Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.03.2020 10:59 | Správy | Domáce správy

V Česku aj Slovinsku škrtajú mzdy verejných činiteľov: Kto z našich politikov je za zníženie platov pre koronavírus?

Schyľuje sa k dočasnému zníženiu miezd poslancov? Premiér Igor Matovič (46) už roky bojuje za to, aby poslanci či ústavní činitelia nezvyšovali svoje platy.

Naposledy protestoval proti rozmrazeniu miezd politikov po desiatich rokoch, vďaka čomu im stúpli o 40 %. V Česku aj Slovinsku vlády pristupujú ku škrtom vo verejných výdavkoch, keďže sa očakáva prudký pád vývoja ekonomiky. Ako sú na tom naši činitelia? Český premiér Andrej Babiš nedávno skonštatoval, že poriadne utrpí český rozpočet.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

„Prispieť však musíme všetci. Bolo by dobré, aby aj Poslanecká snemovňa a Senát prejavili svoju solidaritu tým, že znížia svoje rozpočty, platy a výhody. Zásadným spôsobom,“ cituje Babiša portál idnes.cz. Tvrdí, že ide o príležitosť, aby došlo k úsporám a mohli to použiť pre ľudí, ktorí to skutočne potrebujú. K podobnému prístupu sa zaviazali aj v Slovinsku, kde vláda znižuje platy poslancov. „Mzdy všetkých verejných činiteľov budú zredukované o 30 % počas trvania krízy,“ informujú.

Richard Sulík takýto krok neplánuje. Práve naopak, pracuje tak, aby bolo mimo akýchkoľvek pochybností, že si svoj plat zaslúži.

K podobným krokom už došlo aj na Slovensku, keď napríklad mesto Trnava znížilo platy zamestnancov úradu na 80 % ich pôvodnej mzdy od apríla až do odvolania. Primátor Peter Bročka sa zase vzdal platu v prospech mestskej nadácie. Zdá sa však, že s tlmením platov našich najvyšších verejných činiteľov to nebude také horúce. „Či ja osobne, alebo naše hnutie sme opakovane predkladali návrhy na zníženie platov poslancov, politikov, a opakovane sme s tým neboli úspešní. Zároveň je to iné, keď ste v opozícii alebo koalícii. V opozícii hovoríte za samého seba alebo hnutie. Úprimne, bez dohody v koalícii môžem hovoriť len svoj názor, že bolo by to správne,“ priznal Matovič. Zároveň tvrdí, že sa musia na všetkom zhodnúť v koalícii.

 

„Symbolický krok by to bol sympatický a možno by si ľudia povedali, že teraz robíme menej, tak si zaslúžime menej, hoci paradoxne robíme trošku viac ako v mierových časoch,“ uzavrel Matovič. Podobný návrh v parlamente poslanci tento týždeň odmietli. Nový Čas zisťoval, či je medzi poslancami nálada na znižovanie platov. Zo Sme rodina Borisa Kollára si myslia, že by to mali ponechať na individuálne kroky poslancov. „Boris Kollár už dlhodobo venuje celý svoj poslanecký plat na pomoc ľuďom v núdzi. Obdobne je to aj pri iných členoch hnutia Sme rodina, ktorí takisto dlhodobo pomáhajú konkrétnym občanom.

V tejto iniciatíve plánujú pokračovať bez ohľadu na krízu, ktorú vyvolala pandémia v súvislosti s COVID-19,“ dozvedeli sme sa zo strany. Exposlanec Miroslav Beblavý upozornil, že platy ústavným činiteľom klesnú automaticky od januára budúceho roka. „Vďaka ustanoveniu, ktoré sme v roku 2010 presadili s Richardom Sulíkom klesne plat o 15 % ak je deficit verejných financií nad 7 %,“ pripomenul s tým, že dnes je zjavné, že deficit bude vyšší ako 7 %.

Slovensko (hrubá mzda aj s paušálnymi náhradami a funkčným príplatkom v roku 2019)

Otvoriť galériu

(hovorca): - Pani prezidentka si uvedomuje, že aktuálna kríza bude mať aj sociálne a ekonomické dopady. Preto aj teraz podporuje rodiny z celého Slovenska, ktoré sa ocitli v ťažkej finančnej situácii z vlastných prostriedkov. Rozhodnutie o výške platov ústavných činiteľov je plne v kompetencii parlamentu.

 

Otvoriť galériu

- Úprimne, bez dohody v koalícii môžem hovoriť len svoj názor, že by to bolo správne.

 

Otvoriť galériu

- Do uzávierky sa z ministerstva hospodárstva nevyjadrili.

 

Otvoriť galériu

- Boris Kollár už dlhodobo venuje celý svoj poslanecký plat na pomoc ľuďom v núdzi. Obdobne je to aj pri iných členoch Sme rodina.

 

Otvoriť galériu

- Zo Smeru stanovisko k možnému zníženiu platov do uzávierky neprišlo.

 

Otvoriť galériu

- Nemyslím si, že to budeme z SaS navrhovať. Sme presvedčení, že platy by mali byť naviazané na to, ako sa darí ľuďom a na ekonomiku.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: pol, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Diváci ho poznajú ako nekompromisného kuchára z relácie Na nože.
Foto
Roky driny sa Martinovi Novákovi vyplatili: Vyšvihlo šéfkuchára ocenenie až na prvé miesto?
Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vľavo a vpravo ruský prezident Vladimir Putin.
Rusko sa pripravuje na americkú pomoc pre Ukrajinu: Tvrdšie útoky! Peskov neváhal potvrdiť, čo chystajú
Touto fotkou s priateľom Martinom oznámila Benčičová, že je v druhom stave.
Foto
Tenistka Benčičová oznámila radostnú správu: Som mama!
(ilustračné foto)
Festival sa zmenil na nočnú moru: Stovky nakazených! Vypuknutie epidémie?
(ilustračné foto)
Z lietadla plného ľudí sa odrazu začalo dymiť! Takto to dopadlo
V okolí obce Košická Belá zaznamenali pohyb medveďa.
Foto
Medveďa spozorovali pri ďalšej obci na Slovensku: Polícia vyzýva obyvateľov! Kde šelmu videli?
ÚS preskúma ústavnosť núdzového stavu, dostal dve podania (ilustračné foto).
Aktualizované
Ústavný súd si posvieti na zmeny zákona ešte z minulého roka! O čo ide?
Tehotná žena potrebovala pomoc. (Ilustračné foto)
Váš Tip
Hrozivý pohľad na tehotnú ženu v Bratislave: Okoloidúci museli privolať políciu!
Vera Wisterová(46)
Foto
Ako hodnotí Vera Wisterová svoje mamičkovské povinnosti? Extrémna sebakritika: Za toto si zaslúžim diplom!
(ilustračné foto)
Poslanec mal udrieť svojho kolegu: Suspendovali ho! Podajú trestné oznámenie?
Manželia vedia, že príde koniec.
Foto
Martina sa stará o smrteľne chorého manžela: Pred eutanáziou zistili, že čakajú bábätko
V Kolároviciach sa prevrátil muž s traktorom
Foto
Mrazivé FOTO nešťastia pri Bytči: Muž sa prevrátil s traktorom a UVIAZOL pod ním! Zasahovať musel vrtuľník