Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.03.2020 08:51 | Správy | Domáce správy

Publicista Hrabko o Matovičovi: Jeho nasadenie v boji proti koronavírusu je enormné

Osobné nasadenie nového premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) pri manažovaní opatrení proti koronavírusovej kríze aj pri informovaní verejnosti je enormné, porovnateľné, alebo ešte prevyšujúce tempo jeho predchodcu Petra Pellegriniho (Smer-SD). V diskusii na Tablet.tv to uviedol publicista Juraj Hrabko.

Považuje za správne, že nová vláda výrazne rozšírila opatrenia, ktoré prijal Pellegriniho kabinet. "Všetky tie opatrenia sú dôležité. Povinnosť nosiť rúško, rozhodnutie o zatvorení obchodov v nedeľu, tí ľudia sú tam pod enormným náporom. Som rád, že je vyčlenený čas na nákup pre dôchodcov," poznamenal Hrabko. "Vyrušil ma len výrok o meraní teploty pred vstupmi do obchodov, úradov a inštitúcií, keď k dispozícii nie sú teplomery. Je to v tejto chvíli nerealizovateľné."

Pri riešení koronavírusovej krízy podľa neho nie je podstatná rétorika politikov, ale to, že Pellegriniho kabinet prijal prvé opatrenia rýchlo a že ich Matovičova vláda dokázala ešte rozšíriť. Na otázku, prečo sa Matovič snaží verbálne zdôrazniť diskontinuitu svojich a Pellegriniho krokov, Hrabko odpovedal, že jednak to má "v DNA" a jednak je to pri výmene vlády obvyklý postup. "Pri striedaní mocí to vždy bolo tak, že nastupujúca vláda hľadala a nachádzala chyby tej predchádzajúcej," pripomenul.

Hrabko súhlasí s postupom Matoviča pri odvolávaní Kajetána Kičuru z pozície predsedu Štátnych hmotných rezerv. Ak by po tom, ako stratil dôveru premiéra, odišiel sám, mohol sa podľa Hrabka celý proces realizovať menej konfliktne. Pripomenul, že Matovič nedosadil na Kičurovo miesto svojho človeka. "Ostala tam podpredsedníčka Lucia Gocníková, je dočasne poverená. Z jej minulosti vyplýva, že bližšie, ako k iným politickým stranám, má k SaS."

 

Na margo zákona o niektorých mimoriadnych opatreniach v súvislosti so šírením nového koronavírusu, ktorý prijal parlament, Hrabko povedal, že je šitý horúcou ihlou. Za problém považuje najmä možnosť Úradu verejného zdravotníctva SR využívať v prípade mimoriadnej situácie údaje mobilných operátorov s výnimkou samotného obsahu správ.

Hrabko reagoval aj na voľbu šéfov parlamentných výborov. Koalícia bola ochotná dodržať tradíciu prenechania vedenia niektorých parlamentných výborov opozícii, poslanci však v tajnej voľbe neboli ochotní rešpektovať personálny výber opozície v prípade poslancov Mariana Kotlebu (ĽSNS) a Ľuboša Blahu (Smer-SD). "Nezvolenie oboch pánov do čela parlamentných výborov je úplne v poriadku. Koniec - koncov, väčšina rozhodla, a to je podstata parlamentnej demokracie," hodnotí Hrabko.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Nový Atlas
Foto
Vývojár predstavil najpokročilejšieho humanoida: Pohyby ako z HORORU?! Sledujte, čo všetko už dokáže
Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj počas svojej cesty navštívil ukrajinské mestá zmietané bojom: Aký bol dôvod jeho návštev?
Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné