Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Foto

Poklad, aký sa podarí nájsť len málokedy: Jedinečný objav v kostole na východe Slovenska

Tomu sa povie parádny nález! V kostole v Obišovciach (okr. Košice-okolie) archeológovia objavili poklad, aký sa podarí nájsť len málokedy.

Nazvali ho Monookulov poklad podľa slepého poľského kňaza, ktorý ho nahromadil na prelome 17. a 18. storočia z milodarov v čase, keď zúrilo Rákociho povstanie a už ho nestihol vykopať. Pôvodnou úlohou archeológov nebolo hľadať poklad. „Prizvali nás robiť výskum na mieste, kde sa mala stavať prístavba súčasného kostola. Tam sme nenašli nič zaujímavé. Vo februári sa fara rozhodla, že odstráni podlahu. Pod ňou sme zachytili základy pôvodného Kostola sv. Martina,“ vysvetlil archeológ Peter Šimčík, ktorý považuje nález za unikátny v rámci Slovenska. „Išlo o približne 500 platidiel uložených v keramickom hrnčeku prekrytom kamennou platňou. Väčšinu tvoria banícke výplatné známky v takomto rozsahu, ako sa u nás ešte nikdy nenašli.

Otvoriť galériu
Banícke známky našli v krčahu.
Zdroj: Lukáš Ivančo

Je zrejmé, že ich zakopali najneskôr v roku 1702,” vysvetlil archeológ s tým, že poklad pomenovali po kňazovi, ktorý tam pôsobil na prelome 17. a 18. storočia. Kňaz bol Poliak a nevidel na jedno oko. V archívoch je spomínaný ako monooculus, preto Monookulov poklad. Mince zrejme nahromadil z milodarov. Je pravdepodobné, že ich zakopal na začiatku Rákociho povstania,” dodal odborník. Podľa neho sa hodnota pokladu zatiaľ nedá určiť. „Historická hodnota je nesmierna,” doplnil s tým, že poklad sa stal majetkom štátu. „Keď niečo podobné nájde fyzická osoba, dostane 100% hodnoty. Pri profesionálnych archeológoch to však neplatí. Dúfam, že nás podporí VÚC,” uzavrel expert.

Čo sú banícke známky

 

Za banícke známky sa kupoval základný tovar. „Boli lokálnym platidlom. Existovali rôzne druhy v závislosti od toho, v akom regióne baníci pracovali. Vysokú hodnotu v tom čase nemali. Baníci ich však využívali aj ako milodary. Keď ich vhodili do vrecúška, zacinkali ako normálne mince a nikto nedokázal rozlíšiť, čo do neho vložili,” vysvetlil Šimčík.

Otvoriť galériu

Rákociho povstanie

Bolo tretím a štvrtým protihabsburským stavovským ozbrojeným povstaním sedmohradských a uhorských stavov, vedených sedmohradskými kniežatami alebo uhorskými magnátmi proti Habsburgovcom proti absolutisticko-centralizačným snahám viedenského habsburského dvora, ale predovšetkým za zachovanie uhorskej feudálno-stavovskej ústavy a vlastných šľachtických privilégií.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Peter Novotný, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Spojenými arabskými emirátmi sa prehnali silné búrky.
Foto
Zúfalá situácia v Dubaji: Z masívnych záplav sa stále spamätávajú! Čo si letisko nachystalo pre cestujúcich?
Ilustračné foto
Slováci sa zapojili do zbierky pre Ukrajinu: Silný odkaz vojakov priamo z línie!
Ilustračné foto
Dočkáme sa poklesu cien benzínu? Analytik reaguje: Takto to bude vyzerať najbližšie týždne!
Ilustračné foto
Aktualizované
Iránsky konzulát obkľúčila polícia: Zadržali muža, ktorý tam mal vstúpiť s výbušninami!
(ilustračná foto)
Dostane Ukrajina potrebnú pomoc? G7 okrem vojnového konfliktu riešila aj ďalšie problémy
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
Rezort zdravotníctva hľadá nového riaditeľa nemocnice: Vyhlásili aj výberové konanie na tento post!
passenger ferry on the Mediterranean Sea
Vážna nehoda v milovanej turistickej destinácii: 30 ľudí je ranených!
Lela Ceterová chce vraj už skoncovať s plastikami.
VYTOČENÁ Lela Vémola: Deň na ho*no a ešte ma zastavia policajti! Sťažuje sa, že za TOTO dostala pokutu
20th June 2020: Rear view of two male Police Scotland officers on duty in Edinburgh, during a Black Lives Matter demonstration in St Andrew Square, during the Coronavirus pandemic. One officer is wearing protective rubber gloves. Both officers are wearing high visibility jackets with their police uniforms, with the police logo on the back. They are standing looking down the street, keeping surveillance of the crowds. They have handheld radios attached to their jackets to communicate with colleagues.
Manžel expremiérky sa zmieta v problémoch: Polícia ho obvinila zo sprenevery
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
Lavrov si servítku pred ústa neberie: Jasné oznámenie od Ruska! KOMU ho adresovali?
Že mu nebolo hanby spraviť niečo také (ilustračné foto)
Polícia zastavila dvoch mužov: Ani vo sne by im nenapadlo, čo u nich objavia!
 Herečka Jiřina Bohdalová.
Herečka Bohdalová v 92 rokoch sekla so závislosťou: Nezlákal ju ani exprezident!