovensku - 21. deň
20:40

Online prenos zo situácie okolo pandémie koronavírusu na Slovensku sa končí. Ďalšie informácie nájdete v našom spravodajstve.

19:56

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR na základe záverov z ústredného krízového štábu povolil od pondelka (30. 3.) prevádzku zberných dvorov na Slovensku. Stalo sa tak na základe návrhu ministra životného prostredia Jána Budaja (OĽaNO).

Šéf envirorezortu týmto návrhom reagoval na podnety prichádzajúce na ministerstvo životného prostredia, ktoré sa týkali opatrení súvisiacich s pandémiou nového koronavírusu.

19:04

Občianske združenie (OZ) Post Bellum spustilo v súvislosti so šírením ochorenia COVID-19 iniciatívu Nezabúdame na Vás, ktorá je určená na pomoc starším ľuďom. Občianske združenie ponúka pomoc predovšetkým pamätníkom a pamätníčkam, ktorí združeniu v rámci dokumentačného projektu Príbehy 20. storočia vyrozprávali svoj životný príbeh. 

18:47

Cesta na Slovensko cez Českú republiku (ČR) bude po 30. marci možná iba s platnou verbálnou nótou. Na svojej internetovej stránke o tom informovalo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZV). Slováci, ktorí pri ceste na Slovensko prekročia hranice ČR, musia o vydanie verbálnej nóty požiadať veľvyslanectvo SR v krajine, v ktorej sa nachádzajú najneskôr 48 hodín pred cestou.

17:24

Ľudia, ktorí dokážu lepšie tolerovať neistotu a neurčitosť situácie, prežívajú úzkosť a pocit ohrozenia koronavírusom v nižšej miere. Ukázal to výskum Katedry psychológie Filozofickej fakulty Univezity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach (UPJŠ). Výskumníci z UPJŠ vykonávali výskum od 13. do 17. marca na vzorke 638 respondentov.

(sita)

17:04

Obyvatelia rómskej osady Podskalka v meste Humenné, ktorí sa v poslednom období vrátili zo zahraničia, povinnú izoláciu v súvislosti s prevenciou šírenia nového koronavírusu dodržiavajú. Informoval o tom Marián Škuba z tlačového referátu mestského úradu.

16:39

Na Úrade vlády SR v kancelárii predsedu vlády rokuje v sobotu koaličná rada vládnych strán a hnutí OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí. V sobotu o tom informoval premiér Igor Matovič (OĽaNO) s tým, že v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu budú zrejme do neskorej noci riešiť ekonomické opatrenia. Prezentáciu výsledku rokovania očakáva v nedeľu.

(tasr)

16:19

Najrizikovejšej skupine obyvateľov pomáha počas preventívnej karantény aj Dobrovoľnícke centrum Košického kraja (DCKK). Za posledné dni vyrobilo pre seniorov 1600 ochranných tvárových rúšok a zriadilo im aj telefonickú linku. "Do aktivít sa hlásia ďalšie desiatky dobrovoľníkov," priblížila hovorkyňa Košického samosprávneho kraja (KSK) Anna Terezková.

(tasr)

16:02

Polícia SR vyzýva vodičov nákladných vozidiel, aby využili aktuálnu priechodnosť hraníc a nezdržovali sa na parkoviskách na území Slovenskej republiky bezdôvodne. Polícia SR o tom informovala na sociálnej sieti.

(tasr)

15:16

Študentov z Francúzska, Nemecka a Portugalska, ktorí boli na Slovensku v rámci výmenných pobytov, dnes dopoludnia z Bratislavy odviezli slovenské autobusy. Informoval o tom tlačový ataše francúzskeho veľvyslanectva na Slovensku Didier Rogasik. Celkovo sa na Slovensku nachádzalo v rámci výmenného študentského programu Erasmus 36 francúzskych, 40 nemeckých a 10 portugalských študentov.

(sita)

15:10

Štát zakáže predaj respirátorov bežnej verejnosti. V sobotu to oznámil minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) s tým, že respirátory sú určené len do kontaminovaného prostredia. Človek, ktorý ich nosí, chráni podľa jeho slov len seba, ale nie iných ľudí vo svojom okolí.

15:06

V súvislosti s novým koronavírusom je najčastejšie nakazená veková kategória od 30 do 44 rokov. Je to takmer 34 percent z nakazených. Z percentuálneho vyjadrenia vekových skupín nakazených na Slovensku, vrátane dvoch vyliečených, podľa štatistík NCZI vyplýva, že v skupine 0-14 rokov je 7,89 percenta, v skupine 15-29 rokov 24,44 percenta, v skupine 30-44 rokov 33,84 percenta, v skupine 45-59 rokov 21,05 percenta a v rizikovej skupine ľudí viac ako 60 rokov 12,78 percenta nakazených.

(tasr)

15:03

Cestovateľská anamnéza je podľa štatistík Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) potvrdená u 73 osôb, číslo však môže byť podľa Krajčího aj o niečo vyššie, nie všetci pacienti totiž atribút cestovateľskej anamnézy priznali. "Ľudia s ochorením COVID-19 v súvislosti s cestovateľskou anamnézou uviedli krajiny ako Chorvátsko, Rakúsko, Česko, Francúzsko, Ekvádor, Brazília, Švajčiarsko, Nemecko, Taliansko, USA, Belgicko, Anglicko, Slovinsko, Poľsko, Španielsko, Dominikánsku republiku, Maledivy či Austráliu," povedal šéf rezortu zdravotníctva.

(tasr)

14:35

Do konca týždňa budú mať ochranné prostriedky všetci tí, ktorí bojujú s novým koronavírusom v prvej línii. V diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy to uviedol minister vnútra (MV) SR Roman Mikulec (OĽaNO).

Mikulec povedal, že doteraz chýbal zber informácií o tom, čo ľudia v prvej línii ako lekári, zdravotné sestry, hasiči či policajti potrebujú. "Chýbal zber dát na jednom miestne tak, aby bolo jasné a mohlo sa jasne definovať, koľko prostriedkov a akých kto presne potrebuje," spresnil Mikulec s tým, že za pár dní vytvorili v spolupráci s krízovým štábom systém, kedy tieto dáta už majú zosumarizované a kedy môžu operatívne povedať, kto čo potrebuje.

(tasr)

14:24

Hlavný hygienik SR avizoval, že budúci týždeň chcú prijať opatrenia, aby štát zachytil všetkých Slovákov vracajúcich sa do krajiny späť zo zahraničia. Nebude sa to však už len týkať skupinových organizovaných prepráv formou autobusov či lietadiel, ale aj tých individuálnych. Mikas označil Slovákov vracajúcich sa zo zahraničia za rizikovú skupinu v súvislosti so šírením nového koronavírusu. "Môžu byť zdrojom infekcie a spraviť ďalšie ohniská nákazy po celom Slovensku," podotkol s tým, že apeluje na zodpovednosť týchto ľudí.

(tasr)

14:22

Ako uviedol premiér, prísne opatrenia sú v štyroch konkrétnych krokoch. Nosenie rúšok je povinné na verejnosti, teda aj v obchode, firme, výrobnej prevádzke. "Čokoľvek, čo je mimo domu," vysvetlil Matovič. Každá prevádzka bude musieť od pondelka 30. marca zabezpečiť dezinfekciu rúk alebo jednorazové rukavice, ideálne oboje. Obchody tiež budú musieť zabezpečiť minimálny odstup dva metre v rade. Prevádzka bude musieť po novom aj počítať počet ľudí v interiéri. V prevádzke bude môcť byť v jednom okamihu maximálne jeden človek na 25 štvorcových metrov (m2) plochy prevádzky. "Čiže, ako príklad, ak má prevádzka 1500 m2, čo je klasický supermarket, je to 1500 delené 25, čiže môže tam byť naraz 60 ľudí," vysvetlil Matovič. "Za týchto sprísnených podmienok sa otvoria aj očné optiky, lízingové služby, služby STK a EK, servis výpočtovej techniky, advokátske a notárske služby," dodal Matovič.

(tasr)

14:17

V piatok na Slovensku potvrdili 23 nových prípadov ochorenia COVID-19. Na dnešnom brífingu to uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí. Celkovo je na tak Slovensku 292 pozitívnych prípadov nového koronavírusu. Štátne laboratóriá v piatok otestovali 747 vzoriek. Negatívnych prípadov je na Slovensku spolu 6 119. Ako Krajčí uviedol, do aktuálnych čísiel ešte nie sú zahrnuté odbery súkromných laboratórií, keďže sa zatiaľ nepodarilo prepojiť databázy.

(sita)

14:16

Premiér Igor Matovič a krízový štáb rozhodli, že niektoré prevádzky budú môcť byť od pondelka zatvorené. Okrem prevádzok, ktoré sú už otvorené, sa otvárajú aj prevádzky očných optík, prevádzky lízingových služieb, STK a emisnej kontroly, servis výpočtovej a telekomunikačnej techniky, advokátov a notárov, služby kľúčových služieb, zberných dvorov, metrového textilu a galantérie, predajní a servisov bicyklov, záhradníctva a záhradníckej techniky, stavebnín, elektroinštalačného materiálu, železiarstva a farby laky. V obchodných domoch však stále môžu byť otvorené len potraviny, lekárne a drogérie.

14:15

Dobrý deň, vítame vás pri online prenose zo spravodajstva o koronavíruse na Slovensku.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj pristúpil k razantnému kroku: Vyvolal vlnu rozhorčenia! Čaká Ukrajinu ďalšia mobilizácia?
Siamské dvojičky Daisy a Violet Hiltonové.
Krutý osud siamských dvojičiek: Violet žila s mŕtvou sestrou niekoľko dní! Matka ich predala a... Trpké detaily ich života
Janko dal zbohom svojej legendárnej ofine.
Foto
Vypadnutie Jána Tribulu z Let’s Dance: Redaktor prišiel o ofinu aj o všetky nervy!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Putin hovorí o katastrofálnych následkoch: Stretol sa s prezidentom Iránu a... Takto to dopadlo!
Ilustračné foto
Najnebezpečnejší ostrov na Zemi? Cudzincov tam čaká SMRŤ! Desivé, čo sa o ňom hovorí
Michal Šimečka a Robert Fico
Progresívne Slovensko kritizuje Fica: Premiér hovorí a koná ako geopolitický analfabet
42-ročná kameramanka Halyna Hutchinsová a americký herec Alec Baldwin.
Foto
Padol rozsudok v prípade zastrelenia kameramanky († 42): ZLÁ správa pre Aleca Baldwina!
(ilustračné foto)
Úplný zákaz fajčenia? Krajina plánuje zaviesť prelomovú vec! Pozrite sa, o čo ide
Obyvatelia Karlovej Vsi budú mať k dispozícii participatívny rozpočet
Nenormálne, čo sa deje v hlavnom meste! Výzva pre obyvateľov
ilustračné foto
Vážne varovanie Iránu: Odpoveď bude tvrdá, rozsiahla a BOLESTIVÁ! To sa Izraelu páčiť nebude
Ilustračné foto
Muž trpel neznesiteľnými bolesťami penisu: Okamžitá OPERÁCIA! Neuveríte, čo sa mu stalo
Fero zosmiešnil vo videu Evu Mázikovú.
Váš Tip
Fero Joke si vzal vo videu na paškál Evu Mázikovú: Verejný odkaz komikovi!