Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.03.2020 13:16 | Správy | Politika

Minister obrany na schôdzke s Čaputovou: Armáda je pripravená pomôcť proti koronavírusu

Ozbrojené sily (OS) SR sú pripravené byť nápomocné pri zložitej situácii súvisiacej s výskytom nového koronavírusu.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová o tom informovala po stretnutí s ministrom obrany SR Jaroslavom Naďom (OĽaNO). Minister priblížil, že armáda už v súčasnosti zabezpečuje prepravu a vykládku materiálu, poskytuje svoj zdravotný personál, sanitky či vojenské stany. Od budúcej stredy (1. 4.) by mali podľa neho v rezorte obrany začať aj s testovaním.

Prezidentka, ktorá je zároveň hlavnou veliteľkou OS SR, sa s Naďom ako novým ministrom obrany stretla na pôde rezortu prvýkrát od jeho vymenovania. Zhodli sa, že pri modernizácii armády bude treba naďalej klásť vysoké nároky na transparentnosť a efektivitu vynakladania finančných prostriedkov. Diskutovali aj potrebe opatrení vo Vojenskom spravodajstve.

Vojaci pomáhajú v mimoriadnej situácii, napríklad v zmiešaných hliadkach pri nemocniciach či na hraniciach. Viacerým nemocniciam zapožičal rezort tiež vojenské stany a pred vojenskou nemocnicou v Ružomberku je rozložených 13 kontajnerov poľnej nemocnice. "Snažíme sa pomáhať širokospektrálne, od poskytnutia prepravných kapacít v rámci NATO programu SALIS, ako aj v rámci vykladania a distribúcie zdravotníckeho materiálu z letiska do centrálnych skladov Správy štátnych hmotných rezerv SR a následne konečným užívateľom," povedal minister obrany. V civilných nemocniciach podľa Naďa pôsobí 28 vojenských lekárov, celkovo je k dispozícii viac ako 300 zdravotníkov.

 

Začiatkom budúceho týždňa by sa mal začať výcvik nových zdravotníkov v rámci projektu dobrovoľnej vojenskej prípravy. OS SR sa zapoja aj do testovania. "Od stredy by sme mali testovať približne sto ľudí denne," priblížil Naď. Zdôraznil tiež, že rezortu obrany sa podarilo zabezpečiť 30.000 kusov FFP3 respirátorov, ktoré budú poskytnuté všetkým príslušníkom Ozbrojených síl SR.

Minister obrany predstavil tiež tri krízové scenáre. Prvý zahŕňa izoláciu ľudí. Karanténu by OS SR mohli realizovať vo výcvikovom areáli na Lešti. Sedemsto ľudí by bolo ubytovaných v rámci murovaných kapacít, zvyšok by bol v stanoch. Celková kapacita je viac ako 2000 pacientov. Zároveň je pripravený scenár "kuriér", ktorý už realizujú. Zahŕňa rozvoz materiálu na základe požiadaviek orgánov štátnej správy. Scenár na možné uzavretie mesta či obce sa ešte pripravuje.

Náčelník Generálneho štábu OS SR generál Daniel Zmeko informoval, že v súvislosti s výskytom ochorenia COVID-19 museli OS SR utlmiť výcvikové aktivity. Zároveň však deklaroval, že svoje základné úlohy naďalej plnia. Naď priblížil, že v prípade vyhlásenia núdzového stavu aj pre OS SR by mali byť povolávaní do služby vojaci zo záloh. Zamerať by sa mali na ľudí, ktorí skončili v armáde v posledných rokoch, majú ešte platné certifikáty a disponujú konkrétnou spôsobilosťou. Ako načrtol Zmeko, vyplniť by mohli kľúčové posty, napríklad systémových inžinierov, špecialistov logistiky či operátorov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Traffic cones on road with electronic arrow pointing to the right to divert traffic and white car in distance
Mimoriadna situácia spustila v Ružomberku ďalšie kroky: Po zosuve pôdy mesto zakročilo
Zuzana sa teší z prvého vnúčaťa.
Foto
Zuzana Vačková opäť zamilovaná: Ukázala NOVÉHO muža! Je to chlap ako HORA
Ilustračné foto
Ministerstvo upozorňuje na tieto TRI krajiny: Turisti sa môžu stať obeťami teroristického útoku!
Izraelskí vojaci riadia tank na hraniciach s pásmom Gazy.
Mučil Izrael zamestnancov OSN? Zarážajúce obvinenia: Toto sa malo diať
(ilustračné foto)
Požiar včelárskej dielne: Podpálil ju niekto úmyselne?! Strašné, aká veľká škoda vznikla
Ilustračné foto
Okrem mrazov na Slovensku očakávajte aj NEPRÍJEMNÝ jav! Kde udrie najviac?
V seriáli Výnimočná Nikol dostáva do kolien ľudí svojím humorom.
Foto
Pauhofová prehovorila o svojom NÁVRATE z materskej: Ako zvláda pracovný kolotoč!
Juraj nevynechal ani jeden zápas Montrealu v sezóne.
Foto
Hokejoví fanúšikovia sú vo vytržení: Slafkovský zarobil balík a potvrdil štart na MS! Kto ešte príde?
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Čína a USA sú na nože! Posielajú si drsné odkazy, situácia sa zhoršuje: Čo je za tým?
Dohliadať na bezpečnosť bude aj polícia.
Trnavu čaká rizikový futbalový zápas: Polícia aj mesto varuje! Pripravte sa na obmedzenia
ilustračné foto
Tretia svetová vojna?! Ukrajinský premiér varuje: Ak ich krajina nebude chránená, tak...
Čo robiť, keď vás uštipne hmyz?
Nebezpečný komár je na Slovensku: V tomto meste ho potvrdili PRVÝKRÁT!