Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.03.2020 07:30 | Správy | Domáce správy

Počet nakazených u nás rapídne narástol: Rómska osada v karanténe, armáda rozváža zdravotnícky materiál

Epidémia koronavírusu na Slovensku nepoľavuje. Všetky aktuálne informácie vám prinášame online.

Koronavírus straší na celom svete, Slovensko nevynímajúc. K štvrtku sme mali u nás potvrdených 269 nakazených. Aké sú najnovšie informácie? Dozviete sa v online spravodajstve.

Firma v Starej Turej pomôže Slovensku v boji s COVID-19: Za Slovákov budú dýchať naše pľúcne ventilácie

Netradičný pohreb cez živé vysielanie: Zlý vtip alebo praktické riešenie?

Obavy tehotných žien potvrdené! Vedci zistili, či sa môže dieťa infikovať koronavírusom od matky

ONLINE:
ONLINE:
ONLINE: Koronavírus na Slovensku - 20. deň
22:54

Vážení čitatelia. ONLINE z aktuálneho diania na Slovensku sa končí, situáciu však monitorujeme naďalej. Ďakujeme za pozornosť, dobrú noc a pekný víkend.

21:36

V priemyselnej zóne Poprad-Matejovce musia niektoré firmy uzavrieť svoju prevádzku v súvislosti s opatreniami pre rozšírenie nákazy nového koronavírusu na Slovensku. Obmedzili sa objednávky a dodávky, preto firmy Scametatra a Prima Poprad zastavia svoju výrobu na určitý čas. Viac sa dočítate TU.

21:19

Slovenská polícia má talent! Na svojej facebookovej stránke zverejnila video ďalšieho talentovaného muža zákona. Pozrite, ako mu to hrá a spieva :)

21:15

Mesto Prešov v uplynulých dňoch rozdalo s cieľom spomaliť šírenie nového koronavírusu ďalších 300 ochranných rúšok pre seniorov, ktorí si ich nedokázali zaobstarať sami. Vďaka nasadeniu opatrovateliek, mestských policajtov a dobrovoľníkov dostali podľa tlačovej referentky mestského úradu Lenky Šitárovej rúška už všetci seniori a zdravotne znevýhodnení Prešovčania, ktorí o ne požiadali. Celkovo ich bolo rozdaných 3 000. Ako ďalej povedala, odbor služieb pre občanov má objednaných ďalších 4 000 kusov, ktoré podľa potreby rozdistribuuje priamo do schránok seniorov.  

(tasr)

20:56
20:55

Členovia dobrovoľného hasičského zboru obce Dunajov vykonávajú preventívne dezinfekcie verejného priestranstva obce ako sú napríklad zástavky a nástupištia. V preventívnych dezinfekciách plánujú pokračovať aj naďalej, aby tak ochránili obyvateľov obce pred šírením ochorenia.

20:47

Prezident Zväzu autobusovej dopravy (ZAD) Peter Sádovský poukázal na skutočnosť, že aj vodiči autobusovej dopravy "stoja v prvej línii službe obyvateľstvu" a zabezpečujú každodennú dopravu ľudí, kam potrebujú, napriek rizikám spojeným s ohrozením svojho zdravia. Zdôraznil preto, že dopravcovia - zamestnávatelia im vyjadrujú vďačnosť a podporu. Ako utrpela kvôli koronavírusu autobusová doprava u nás, si prečítajte TU.

(tasr)

20:37

Chvályhodný čin muža zákona.

20:25

Slovenský výrobca drevohliníkových a drevených okien, spoločnosť Makrowin Detva, začal pre ochranu svojich zamestnancov a ich rodín šiť ochranné rúška z antibakteriálnych filtračných vriec, ktoré bežne používa pri výrobe. Keďže poskytujú lepšiu ochranu ako bežné bavlnené rúška, prejavili o ne záujem aj zdravotníci. Ako uviedol riaditeľ spoločnosti Dušan Majer, rúška už darovali aj pre oddelenie anestézie a intenzívnej medicíny zvolenskej nemocnice. Zároveň začali vo firme vyrábať aj ochranné štíty pre lekárov na firemnej 3D tlačiarni.

(tasr)

20:14

Na Bratislavskom hrade tlieskal Boris Kollár zo Sme rodina aj členovia ďalších koaličných strán. Predseda parlamentu potom predstúpil pred novinárov a avizoval, že chce v sobotu na koaličnej rade predniesť návrh, aby si ústavní činitelia znížili platy na aktuálne obdobie, ako gesto solidarity k Slovákom, ktorých zasiahla koronakríza. Celé vyjadrenie a odkazy od ďalších politikov si prečítajte v článku.

20:03

Slováci o 20:00 z okien a balkónov opäť poslali potlesk ako poďakovanie tým, ktorí za nás bojujú s koronavírusom v prvej línii - zdravotníkom, policajtom či hasičom.

19:58

Minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS) v piatok popoludní telefonicky rokoval so šéfom maďarskej diplomacie Péterom Szijjártóom o vzájomnej ekonomickej spolupráci. "Zhodli sme sa na tom, že aj naďalej urobíme všetko pre nerušený rozvoj hospodárskej a obchodnej spolupráce. Preto budeme napomáhať voľnému pohybu tovaru cez naše hranice," uviedol maďarský minister na sociálnej sieti.

Szijjártó zdôraznil, že Slovensko je tretím najdôležitejším obchodným partnerom Maďarska. Vlaňajšia výmena tovaru prekročila desať miliárd eur. "Rýchly prejazd kamiónov cez hranice je nutný pre fungovanie ekonomiky a na to, aby sme mohli zaručiť priebežné zásobovanie obyvateľstva," konštatoval maďarský minister zahraničných vecí.

(tasr)

19:44

Vojaci nasadili vrtuľníky UH-60M Blackhawk na prepravu zdravotníckych zásob. Jedným z prvých takýchto letov bola doprava materiálu z centrálnych skladov Správy štátnych hmotných rezerv v Slovenskej Ľupči pre zdravotnícke zariadenia v Bratislave. Informoval o tom hovorca Ozbrojených síl Slovenskej republiky Štefan Zemanovič.

Okrem prepravy vzdušnými prostriedkami počas noci zo štvrtka na piatok vojaci rozviezli pozemným transportom materiál do nemocníc v Trenčíne, Trnave, Nitre, Banskej Bystrici, Martine, Košiciach, Prešove, Michalovciach a Lučenci. Zároveň doplnili materiál v centrálnych skladoch prepravou takmer 12 ton jednorazových rúšok, chirurgických rukavíc či ochranných oblekov z letiska Bratislava s využitím našej ťažkej transportnej techniky.

Vojaci sú naďalej prítomní v zmiešaných hliadkach na hraničných prechodoch, v mestách a na vstupoch do vybraných zdravotníckych zariadení podľa spresnení Policajného zboru SR a krízových štábov.

(sita)

19:33

Ochranné prostriedky už distribuujú zdravotníkom. V piatok o tom informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová s tým, že ochranné prostriedky už v niektorých nemocniciach sú a postupne sa rozvážajú ďalšie. K dispozícii ich už momentálne majú v Univerzitnej nemocnici Bratislava, Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura v Košiciach, Fakultnej nemocnici F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici, Univerzitnej nemocnici v Martine či fakultnej nemocnici v Prešove.

(sita)

19:28

Železničná spoločnosť Slovensko oznámila, že vláda v piatok prijala na svojom zasadnutí rozhodnutie, na základe ktorého od 1. apríla 2020 až do odvolania ruší bezplatnú prepravu pre žiakov a študentov do 26 rokov, vrátane školopovinných detí od 6 do 16 rokov. Bezplatná preprava pre túto časť obyvateľstva nebude poskytovaná počas celého času, kedy budú zatvorené všetky typy škôl.

19:22

Nemocnica Levice rozšírila miesto prvého kontaktu zriadením stanu pred nemocnicou. V tomto stane bude zdravotnícky personál vykonávať meranie teploty všetkým osobám vstupujúcim do areálu a pomôže pacientom a ich sprevádzajúcim osobám pri vypĺňaní dotazníkov. Rovnaký postup je realizovaný aj pri vstupe do polikliniky.

(tasr)

19:03

Smer-SD chcel vedieť, prečo stúpla cena testovania na nový koronavírus v súkromných laboratóriách z 30 na 48 eur. Premiér Igor Matovič vysvetlil, že o cene diskutovali aj so zdravotnými poisťovňami, Úradom verejného zdravotníctva SR aj rezortom zdravotníctva. Tie podľa jeho slov porovnali túto sumu s financiami, ktoré by na testy vynaložili štátne firmy. Cenu 42 eur za vyšetrenie a šesť eur za odber v súkromných firmách označil preto za prijateľnú a férovú.

(tasr)

18:57

Toto potrebovali zamestnávatelia počuť! Pre slovenské firmy a živnostníkov chystá vláda veľký balík ekonomických opatrení na zmiernenie dopadov koronavírusu na ekonomiku Slovenska. Jeho presné znenie by malo byť známe verejnosti pravdepodobne v nedeľu a mesačne bude stáť Slovensko stovky miliónov eur. Uviedol to v relácii Tak takto?! na TA3 štátny tajomník Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Jozef Mihál. Prioritou vlády je zabrániť prepúšťaniu. Prečítajte si viac.

(sita)

18:43

Aj tento piatok večer o 20:00 by sa malo po celom Slovensku tlieskať. "Dokážme že to bude ešte viac počuť - otvorme okná, poďme na balkón a pošlime odkaz všetkým, ktorí za nás bojujú priamo v prvej línii proti koronavírusu! Veľký potlesk všetkým zdravotníkom, hasičom, policajtom a predavačkám,“ odkazuje na Facebooku iniciatíva Potlesk pre zdravotníkov a hasičov. Ako to vyzeralo minulý týždeň, si môžete pozrieť v článku.

18:37

Do redakcie Nového Času sa ozval Andrej, ktorý dostal úžasný nápad. Jeho činnosť môže v tejto neutešenej situácii, kedy na celom svete zúri koronavírus, pomôcť kvantám ľudí. "Vytvoril som pre Slovákov stránku, ktorá monitoruje aktuálny stav skladov v slovenských e-shopoch, ktoré ponúkajú respirátory a rúška," predstavil svoj projekt Andrej. Viac čítajte TU.

18:20

Denník N informuje, že nový minister zdravotníctva Marek Krajčí odvolal z funkcie riaditeľky štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne Ľubicu Hlinkovú. Denníku N to potvrdila samotná Hlinková. Rozhodnutie jej už doručili a podľa informácií spomínaného média v ňom nebolo odvolanie zdôvodnené.

18:11

Smutné správy! V Taliansku podľahlo nákaze spôsobenej novým koronavírusom ďalších 919 ľudí. Je to najvyšší denný nárast od začiatku vypuknutia pandémie.

(tasr)

17:54

Pri odoberaní vzoriek z dýchacích ciest, určených na testovanie nového koronavírusu, musia hasiči najprv zabezpečiť vlastnú bezpečnosť.
"Posádka hasičskej záchrannej služby vykoná opatrenia pre maximálne zaistenie ochrany povrchu tela vrátane dýchacích ciest a očí pomocou ochranných pracovných prostriedkov," informovala hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru Zuzana Farkasová.

Celý úkon je zaevidovaný do formulára. Hasiči s osobou najskôr komunikujú a odmerajú jej teplotu tela. Vzorky odoberú z horných a dolných dýchacích ciest a uložia ich do špeciálneho obalu. "Po ukončení celého procesu nasleduje u všetkých prítomných hasičov dezinfekčný proces," priblížila Farkasová. Na fotke hasiči z Prešova.

(tasr)

17:38

Ministerstvo zdravotníctva zverejnilo zábery z preberania ochranných pomôcok.

17:23

Prešovský samosprávny kraj zatiaľ na zmiernenie následkov pandémie koronavírusu vo svojom rozpočte vyčlenil 1,5 milióna eur. Pandémia môže podľa tohtotýždňových odhadov Národnej banky Slovenska spôsobiť župe predpokladaný negatívny dopad na rozpočet vo výške 9 až 38 miliónov eur. Samospráva sa preto chystá prehodnocovať svoje investície a výdavky.

(sita)

17:04

Slovenská vláda mala odmietnuť 150 000 genetických testov na ochorenie COVID-19, o ktoré následne prejavila záujem Česká republika. Poslanec Smeru-SD Erik Tomáš tvrdí, že šlo o babráctvo permanentného krízového štábu, pričom sa to následne snažil zvrátiť minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Čítajte viac.

(tasr)

17:00

Vláda by sa pri podpore podnikov mala zamerať na zlepšenie ich finančnej situácie a najmä musí konať rýchlo. V opačnom prípade hrozí už v najbližších dňoch prepúšťanie zamestnancov. Myslia si to zástupcovia podnikateľských zväzov oslovených TASR.

"Slovenské firmy aj zahraniční investori potrebujú do konca tohto mesiaca jasne počuť, s akými opatreniami môžu rátať. V opačnom prípade nás čaká veľké prepúšťanie," uviedla hovorkyňa Asociácie priemyselných zväzov Silvia Šeptáková. "Podotýkam, že sme jedna z posledných európskych krajín, ktorá zatiaľ nemá schválený model preplácania výdavkov na mzdy zamestnancov," dodala.

16:41

Trasparency Internatianol tvrdí, že je magistrát Bratislavy kúpil predražené rúška. Zatiaľ čo kritizovaná Správa štátnych hmotných rezerv pod vedením Kajetána Kičuru kúpila jedno rúško za 1,71 eura (bez DPH), Bratislava ich kúpila až po 2,2 eura za kus (bez DPH). Premrštenú cenu rúška, ktoré stojí bežne 2 centy, hlavné mesto podľa TIS obhajuje časovým stresom. Prečítajte si článok.

(sita)

16:17

Núdzový stav sa má na Slovensku rozšíriť aj na zariadenia sociálnych služieb, ako sú zariadenia pre seniorov, ale aj na zariadenia sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately, ktorými sú centrá pre deti a rodiny. Zároveň sa rozširuje zákaz uplatňovania práva na štrajk niektorým pracovníkom. Vyplýva to z materiálu, ktorý v piatok na rokovaní schválila vláda.

(tasr)

16:05

Minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina) chce v piatok rokovať v rámci ústredného krízového štábu o uvoľnení niektorých opatrení, napríklad o možnosti otvoriť stanice technickej kontroly (STK).

STK, ale aj iné zariadenia sú zatvorené ako opatrenie proti šíreniu nového koronavírusu. "Ale dlhodobo je tento stav neudržateľný, čiže aj dnes budem chcieť rokovať v rámci ústredného krízového štábu, aby sme niektoré opatrenia povolili a otvorili práve napríklad STK, samozrejme, za rešpektovania prísnych hygienických noriem," priblížil Doležal.

(tasr)

15:50

Problémom pre obchody bude nariadenie merať teplotu zákazníkov, rozstupy nakupujúcich v podstate nie. Uviedol to prezident Zväzu obchodu SR Martin Katriak. "Navyše, nie je nám známe, kto by meranie teploty mal vykonávať, keďže pracovníci obchodov to z objektívnych príčin odmietajú a nemôžeme ich k tomu donútiť. Navyše, aj samotní zákazníci by mohli negatívne pristupovať k takémuto výkonu. Zamestnanci obchodu nemajú žiadne kompetencie riešiť takéto situácie," upozornil. Viac sa dočítate TU.

(tasr)

15:27

Slovenskí väzni vyrobili za viac ako tri týždne 72.200 ochranných rúšok, ktoré pomáhajú v boji proti nákaze novým koronavírusom. S prípravou produkcie začal Zbor väzenskej a justičnej stráže 27. februára.

(tasr)

15:12

Slovenská komora exekútorov upozornila, že v súvislosti s opatreniami proti šíreniu nového koronavírusu sa exekúcie neprerušujú. Všetky povinnosti dlžníkov i veriteľov ostávajú zachované, s výnimkou prerušenia plynutia niektorých zákonom stanovených lehôt do 30. apríla. Viac TU.

(tasr)

 

14:56

V piatok pribudlo 43 potvrdených prípadov koronavírusu. Ministerstvo zdravotníctva upresnilo, kde sa nakazení nachádzajú.

1. muž, karanténa Gabčíkovo, okres Bardejov
2. muž, FN Trnava, okres Trnava
3. žena, Bratislava-Kramáre, okres Bratislava
4. muž, Karanténa Gabčíkovo, okres Gelnica
5. muž, Karanténa Gabčíkovo, okres Gelnica
6. žena, Bratislava-Kramáre, okres Bratislava
7. muž, záchytné stredisko Trenčín, okres Prešov
8. žena,Karanténa Gabčíkovo, okres Dolný Kubín
9. muž, okres Bratislava
10. žena, okres Partizánske
11. muž, okres Banská Bystrica
12. muž, okres Bratislava
13. muž, okres Žilina
14. muž, okres Piešťany
15. muž, okres Trnava
16. žena, okres Galanta
17. žena, okres Bratislava
18. muž, okres Bratislava
19. žena, okres Bratislava
20. žena, okres Malacky
21. muž, okres Bratislava
22. muž, okres Nitra
23. muž, okres Prešov
24. žena, okres Bratislava
25. žena, okres Bratislava
26. muž, okres Košice
27. muž, okres Ružomberok
28. žena, okres Martin
29. žena, okres Prievidza
30. muž, okres Bratislava
31. muž, okres Prešov
32. muž, okres Považská Bystrica
33. žena, okres Považská Bystrica
34. žena, okres Považská Bystrica
35. žena, okres Bardejov
36. žena, okres Ilava
37. žena, okres Stará Ľubovňa
38. žena, okres Lučenec
39. muž, okres Piešťany
40. muž, okres Bratislava
41. muž, okres Bratislava
42. žena, okres Nitra
43. bez informácií (prípad identifikovalo súkromné laboratórium)

14:55

Tatrachema VD Trnava darovala v piatok Fakultnej nemocnici v Trnave celú paletu koncentrovaného dezinfekčného výrobku Krezosan. Nemocnica si z neho môže pripraviť vyše 4 000 litrov dezinfekcie. „Aj napriek tomu, že máme nedostatok surovín a na každú fľašu dezinfekčného prostriedku čaká niekoľko záujemcov, rozhodli sme sa pomôcť tým, čo sú prvej línii v boji proti COVID-19,“ povedal riaditeľ marketingu Tatrachemy VD Karol Križan.

(sita)

14:51

Sociálna poisťovňa upozorňuje všetkých poistencov, ktorí majú zriadenú aktívnu elektronickú schránku, že korešpondencia, napríklad rozhodnutia, potvrdenia a iné dokumenty, im bude zasielaná výlučne do ich elektronickej schránky. "Ich záležitosti budú vybavené rýchlejšie a pre obe strany efektívnejšie," radí hovorca Peter Višváder. Tým poistencom, ktorí nemajú elektronickú schránku aktívnu na doručenie, budú dokumenty zo strany Sociálnej poisťovne doručované listinne prostredníctvom Slovenskej pošty.

(tasr)

14:44

Polícia doteraz riešila vyše 1000 priestupkov voči zákonu o ochrane verejného zdravia v mimoriadnej situácii, ktorá súvisí s prenosom infekcie nového koronavírusu. Policajti spresňujú, že došlo k 803 porušeniam nariadenia o povinnej karanténe a tiež 218 prípadom nerešpektovania nariadenia zákazu otvorenia reštauračného zariadenia. Viac v článku.

(tasr)

14:30

Testy súkromných laboratórií budú určené pre štát a strategické podniky nevyhnutné pre jeho fungovanie. Pôjde najmä o rizikové osoby a osoby v prvej línii, či podniky z oblastí telekomunikácie, energetiky, dopravy a zásobovania. V prípade voľných kapacít budú laboratóriá testovať aj samoplatcov. V tlačovej správe o tom informovala Asociácia laboratórií (AsLab). Do testovania pacientov na nový vírus SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19, sa totiž na základe dohody s Vládou SR zapájajú aj najväčšie súkromné laboratóriá na Slovensku.

(sita)

14:22

Prezidentka SR Zuzana Čaputová považuje sprístupňovanie dát od operátorov Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu za primerané aktuálnej situácii.

(tasr)

14:02

Volkswagen (VW) bude pravdepodobne musieť znížiť počet pracovných miest, ak sa nepodarí pandémiu nového koronavírusu dostať pod kontrolu. Koronakríza totiž stojí automobilku približne 2 miliardy eur týždenne. Povedal to generálny riaditeľ VW Herbert Diess v nemeckej televízii ZDF. Volkswagen Slovensko predlžuje prerušenie výroby vo všetkých troch tuzemských závodoch o ďalšie štyri pracovné dni až do Veľkej noci.

(tasr)

13:49

Zdravotný stav odsúdeného väzňa, u ktorého v pondelok (23. 3.) potvrdili ochorenie COVID-19, je stabilizovaný. "Zdravotný stav odsúdeného je stabilizovaný, s ľahkým priebehom ochorenia. Vzhľadom na vyskytujúce sa príznaky vírusového ochorenia boli testované ďalšie dve väznené osoby s negatívnym výsledkom," informovala v piatok hovorkyňa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Monika Kacvinská.

(tasr)

13:41

Obyvatelia rómskej osady Háj v Gelnici sú pre hrozbu šírenia nového koronavírusu v karanténe. Ako mesto informuje na sociálnej sieti, krízový štáb dostal informáciu o porušení karantény zo strany občana, ktorý sa vrátil zo zahraničia, a preto nariadil karanténu pre celú lokalitu. Radnica pripomína, že uvedené osoba, ktorá prišla z Anglicka, nemá žiadne príznaky choroby COVID-19. Prečítajte si o prípade viac v článku.

(tasr)

13:26

Spotrebitelia už túto nedeľu nenakúpia, lebo na nariadenie krízového štábu zostanú zatvorené potraviny, drogérie, trafiky aj obchody s krmivom pre zvieratá. Doma však ani v tento deň nezostanú slovenskí pekári. Kým predajné prevádzky budú mať posledný deň v týždni priestor na sanitárne opatrenia a oddych zamestnancov, pekárenské pece budú zapnuté.

(tasr)

13:18

Zamestnanci trnavskej automobilky Groupe PSA Slovakia počas vynúteného zastavenia výroby dostávajú 65 % zo svojej priemernej mzdy. Tak je to dohodnuté v kolektívnej dohode. Informoval o tom hovorca automobilky Peter Švec. Niektorí si čerpajú dovolenku, časť zamestnancov pracuje v režime „home office.“ Len asi 50 ľudí z celkového počtu 4 500 zamestnancov v obmedzenom režime vykonáva prácu v závode.

13:09

Ozbrojené sily (OS) SR sú pripravené byť nápomocné pri zložitej situácii súvisiacej s výskytom nového koronavírusu. Prezidentka SR Zuzana Čaputová o tom informovala po stretnutí s ministrom obrany SR Jaroslavom Naďom (OĽaNO). Minister priblížil, že armáda už v súčasnosti zabezpečuje prepravu a vykládku materiálu, poskytuje svoj zdravotný personál, sanitky či vojenské stany. Od budúcej stredy (1. 4.) by mali podľa neho v rezorte obrany začať aj s testovaním.

(tasr)

12:51

Igor Matovič chce rapídne zvýšiť testovanie ľudí na nový koronavírus. Do horizontu 10 dní by malo prísť k otestovaniu až 4-tisíc ľudí. Viac informácií v článku.

12:17

Až 30 % podnikateľov hovorí, že zatvorili prevádzku a prišli o jediný zdroj príjmov, 59 % tvrdí, že mzdy a faktúry zvládnu platiť v splatnosti najviac mesiac a 37 % už dnes vie, že budú musieť prepúšťať alebo skracovať úväzky. Vyplynulo to z prieskumu Združenia mladých podnikateľov Slovenska.

11:55

Práce na výstavbe úseku D1 Prešov, západ - Prešov, juh sú pre výskyt nového koronavírusu prerušené. Požiadal o to zhotoviteľ, združenie firiem Eurovia SK, Doprastav a Metrostav. Ako uviedla hovorkyňa Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Michaela Michalová, dôvodom je, že na stavbe je potrebné veľké množstvo ľudí a zhotoviteľ nedokáže pre pracovníkov zabezpečiť dostatočnú ochranu voči šíreniu nákazy a následne naplno pokračovať v prácach.

(tasr)

11:45

Jeden z pacientov s koronavírusom je vo vážnom stave, je napojený na umelú pľúcnu ventiláciu.

11:20

Premiér Matovič prezradil, že jeden pozitívne testovaný pacient bol vodičom, čo rozvážal potraviny.

11:08

Na Slovensku je po novom 268 pozitívnych prípadov na nákazu koronavírusom, ktorých zachytilo štátne laboratórium. Jeden pozitívny prípad odhalil test v súkromnom laboratóriu. Dokopy má teda Slovensko 269 pozitívnych prípadov.

11:05

Premiér Igor Matovič oznámil, že vo štvrtok sa podarilo váznamne zvýšiť počet testovaných ľudí. Z 912 testov odhalili 42 nových pozitívnych prípadov.

10:47

Mesto Bratislava nakupuje v týchto dňoch tisíce ochranných rúšok. Objednalo si aj respirátory a ochranné zdravotné pomôcky. Tvrdí, že zatiaľ nedostalo žiadnu materiálnu pomoc od štátu, a preto si všetko musí zabezpečovať samo. Pre mimoriadnu situáciu okolo pandémie nového koronavírusu využíva v rámci verejného obstarávania formu priameho rokovacieho konania. Magistrát tvrdí, že v priemere nakupuje rúška za 0,88 eura bez DPH za jeden kus.

(tasr)

10:33

Zdravotníci vo fakultných nemocniciach v Nitre a Nových Zámkoch dostali v týchto dňoch 1000 balíkov brazílskej kávy. Humanitárny dar im zabezpečila nadácia Pomoc zriadená Nitrianskym samosprávnym krajom (NSK) v spolupráci s nitrianskym centrom Maltézskej pomoci Slovensko (MPS).

(tasr)

10:00

Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová sa obracia na predsedu ústredného krízového štábu a ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO) obrátila po tom, ako dostala podnet od poberateľa príspevku na opatrovanie. Poberateľ podľa Patakyovej nemal pre povinnú karanténu možnosť získať peňažný príspevok v termíne splatnosti. K situácii došlo z dôvodu opatrenia pošty, ktorá osobám počas povinnej domácej karantény nevypláca žiadne sociálne dávky do vlastných rúk, vysvetľuje ombudsmanka.

09:52

U šestice všeobecných lekárov poskytujúcich ambulantnú zdravotnú starostlivosť v zdravotníckom zariadení Zdravie v Púchove nepotvrdili výsledky testov nový koronavírus. Stanovisko Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Považskej Bystrici uverejnilo mesto Púchov na svojej stránke na sociálnej sieti.

(tasr)

09:38

Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) urýchli registráciu liekov, ktoré sa používajú pri novom koronavíruse, a takisto urýchli aj schvaľovanie klinického skúšania pre pacientov s ochorením COVID-19.

09:27

Podnikatelia vyzývajú vládu k čo najrýchlejšiemu prijatiu potrebných opatrení a krokov, na konci ktorej bude opäť obnovený ekonomický život pri rešpektovaní primeraných obmedzení. Za obnovenie ekonomického života v horizonte niekoľkých týždňov považujú, ak dôjde k spomaleniu šírenia nákazy na únosnú mieru, otvorenie škôl, obchodov, služieb a výroby. Medzi tri najdôležitejšie opatrenia podľa podnikateľov patria dočasné zrušenie platieb sociálnych a zdravotných odvodov SZČO za marec, apríl a máj tohto roku, oslobodenie výplat zamestnancov postihnutých podnikov od sociálnych a zdravotných odvodov a dane z príjmu a odloženie splátky úverov a leasingov, za ktoré by ich klienti neboli trestaní zápisom v úverovom registri a úrokom či doplatkami navyše. Informoval o tom na základe výsledkov prieskumu o ekonomických opatreniach v hospodárstve v súvislosti s pandémiou vírusu výkonný riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS) Peter Serina.

(sita)

09:17

Civilné lety zo všetkých slovenských letísk ostávajú aj naďalej zakázané. Ministerstvo dopravy a výstavby SR predĺžilo ich zákaz o ďalších štrnásť dní, a to od 27. marca minimálne do 10. apríla 2020. Informovala o tom hovorkyňa Letiska M. R. Štefánika v Bratislave Veronika Ševčíková s tým, že v období zákazu letov od 13. do 27. marca letisko plánovalo pôvodne vybaviť 15 charterových a 396 pravidelných letov, ktoré museli byť zrušené.

(sita)

09:01

Nový koronavírus nemôže podľa premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) ovplyvniť fungovanie vnútorného trhu a Schengenu. "Nikto nemôže obmedziť dodávku tovarov ani spôsobiť, že repatriovaný občan má problém dostať sa do svojej domovskej krajiny. Potrebujeme jasné usmernenia, ktoré budú všetci bez výnimky dodržiavať," povedal po štvrtkovom (26. 3.) rokovaní s európskymi lídrami.

(tasr)

08:29

Záujemcovia o štúdium na niektorej zo slovenských univerzít môžu stále zaslať svoju prihlášku, pričom univerzity preferujú najmä ich elektronickú verziu. Napríklad najväčšia slovenská univerzita - Univerzita Komenského (UK) v Bratislave - prijíma prihlášky iba elektronicky, informuje o tom na svojom webe. Rovnako sa na viacerých univerzitách posúvajú aj termíny, dokedy je možné prihlášky podať.

(tasr)

08:11

V piatok ráno o 3:22 pristál na bratislavskom letisku boeing, ktorý priviezol Slovákov, Čechov, Maďarov, ale aj ľudí iných národností z Washingtonu. Cestujúci boli okamžite prevezení do karanténnych centier, kde absolvujú test na koronavírus. Ak bude mať negatívny výsledok, prepustia ich do domácej karantény.

07:40

Lídri 27 štátov Európskej únie sa na mimoriadnom videosummite zhodli na 14-dňovej lehote. Počas nej majú ministri financií prísť s opatreniami na riešenie krízy spôsobenej koronavírusom.  

07:36

Slovensko má do štvrtka 226 pozitívnych prípadov nákazy, negatívnych je 4525 vzoriek.

07:31

Dobré ráno, vítame vás pri online spravodajstve o epidémii koronavírusu na Slovensku.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ruský prezident Vladimir Putin.
Problémy v živote Putinovej exmanželky? Úrady zasiahli proti jej partnerovi! S týmto sa môžu rozlúčiť
Poľský prezident Andrzej Duda sa stretol s Donaldom Trumpom.
Foto
Súkromné stretnutie Trumpa a Dudu: Spoločná večera! O čom išlo?
Volodymyr Zelenskyj.
Slová, ktoré chcel Zelenskyj počuť: Ukrajina má dôvod na radosť! EÚ by im mala poskytnúť urgentnú pomoc
Ilustračné foto
Foto
Úrady vydali najvyššie varovanie: Tisíce ľudí evakuujú! Krajine hrozí NIČIVÝ jav
(ilustračné foto).
Izrael sa chystal zaútočiť na Irán: V tom sa stalo niečo nečakané! Krajina náhle otočila
Hoci Victoria slávi už päťdesiat rokov, takmer nikto by si netrúfol jej to povedať.
Foto
TOTO ste Victorii Beckham nevedeli: Dcéra o nej prezradila TRÁPNE tajomstvo! Uf, radšej mala ostať ticho
Počty prípadov u našich susedov od začiatku roka prudko stúpajú.
EPIDÉMIA v Česku?! Odborníci dvíhajú varovný prst: Ochorenie naberá na intenzite
 Na proteste proti zákonu o zahraničnom vplyve bolo v Tbilisi vyše 20.000 ľudí.
Foto
Gruzínskom sa ozývajú výkriky skandovania: Desiatky tisíc ľudí vybehlo do ulíc! Situácia je vážna, čo sa tam deje?
Vlajka Kataru (ilustračné foto).
Katar prehodnocuje svoju úlohu sprostredkovateľa: Môžu za to konflikty? Najhoršie na tom skončí táto krajina!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Česko a Belgicko bijú na poplach! Prstom ukazujú na Rusko: Hrozné, do čoho majú zasahovať
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj žiada lídrov EÚ o pomoc: Vymenoval zoznam, toto by im pomohlo pri obrane krajiny
Pesničková súťaž Eurovízia bude prebiehať 7. až 11. mája.
Obľúbená Eurovízia je za dverami: Švédsko chce byť pripravené na najhoršie, drsné opatrenia