Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.03.2020 07:52 | Správy | Domáce správy

Koronavírus na Slovensku ONLINE: Minister zdravotníctva oznámil, koľko pacientov sa už vyliečilo!

Koronavírus ochromil celý svet a nevyhol sa ani nám. Všetky informácie ohľadom nákazy na Slovensku vám prinášame minútu po minúte.

Počet infikovaných novým koronavírusom na Slovensku doposiaľ dosiahol číslo 226. Nová vláda kontinuálne zavádza opatrenia na zmiernenie dôsledkov pandémie.

Kabinet premiéra Igora Matoviča zaviedol povinné nosenie rúšok, zatvorenie obchodov v nedeľu, meranie teploty pred vstupom do obchodu, či vyhradené nákupné hodiny pre seniorov. Jedným z kontroverzných opatrení je možnosť sledovať mobily ľudí štátom. 

Fotogaléria
1
fotiek v galérii

Veľké zmeny sa týkajú aj školákov, ktorí zostávajú doma až do odvolania. Písomné maturity či testovanie deviatakov sa rušia. 

- Najvyšší ústavní činitelia si zakrývajú tvár svojpomocne: Chránia ich rúška dostatočne?!

 

- Exkluzívny prieskum Nového Času: Viac ako polovica Slovákov sa veľmi bojí nakazenia

- Už dvaja slovenskí poslanci prešli testami na COVID-19: Čo by sa stalo, keby sa u nich potvrdil koronavírus?

- Poplach pre chorú babičku na stanici v Tornali: Podozrivú na koronavírus museli vyviesť z rýchlika

ONLINE:
ONLINE:
ONLINE: Koronavírus na Slovensku - 19. deň
21:20

Vážení čitatelia. ONLINE prenos z aktuálneho diania na Slovensku sa končí. Situáciu však monitorujeme naďalej a všetky dôležité informácie prinesieme na webe a v denníku Nový Čas. Ďakujeme za priazeň, pokojný zvyšok večera.

20:14

Vedci zistili, či sa môže dieťa infikovať koronavírusom od matky pri pôrode. Viac čítajte TU

19:47

Koronavírus, ktorý momentálne paralyzuje celý svet, sa dotkol aj slovenských športovcov. Pozrite sa, ako sa zabávajú v karanténe Tomi Kid či Tomáš Záborský. 

19:10

Klus o návrate Slovákov zo zahraničia: Ak máte možnosť repatriácie, nešpekulujte a využite ju.

19:01

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vo štvrtok podpísala novelu zákona o sociálnom poistení. Novelu, ktorá upravuje ošetrovné (OČR), nemocenské a má pomôcť aj firmám, v stredu (25. 3.) schválila Národná rada (NR) SR. Viac čítajte TU.

18:56

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR zvažuje využiť na ďalšie repatriácie Slovákov v zahraničí letku Ministerstva vnútra (MV) SR. Nebude to však zadarmo, čítajte TU.

18:40

Učitelia a rodičia sa môžu od štvrtka obracať so svojimi otázkami k aktuálnej situácii šíriacej sa epidémie nového koronavírusu na odborníkov call centra rezortu školstva. K dispozícii im bude v pracovných dňoch od 8.00 do 16.00 h na bezplatnom telefónnom čísle 0800 138 033 alebo emailovej adrese helpdesk@iedu.sk. (TASR)

18:38

Aprílové a májové termíny sobáša v súvislosti s novým koronavírusom nateraz snúbenci v Brezne nezrušili. Najbližší má byť po Veľkej noci, no budúci mladomanželia sa môžu zosobášiť len v prítomnosti svedkov, prípadne najbližších príbuzných, napríklad rodičov. Uviedla to matrikárka Viera Maková s tým, že v najbližších dňoch brezniansky matričný úrad neeviduje žiadne sobáše. (TASR)

18:30

S bezplatným rozvozom nákupov pre seniorov začali vo štvrtok dobrovoľníci z občianskeho združenia (OZ) Detská železnica Košice. Skúšobná prevádzka potrvá do 8. apríla. Objednávky budú prijímať aj od zdravotne postihnutých a osamelých ľudí alebo matiek s veľmi malými deťmi. TASR o tom informoval predseda OZ Ľubomír Lehotský s tým, že obmedzenia v súvislosti s novým koronavírusom zasiahnu aj detskú železnicu. (TASR)

18:10

Nemocnica Poprad získala od viacerých darcov rúška a ďalšie ochranné pomôcky, ktorých mala nedostatok. Pre TASR to uviedla hovorkyňa nemocnice Sylvia Galajda s tým, že pomoc neustále pribúda a budú ju aj naďalej prijímať, lebo nikto nevie, na čo sa ďalej pripraviť a čo môžu očakávať. 

Popradskú nemocnicu sa podľa hovorkyne rozhodol podporiť aj obchodný reťazec. Prichystal bezplatné extra dodávky ovocia a zeleniny pre nemocničný personál, ako aj hospitalizovaných pacientov. (TASR)

18:09

Amazon najíma v súvislosti s aktuálnou situáciou v dôsledku šírenia koronavírusu ľudí na 250 nových pozícií v prevádzke v Seredi a dočasne zvyšuje mzdy všetkým pracovníkom. Viac čítajte TU

18:05

Podpredseda Smeru-SD a bývalý vicepremiér Richard Raši zdôraznil potrebu plošného testovania pomocou rýchlotestov. Hlavný hygienik to vidí inak. Viac čítajte TU

17:47

Epidemiologička Alexandra Bražinová rozpráva o boji Slovenska s koronavírusom. Problém však nevidí v samotných testoch. Viac čítajte TU.

17:45

Ministerstvo hospodárstva (MH) SR predstaví podnikateľom prvý balík približne 50 opatrení "v čo najkratšom čase". Následne o nich rozhodne vláda a časť bude musieť schvaľovať parlament. Viac čítajte TU.

17:32

Slovenské liečebné kúpele Piešťany zatvárajú všetky svoje prevádzky. Viac čítajte TU.

17:20

Ozbrojené sily (OS) SR nasadili ďalších vojakov do zmiešaných hliadok pred nemocnice v slovenských mestách. Vojaci tiež pomáhali s podporou a ochranou karanténnych centier a imunologickej kliniky na bratislavských Kramároch.

Ďalší vojaci pribudnú do zmiešaných hliadok v Prešove, Poprade, Levoči, Humennom, Kežmarku, Starej Ľubovni, Vranove nad Topľou, Giraltovciach, Svidníku a Bardejove. Tie sa tak pridajú k už existujúcim hliadkam pred nemocnicami v Bratislave, Martine, Žiline, Nitre a Nových Zámkoch. (TASR)

17:18

Základná škola s materskou školou v rómskej osade Podskalka v Humennom pristúpila v súvislosti s mimoriadnou situáciou vo výchovno-vzdelávacom procese k zvláštnym opatreniam.

"Škola pristúpila k printovému riešeniu úloh. Pedagógovia zasielajú pracovné listy, úlohy, učebné texty na viac dní, ktoré sa v škole vytlačia a pomocou asistenta učiteľa, terénnych sociálnych pracovníkov a mestskej občianskej poriadkovej služby sa doručia žiakom za dodržania prísnych hygienických opatrení," uviedla Veronika Lattová z tlačového referátu mestského úradu. (TASR)

16:57

Stredná odborná škola Policajného zboru (SOŠ PZ) v Pezinku sa stala jedným z dočasných karanténnych centier pre repatriovaných Slovákov zo zahraničia. V stredu (25. 3.) ráno tam bolo umiestnených vyše 80 občanov, tí boli repatriovaní z krajín Európskej únie, ako Slovinsko a Česko, ale aj z krajín ako Filipíny či Kambodža. Všetci budú 14 dní v karanténe sledovaní z dôvodu šírenia nového koronavírusu. Na sociálnej sieti o tom informuje primátor Pezinka Igor Hianik. (TASR)

16:56

Veľkú dávku spolupatričnosti prejavili v týchto dňoch medzi sebou viacerí Žiarčania, ktorí sa v rámci svojich možností rozhodli pomáhať ľuďom vo svojom okolí. Čítajte viac TU

16:43

Od piatka 27. marca platí povinná 14-dňová karanténa aj pre Slovákov, ktorí pracujú v Poľsku. Česko je možné využiť pri návrate zo zahraničia ako tranzitnú krajinu. Viac čítajte TU.

16:20

Vláda v stredu schválila prvé návrhy zákonov, ktoré majú uľahčiť život bežným ľuďom i zamestnávateľom. Parlament by ich mal prerokovať v skrátenom konaní, a to už v týchto dňoch, aby mohli vojsť do života čím skôr. Čo všetko sa zmení? Čítajte TU.

16:17

Koronavírus robí škrty vlakovej doprave. Železničnej spoločnosti Slovensko klesli tržby o 80 percent. 

16:14

Bratislavský Ružinov môže svojim najstarším seniorom rozdistribuovať ďalších 3000 chirurgických rúšok. Mestská časť ich dostala vo štvrtok ako dar pre pomoc v čase šírenia nového koronavírusu v rámci spolupráce s iniciatívou MiddleCap Help, za ktorou stojí nový vlastník známeho skeletu obchodného domu. Ďalšie rúška dostalo aj hlavné mesto a Bratislavský samosprávny kraj (BSK).

16:11

Slovenskí obchodníci združení v Iniciatíve slovenských maloobchodníkov (ISM) považujú za spravodlivé, aby im bolo ich nájomné v súčasnej situácii spôsobenej koronavírusom odpustené alebo aspoň výrazne znížené. Viac čítajte TU

16:02

Spoločnosť Slovenská autobusová doprava (SAD) Žilina opäť preventívne dezinfikuje takmer 300 autobusov mestskej a prímestskej dopravy v Žilinskom kraji. Prvá etapa dezinfekcie, ktorá má znížiť riziko šírenia nového koronavírusu, sa uskutočnila na začiatku marca. TASR o tom informovala hovorkyňa SAD Žilina Ivana Strelcová. (TASR)

16:00

Zúfalí živnostníci žiadajú urýchlené stretnutie s Matovičom. Opatrenia, ktoré by nám pomohli prežiť!

15:44

Novozámocký výrobca konzervovaných potravín, detských výživ a potravinových doplnkov - spoločnosť Novofruct SK, zaznamenáva v posledných týždňoch výrazný dopyt po trvanlivých potravinách. Oproti februáru tu stúpla produkcia tovarov o 20 %. Najväčší záujem je o mäsové výrobky, sterilizované ovocie a zeleninu a detské výživy. Agentúru SITA o tom vo štvrtok informoval PR & Marketing Consultants spoločnosti Novofruct SK Ľudovít Tóth. (SITA)

15:42

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) odmietol požiadavky niektorých zamestnávateľov na rozsiahlu a plošnú pomoc firmám a ich zamestnancom, postihnutých opatreniami proti šíreniu ochorenia COVID-19. Viac čítajte TU.

15:30

Od piatka sa do testovania zapájajú aj súkromné laboratóriá, kapacita sa môže zvýšiť na 3-tisíc testov denne. Mení sa zároveň aj systém odoberania vzoriek, pred každou nemocnicou sa vybuduje vonkajšie odberné miesto.

Uprednostňovať sa budú rizikoví pacienti, napríklad dôchodcovia alebo pacienti s respiračným ochorením. Až keď bude týchto ľudí málo, systém sa otvorí aj pre ostatných. Rozšírením kapacít sa má nielen urýchliť vyšetrovanie, ale aj oznámenie výsledkov. (SITA)

15:23

Počet pozitívne testovaných v prešovskej nemocnici stúpol na 16, pribudli tri nové prípady. Jedna pacientka ostala v nemocnici, dvaja sú v domácej karanténe (SITA)

15:17

Obchodníci by od budúceho týždňa mali povinne merať zákazníkom teplotu. Tí sa však sťažujú, že im teplomery chýbajú. Reakciu premiéra čítajte TU.

15:09

Zubní lekári sú najviac ohrození poskytovatelia zdravotnej starostlivosti, nakoľko ošetrujú pacienta vo vzdialenosti 20 až 30 centimetrov od ústnej dutiny. V tlačovej správe na to upozornila Slovenská komora zubných lekárov (SKZL). Ako uviedol jej prezident Igor Moravčík, komora si váži prístup predsedu vlády Igora Matoviča a ministra zdravotníctva Mareka Krajčího, že neopomenuli zubných lekárov. V prvej vlne distribúcie respirátorov sú totiž zaradení medzi poskytovateľov s najvyššou mierou kontaktu s pacientmi. Zubní lekári podľa Moravčíka nevyhnutne potrebujú respirátory FFP3, celotelové overaly, chirurgické čiapky, jednorazové návleky na obuv, ochranné štíty pre opakované použitie a dezinfekciu na povrchy, ruky a inštrumentárium. (TASR)

14:55

Celkovo 30 študenti z Fakulty zdravotníckych odborov (FZO) Prešovskej univerzity (PU) v Prešove vypomáhajú ako dobrovoľníci v nemocniciach a zdravotníckych zariadeniach v súvislosti s výskytom nového koronavírusu. Fakulta taktiež disponuje 3D tlačiarňou a pre zdravotníkov bezplatne vyrába PET-G štíty. TASR o tom informovala hovorkyňa univerzity Anna Polačková. (TASR)

14:53

Najstaršie atletické podujatie na Slovensku - 73. ročník Národného behu Devín - Bratislava - sa neuskutoční v plánovanom termíne 19. apríla. Dôvodom je pandémia nového koronavírusu. Na beh sa už pritom doteraz prihlásilo vyše 1000 bežcov. "O ďalších krokoch budeme informovať v najbližšom čase," spresnila mestská organizácia. (TASR)

14:50

Šalianska radnica od štvrtka začala distribuovať ochranné pomôcky všetkým občanom nad 65 rokov. Ide o niekoľko tisíc rúšok, podľa slov Dajany Hanesovej z mestského úradu je preto možné, že sa v priebehu jedného dňa nestihnú všetky rozniesť. (TASR)

14:49

Všetky jaskyne ostávajú až do odvolania pre verejnosť zatvorené. Pre agentúru SITA to uviedla hovorkyňa Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR Anna Weissová. Rozhodol o tom generálny riaditeľ ŠOP Martin Lakanda a krízový štáb. Ten pôvodne 11. marca rozhodol, že jaskyne budú pre verejnosť uzatvorené do 24. marca. V dôsledku stále hroziaceho šírenia nákazy koronavírusu aktuálne predĺžil platnosť opatrení na neurčito. (SITA)

14:46

Nakazený pacient, ktorému ustúpili príznaky ochorenia COVID-19, musí byť podľa ministra zdravotníctva ešte dva týždne v karanténe. Viac čítajte TU

14:34

Tretina podnikateľov zatvorila prevádzku a prišla o jediný zdroj príjmov, asi 60 % hovorí, že mzdy a faktúry zvládnu platiť v splatnosti najviac mesiac a takmer 40 % už teraz vie, že bude musieť prepúšťať alebo skracovať úväzky. Takéto údaje vyplývajú z prieskumu Združenia mladých podnikateľov Slovenska.

„V zahraničí vidíme, že krajiny spolu s karanténnymi opatreniami prijímajú zásadné ekonomické balíčky na udržanie zamestnanosti a podporu ekonomiky. Slovenská vláda a parlament si dávajú načas. Prvé opatrenia prijali v stredu, teda takmer dva týždne od zatvorenia prevádzok a škôl na celom Slovensku. Každý piaty podnikateľ v našom prieskume však uviedol, že dokáže pri súčasnej situácii platiť načas mzdy a faktúry najviac 14 dní,“ uviedol člen generálnej rady združenia Ľuboš Kolesár. (SITA)

14:31

Mestské kultúrne stredisko v kúpeľnom meste Sliač sa v týchto dňoch zmenilo na malú prevádzku na šitie ochranných rúšok. Šijú ich tamojšie ženy na základe výzvy vedenia mesta pre seniorov nad 70 rokov ako ochranu pred šíriacim sa novým koronavírusom.

"Distribuujú sa postupne, ako sa vyrábajú. Určite budú poskytnuté všetkým seniorom dotknutej vekovej kategórie. Postupne sa však budeme snažiť zabezpečiť aj vekovú skupinu od 65 rokov veku," informuje mesto. (TASR)

14:19

Letka NATO priviezla na Slovensko v stredu (25. 3.) v súvislosti s bojom proti novému koronavírusu 48 ton medicínskeho materiálu ako masky, ochranné obleky a rukavice. TASR o tom informovalo Veľvyslanectvo Spojených štátov na Slovensku. (TASR)

14:18

Mestská polícia (MsP) v Nových Zámkoch pravidelne kontroluje dodržiavanie preventívnych opatrení v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu. Podľa slov náčelníka MsP Jozefa Tökölyho museli policajti v prvých dňoch riešiť problémy s nedisciplinovanými občanmi, postupne sa však situácia v uliciach mesta zlepšila. (TASR)

13:57

Festival kumštu remesla a zábavy, ktorého 23. ročník sa mal konať na Starom zámku v Banskej Štiavnici v máji tohto roka, sa neuskutoční.

Ako o tom informovali jeho organizátori, občianske združenie Iniciatíva za živé mesto a Slovenské banské múzeum, dôvodom je pandémia nového koronavírusu. Zároveň žiadajú predajcov, aby svoje žiadosti o predaj na podujatí ďalej nezasielali. (TASR)

13:52

Pacientov, ktorí vstupujú do Kysuckej nemocnice s poliklinikou (NsP) v Čadci, začnú od piatku (27. 3.) preverovať v súvislosti s výskytom nového koronavírusu vo filtračnom stane. TASR o tom informoval riaditeľ nemocnice Martin Šenfeld.

Doplnil, že v stane zistia prostredníctvom dotazníka pacientovu anamnézu, zmerajú mu teplotu a dostane lístok. "Ak bude mať zelený lístok, pustia ho do ambulancie alebo na urgentný príjem. Oranžový alebo modrý lístok dostane pacient, ktorý mohol byť v styku s niekým, u koho je podozrenie na ochorenie COVID-19. Pre ambulanciu to bude znamenať, že sa musí pripraviť, zabezpečiť si ochranné pomôcky a na základe toho pacienta vyšetriť. Pacienta s červeným lístkom už nikam nepustíme. Izolujeme ho bokom, lebo je vysoká pravdepodobnosť, že môže mať pozitívny test na ochorenie COVID-19," vysvetlil Šenfeld. (TASR)

13:42

Nitrianska radnica nebude v najbližších týždňoch vyberať od rodičov školské poplatky. "Kým sú jasle, materské školy a školské kluby zatvorené, jediné opatrenie, ktoré dáva v tejto situácii zmysel, je, aby boli ľudia od poplatkov za tieto služby oslobodení, a to až do ich opätovného spustenia," informoval o tom magistrát. (TASR)

13:42

Centrálne mestské časti Bratislavy Petržalka a Ružinov očakávajú výrazný vplyv pandémie nového koronavírusu na ich ekonomiku, a teda aj ich rozpočty. Pre TASR to tieto mestské časti potvrdili. Starosta Ružinova Martin Chren očakáva, že ich samospráva stratí jeden až štyri milióny eur oproti schválenému rozpočtu. (TASR)

13:41

Onkologické centrum v Nemocnici Komárno prijalo v súvislosti so súčasnou situáciou mimoriadne opatrenia.

"Naše oddelenie funguje v štandardnom režime, pacientov ožarujeme podľa aktuálnej onkologickej potreby. Celý personál nosí rúška, dbáme na zvýšenú hygienu rúk a intenzívne dezinfikujeme priestory pracoviska. Pacienti, ktorí k nám prichádzajú na ožarovanie, musia najprv absolvovať pri vstupe do nemocnice meranie teploty a vypísať dotazník o cestovateľskej anamnéze," povedal primár oddelenia klinickej a radiačnej onkológie Pavel Demeter. (TASR)

13:34

Kapacita malackej materskej školy sa rozšíri. V areáli Základnej školy na Záhoráckej ulici k už existujúcej jednej škôlkarskej triede vyrastá ďalšia trieda pre 20 detí.

"Na výstavbu novej triedy získalo mesto 127 300 eur z Európskeho fondu regionálneho rozvoja, ktorý je súčasťou Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP). Doplnila, že okrem výstavby novej triedy bude zrekonštruovaný aj vnútroblok školy, ktorý slúži škôlkarom ako ihrisko. "Predpokladá sa, že nová trieda by mohla prijať deti od septembra," dodala.
So začiatkom stavebných prác na Záhoráckej ulici sa začalo skôr, než sa predpokladalo, a to napriek tomu, že opatrenia proti šíreniu sa nového koronavírusu komplikujú postup iných stavieb v meste. Napríklad, pri výstavbe telocvične na Základnej škole Dr. Jozefa Dérera. "Očakáva sa spomalenie a možno aj dočasné zastavenie prác v dôsledku meškajúcich dodávok stavebných materiálov z veľkoskladov," vysvetlila hovorkyňa. (TASR)

13:25

Z desiatich nakazených, sú piati ľudia z karantény - traja z Gabčíkova a ďalší dvaja z Liptovského Jána, poopravil informáciu o počte infikovaných premiér Igor Matovič. 

13:21

Oficiálne sú vyliečení dvaja pacienti, uviedol počas brífingu minister zdravotníctva Marek Krajčí. 

13:18

Štátna kapacita testovania je 1000 testov, dokáže sa navýšiť na 1550, uviedol premiér Igor Matovič. 

13:17

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) stále čaká na pokyn Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR, aby mohla pristúpiť k dočasnému zrušeniu bezplatnej železničnej dopravy pre študentov. Toto opatrenie avizoval v utorok (24. 3.) premiér Igor Matovič (OĽaNO).

Komunikačný odbor rezortu dopravy pre TASR priblížil, že ústredný krízový štáb musí tento krok ešte nariadiť vláde, ktorá by mala prijať pozastavenie bezplatnej železničnej dopravy pre študentov. Následne môže dať MDV pokyn železničnej spoločnosti na dočasné zrušenie bezplatného cestovania vlakmi pre túto skupinu obyvateľov. (TASR)

13:15

Sumu 2,5 milióna eur vyčlenilo košické mestské zastupiteľstvo (MsZ) priamo na činnosti súvisiace s aktuálnou situáciou, ktorá sa týka nového koronavírusu. Na svojom neplánovanom štvrtkovom rokovaní okrem iného tiež dočasne odobrilo bezplatné parkovanie či zvýšilo hranicu dôchodku pre priznanie finančného príspevku na stravovanie. Podľa primátora Jaroslava Polačeka sú prijaté opatrenia v hodnote približne troch miliónov eur. (TASR)

12:51

Dramaticky sa zrýchli oznámenie výsledku pacientovi, o výsledkoch budú informovaní aj pacienti s negativným výsledkom na koronavírus, vyhlásil Matovič. 

12:51

Dramaticky sa zrýchli oznámenie výsledku pacientovi, o výsledkoch budú informovaní aj pacienti s negativným výsledkom na koronavírus, vyhlásil Matovič. 

12:48

Trnavská automobilka Groupe PSA Slovakia neobnoví výrobu 28. marca, ako to jej vedenie pôvodne plánovalo. Dôvodom je pokračujúca kríza, ktorá súvisí s koronavírusom. Automobilka o pokračovaní odstávky vo výrobe informovala zamestnancov s tým, že o vývoji situácie sa viac dozvedia v piatok. Automobilka aktuálne eviduje približne 4 500 zamestnancov. (SITA)

12:43

Celková kapacita súkromných laboratórií je 1000 testov denne, dodal Lednický s tým, že sú kapacitu schopní navýšiť na 3000. 

12:40

"Ak chceme poraziť reťaz nákazy, musíme testovať a tomu sa teraz pomohlo," uviedol Peter Lednický z Asociácie súkromných laboratórií. 

12:37

Slovensko spúšťa masívne riadené testovanie všetkých rizikových skupín, uviedol minister zdravotníctva.

12:36

Traja z desiatich nakazených sú z karantény v Gabčíkove. To podľa premiéra Matoviča dokazuje, že je správne, keď ľudia, ktorí prišli zo zahraničia, poputovali do karantény. 

12:34

Pred každou nemocnicou na Slovensku sa vytvoria odberné miesta, kde sa budú ľudia testovať, dodal premiér. 

12:29

"Spoločne sme dospeli k zmene systému, kde zapojíme Asociáciu súkromných laboratórií," uviedol premiér Igor Matovič. 

12:26

Počas stredy bolo pozitívne testovaných 10 ľudí. 325 ľudí boli negatívne testovaných, uviedol premiér Igor Matovič počas tlačovej konferencie. 

12:05

Slováci prijali opatrenia vlády v súvislosti so šírením nového koronavírusu s porozumením, viac ako 90 percent ich považuje za úplne alebo aspoň skôr primerané. Vyplýva to z reprezentatívneho prieskumu agentúry Go4insight, ktorá ho realizovala od 17. do 25. marca na vzorke 1000 respondentov. TASR o tom informoval Rastislav Kočan z agentúry. (TASR)

12:04

Poistenci, ktorí si v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu uplatnili alebo ešte len uplatnia nárok na dávku ošetrovné (OČR), musia do príslušnej pobočky Sociálnej poisťovne (SP) poslať čestné vyhlásenie. Ide v ňom o oznámenie skutočností potrebných pre nárok na výplatu ošetrovného za príslušný mesiac. SP potrebuje poznať presné dni, kedy sa ktorý rodič o dieťa staral. (TASR)

11:58

Štátne nemocnice by sa pri prerozdeľovaní ochranných pomôcok určených na boj s novým koronavírusom, akými sú ochranné rúška či dezinfekčné prostriedky, nemali favorizovať. Myslí si to prezident Asociácie polikliník a zdravotníckych zariadení (APAZ) Štefan Zelník. (TASR)

11:52

Pandémia nového koronavírusu môže priniesť veľké zmeny v segmente logistiky, od ktorých sa očakáva, že budú trvalé. Uviedla to developerská spoločnosť GO ASSET. V prípade nehnuteľností klesá dôraz na kancelárske priestory z dôvodu home office a posilňuje sa on-line maloobchodný predaj, čo môže viesť k zníženiu kamenných maloobchodných priestorov. (TASR)

11:35

Mesto Zvolen chce v aktuálnej situácii viac chrániť svojich seniorov. Od pondelka 30. marca im bude domov dovážať nákupy. Pôjde o potraviny či hygienické prostriedky najviac za 20 eur, avšak služba sa bude dotýkať len ťažko zdravotne postihnutých, osamelo žijúcich, chorých alebo ľudí v karanténe. (TASR)

11:17

Do karanténnych centier rezortov vnútra a obrany v meste Vysoké Tatry dorazilo v sobotu (21. 3.) 194 Slovákov z Nemecka a Holandska. Do hotela Granit v Tatranských Zruboch umiestnili do povinnej karantény 98 Slovákov, do zariadenia Kremenec v Tatranskej Lomnici 49. Do Centra účelových zariadení na Štrbskom Plese 47 ľudí. TASR o tom informovala Daniela Birková z kancelárie prednostu mesta.

Počas soboty zasadal krízový štáb mesta s cieľom informovať domácich obyvateľov. "Chápeme, že ľuďom treba pomôcť, ale myslím si, že sme o tom mali vedieť dopredu. Tak by sme mohli informovať našich obyvateľov, ako aj tých niekoľko ľudí, ktorí sa tu v Tatrách pohybujú v liečebných zariadeniach," zhodnotil primátor mesta Ján Mokoš. (TASR)

11:12

Spoločnosť Ozeta Neo zmenila štandardný výrobný program a namiesto výroby pánskych odevov šije ochranné rúška. Vo výrobnom závode v Topoľčanoch 250 zamestnancov vyrába dva druhy ochranných rúšok na opakované použitie. Ide o rúška z bavlnenej tkaniny a zo špeciálnej netkanej textílie vyvinutej pre použitie v zdravotníctve. "Táto má všetky potrebné atesty a certifikáty," uviedol Tomáš Gašpierik, marketingový riaditeľ firmy. (TASR)

10:58

Iniciatíva Kto pomôže Slovensku rozširuje svoje aktivity o službu psychologickej poradne pre zdravotníkov aj verejnosť. TASR o tom informovala Michaela Lukovičová z iniciatívy.

Súčasná situácia podľa Lukovičovej dolieha rovnako na všetkých - zdravotníkov, ktorí sú denne vystavení riziku, ale aj na bežných ľudí, ktorí sú izolovaní. "V takejto vypätej situácii je veľmi ťažké zachovať si duševnú rovnováhu a nájsť v sebe vnútornú silu, aby sme boli schopní pomôcť sebe aj ostatným. Musíme sa postarať o seba navzájom, aby nás úzkosti a obavy neprevalcovali a nebránili nám v iných činnostiach," povedala psychologička Sylvia Ondrisová. (TASR)

10:37

Na Slovensku pribudlo počas stredy (25. 3.) desať nových prípadov nákazy novým koronavírusom, celkový počet evidovaných prípadov ochorenia COVID-19 stúpol na 226. TASR o tom vo štvrtok o tom informoval Úrad vlády SR.

10:25

Problém pri koncoročnej klasifikácii žiakov na školách môže byť aj v nedostatku známok. Nový minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) v tejto situácii pripustil, že možno sa po prvý raz prejde od známkovania k slovnému hodnoteniu. Iniciatíva To dá rozum si myslí, že by sa to malo uplatniť najmä v prvých ročníkoch základných škôl. Viktor Križo zo Slovenskej komory učiteľov (SKU) však tvrdí, že slovné hodnotenie nemá v učiteľskej obci veľkú popularitu. (TASR)

10:24

Mesto Veľký Krtíš dalo pre všetkých svojich zhruba 15.000 obyvateľov ušiť ochranné rúška, ktoré majú pomáhať v boji s novým koronavírusom. Šije ich tamojšia spoločnosť PAZZ, ktorá sídli v priestoroch bývalého podniku Pleta.

"Po dohode s majiteľom spoločnosti PAZZ a riaditeľom spoločnosti sme sa spolu s poslancami rozhodli objednať rúška pre všetkých občanov nášho mesta," povedal TASR primátor Dalibor Surkoš. (TASR)

10:11

Pred vstupom do nemocnice v Malackách stojí od štvrtka triediaci stan. Jeho umiestnenie súvisí so sprísnením bezpečnostných opatrení proti šíreniu sa nového koronavírusu. Nemocnica i mesto o opatrení informujú na svojej webovej stránke.

"Každý pacient, ktorý príde do nemocnice na vyšetrenie, sa musí najskôr podrobiť kontrolnému meraniu teploty v triediacom stane," objasňuje nemocnica. Zároveň žiada tých, ktorí majú príznaky ochorenia horných dýchacích ciest, aby na vyšetrenie nechodili. (TASR)

10:10

Samosprávy Partizánskeho a Prievidze zabezpečujú prevenciu pred šírením nového koronavírusu i medzi miestnymi ľuďmi bez domova a sociálne slabšími obyvateľmi. V Partizánskom majú bezprístrešní obyvatelia k dispozícii útulok v upravenom čase. V Prievidzi robia informačnú kampaň a budú rozdávať rúška. (TASR)

10:04

Polícia vyzýva vodičov, aby umožňovali prejazd vozidlám, ktoré prepravujú živé zvieratá a potraviny. Tieto vozidlá sú označené značkami. Ako informovala bratislavská krajská polícia, uvedené označenia nákladných motorových vozidiel odporučila Štátna veterinárna a potravinová správa. Pomôcť by mali riešiť situáciu na cestách v tuzemskej a medzinárodnej preprave v súvislosti s ochorením Covid-19. (SITA)

10:03

Iniciatíva Pomôž nemocnici prišla v súvislosti s výskytom nového koronavírusu s myšlienkou tlačiť ochranné prostriedky tváre pre zdravotnícky personál na 3D tlačiarňach. V súčasnosti ich dokáže distribuovať do nemocníc približne 1000 kusov za deň.

"Videl som to u mexického dizajnéra, ktorý si takýto štít vytlačil pre osobnú potrebu. Skúsili sme vyrobiť prvý kus, upravili sme ho a ukázali sme ho doktorom. Tí povedali, že nemajú takmer žiadne ochranné prostriedky a ak by sme ich vedeli pre nich vyrobiť, boli by radi," uviedol pre TASR člen iniciatívy Róbert Jurčo. (TASR)

09:52

Vlaky dopravcu RegioJet na trase Bratislava-Komárno meškajú. Dôvodom je stojaci vlak Os 4313 v Bratislave, do ktorého museli privolať políciu. Dôvodom je cestujúci, ktorí si odmieta nasadiť ochranné rúško a napáda personál vlaku. Dopravca o tom informuje na sociálnej sieti. (TASR)

Viac sa dočítate TU

09:44

Dobrá správa z Banskej Bystrice

"Štyria zo šiestich pacientov hospitalizovaných na Oddelení infektológie s potvrdeným ochorením Covid 19 už boli prepustení do domáceho ošetrenia a domácej karantény, " informuje na sociálnej sieti Fakultná nemocnica s poliklinikou F.D.Roosevelta v Banskej Bystrici.
Stav pacientov sa zlepšil a hospitalizáciu v nemocnici už nepotrebovali. Stav dvoch pacientov, ktorí sú ešte hospitalizovaní, je stabilizovaný.

09:36

Zväz stavebných podnikateľov Slovenska (ZSPS) prijal s prekvapením a znepokojením informáciu, že Národná diaľničná spoločnosť, a. s. (NDS) v usmernení kategoricky žiada pokračovať v procese výstavby diaľnic a rýchlostných ciest tak, aby sa predišlo škodám a zmareným prácam. "Svedčí to o nepochopení skutočnej situácie na stavbách. Kriticky sa na nich znížili personálne kapacity. Mnoho domácich pracovníkov je v povinnej karanténe, respektíve v dobrovoľnej izolácii," uviedol pre agentúru SITA prezident ZSPS Pavol Kováčik. (SITA)

09:33

Učiteľky materskej školy (MŠ) na Perečínskej ulici v Snine vychádzajú v ústrety rodičom svojich zverencov aj počas súčasnej domácej izolácie. Prostredníctvom internetovej stránky MŠ im dávajú tipy na tvorivé aktivity. Ony samé začali šiť ochranné rúška. (TASR)

09:33

Učiteľky materskej školy (MŠ) na Perečínskej ulici v Snine vychádzajú v ústrety rodičom svojich zverencov aj počas súčasnej domácej izolácie. Prostredníctvom internetovej stránky MŠ im dávajú tipy na tvorivé aktivity. Ony samé začali šiť ochranné rúška. (TASR)

09:24

Seniorom z Partizánskeho pomáhajú s nákupmi i miestni dobrovoľní hasiči. Zapojili sa tak do iniciatívy mesta Ľudia ľudom. Pomoc s nákupmi, vyzdvihnutím liekov či distribúciu rúšok v súvislosti s prevenciou proti šíreniu nového koronavírusu zabezpečuje i miestna samospráva. Informoval o tom primátor Jozef Božik. (TASR)

09:14

Chodníky a verejné priestranstvá v meste Krompachy v okrese Spišská Nová Ves trikrát do týždňa dezinfikujú. Mesto prijalo opatrenia nad rámec príkazov štátu už v polovici marca. Mestské auto, ktoré inak slúži na postrek chodníkov pri zvýšenej prašnosti, v tejto dobe postrekuje krompašské ulice, autobusové zastávky, lavičky a bankomaty chloramínom, univerzálnym dezinfekčným prostriedkom. Aj takto sa samospráva usiluje chrániť svojich obyvateľov. (SITA)

09:12

V aktuálnej situácii šírenia ochorenia COVID-19, spôsobeného novým koronavírusom, môžu byť rýchlotesty užitočné v určitých fázach ochorenia, napríklad u chorých osôb s výraznými klinickými príznakmi trvajúcimi niekoľko dní, na odlíšenie ochorenia COVID-19 od iných respiračných nákaz.

Tieto testy však väčšinou nedosahujú citlivosť molekulárno-biologických metód. Uviedol to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR v stanovisku na sociálnej sieti. (TASR)

09:00

Štátny pedagogický ústav (ŠPÚ) zriaďuje poradenský servis a odporúčania pre školy v súvislosti s prerušením vyučovania v materských, základných a stredných školách. TASR o tom informovala Andrea Galovičová zo ŠPÚ.

Poradenský servis pre školy vznikol v dôsledku zabezpečenia kontinuity v plnení štátnych vzdelávacích programov v súvislosti s prerušením výuky v materských, základných a stredných školách. Zapríčinené je to šírením respiračného ochorenia COVID-19, ktoré vyvoláva nový koronavírus. Otázky je podľa ŠPÚ možné adresovať na spu@statpedu.sk. (TASR)

08:37

Testy siedmich púchovských obvodných lekárov, ktorí sú od začiatku týždňa v karanténe, nepotvrdili nákazu koronavírusom. Informáciu agentúre SITA potvrdila lekárka Lucie Ďurkechová, patriaca do skupiny zdravotníkov, u ktorých sa preverovalo podozrenie na nákazu po tom, čo ju odhalili u ich kolegu. Napriek negatívnemu výsledku testov zostávajú lekári v karanténe a ich ambulancie zatvorené. (SITA)

08:36

Maďarsko spomaľuje až zastavuje vstup a prechod kamiónov na svoje územie. Dosah to môže mať aj na dopravnú situáciu na území Slovenska, predovšetkým v okolí otvorených hraničných priechodov. Upozorňuje na to slovenská polícia na sociálnej sieti.

"Maďarský krízový štáb urobil toto rozhodnutie na základe kolapsu počítačového systému na rumunskej strane. Maďarsko preto uzatvorí hranice s Rumunskom. To, ako dlho budú trvať opatrenia voči hraniciam so Slovenskou republikou, nie je známe," konštatuje polícia. (TASR)

08:19

Vedenie mesta Fiľakovo sa po dohode s členmi mestskej rady rozhodlo posunúť termín doručovania rozhodnutí o vyrubení miestnych daní a poplatkov na začiatok júla 2020. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa mesta Klaudia Mikuš Kovácsová, povinnosť zaplatiť prvú splátku dane z nehnuteľnosti a poplatku za komunálny odpad vznikne takto daňovníkom až 15. dňom po prevzatí rozhodnutia, teda niekedy v druhej polovici júla. Ako ďalej uviedla hovorkyňa, počnúc dnešným dňom samospráva bude poskytovať nakupovanie pre odkázaných seniorov. (SITA)

08:08

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) ruší pre aktuálnu situáciu okolo šírenia nového koronavírusu svoj májový snem. Rokovanie sa presúva ne jeseň. Rozhodli o tom tento týždeň členovia Rady ZMOS hlasovaním formou per rollam. TASR o tom informoval hovorca ZMOS-u Michal Kaliňák. (TASR)

08:04

V ťažkých chvíľach podávajú pomocnú ruku chorým ľuďom aj zdravotníci, ktorí by si mohli vychutnávať zaslúžený odpočinok. Jednou z nich je aj 74-ročná sestrička Eva, ktorá sa vrátila do práce. Viac sa dočítate TU.

07:49

Let so Slovákmi, ktorých evakuujú z Washingtonu do Bratislavy posunuli o pár hodín neskôr. Priletieť tak majú v piatok o 2:45 hod. nášho času.

Všetci cestujúci počas letu musia mať tvárové rúška. Po prílete na bratislavské Letisko M. R. Štefánika, v koordinácii  s Ministerstvom vnútra SR a ambasádami participujúcich krajín, pôjdu slovenskí občania rovno do karantény určených zariadení MV SR, kde každý podstúpi testovanie na vírus COVID-19. Až na základe negatívnych výsledkov testu, po pár dňoch, budú prepustení cestujúci do domácej karantény - izolácie. Občania ostatných krajín budú okamžite po prílete prevezení do vlastnej krajiny, kde sa budú riadiť bezpečnostnými opatreniami a pokynmi danej krajiny,“ hovorí Martin Feč, spolumajiteľ a generálny riaditeľ spoločnosti charter advisory s.r.o.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, SITA, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Jana sa narodila ako zdravé dievča.
Foto
Janku navždy zmrzačila ruská raketa: Dievčatko bez nôh dokázalo, že nič nie je nemožné!
Prvá hnedo-biela medvedica bola objavená v roku 1985.
Foto
Vedci objavili 12 pánd zvláštnej farby: Po 39 rokoch úvah zistili, odkiaľ sa vzali
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO