Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.03.2020 08:30 | Správy | Domáce správy

Pedagógovia vzdelávajú namiesto v plnej triede cez počítač: Ako učíme svojich žiakov na diaľku

Robia, čo je v ich silách. Slovenskí pedagógovia už niekoľko týždňov nemôžu vyučovať v normálnom režime.

Po tom, ako šíriaci sa koronavírus zatvoril školy po celej krajine, sa však mnohí snažili nájsť účinný spôsob, ako svojich žiakov naďalej vzdelávať. Učivo s nimi preto preberajú online.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Otvoriť galériu

Tatiana Alexovičová, ZŠ Šrobárova, Prešov

 

Pedagogička má v triede 24 detí. „Komunikujeme cez stránku edupage. Každé ráno zadám žiakom úlohy na konkrétny deň podľa rozvrhu. Netýka sa to len hlavných predmetov, ako sú matematika, slovenčina, prírodoveda a vlastiveda, ale aj z telesnej výchovy - urob rozcvičku, z telesnej - nájdi videoklip a napíš, čo si videl.

Z pracovného vyučovania - pomôž mamke, pomôž jej upratať, navariť, teda také práce, ktoré sú efektívne a motivujú ich,” vysvetľuje svoj postup. Ohlasy sú pozitívne. „Deti mi späť posielajú vypracované úlohy a ohodnotím to slovne, či je to v poriadku, a za určité typy úloh dávam aj jednotky. Edupage umožňuje posielať aj online testy. Občas to využívam napríklad zo slovenčiny či z matematiky. Zaujímavé je, že s nami vo väčšom rozsahu komunikujú aj rodičia a potom nám volajú, že si oprášili vedomosti. Môj názor teda je, že sa to dá zvládnuť,” dodáva.

Otvoriť galériu

Peter Pallo,  ZŠ s MŠ Rudolfa Dilonga, Trstená

Pedagóg, ocenený titulom Učiteľ roka, vyučuje svojich druháčikov približne tak ako pred zatvorením školy. „Deti majú svoje kontá a tablety, prihlasujú sa každý druhý deň cez aplikáciu Teams. Majú aj svoje elektronické poznámkové zošity. Vyvolávam ich, píšeme diktáty, čítame si,“ opisuje vyučovanie s tým, že je to makačka – jednak pri príprave materiálu a následne pri oprave a komunikácii so žiakmi. Spočiatku veci len opakovali, teraz už pokročili vo výklade. „Ak by platila karanténa dlhodobo, tak určite by podľa môjho názoru pomohlo ukončenie vyučovania koncom mája,“ myslí si Dilong.

Otvoriť galériu

Pavol Michal, ZŠ s MŠ, Štiavnické Bane

V škole, kde ako prví na svete začali vyučovať oficiálny predmet sokoliarstvo, sa učia prostredníctvom aplikácie Zoom. Začali v stredu. Aplikáciu pomohol spojazdniť lektor anglického jazyka Nick, ktorý má s tým bohaté skúsenosti. „Každý má svoj kód a cez tie sa prihlasujeme, ak má dieťa so mnou napríklad geografiu, tak si zadá ten daný kód. Na obrazovkách sa všetci vidíme a môžeme začať s vyučovaním,“ vraví riaditeľ Pavol Michal.

Otvoriť galériu

Zuzana, Gymnázium Poštová, Košice

Zuzana vyučuje biológiu a celkovo zhruba 200 študentov. „Dištančná výučba prebieha už druhý týždeň tak, že žiakom zadávam prezentáciu - úlohy a videá, pričom do nasledujúceho dňa žiaci posielajú odpovede. Týmto spôsobom prebieha aj hodnotenie, žiaci sú skúšaní aj cez videohovor. Niektoré vyučovacie hodiny prebiehajú formou tzv. videokonferencie, počas ktorej sa so žiakmi aj vidíme a počujeme. Preberáme tam nové učivo. Po vyhodnotení dostávajú z každej domácej úlohy body a známku, o čom sú ihneď informovaní v internetovej žiackej knižke,“ vysvetľuje.

Otvoriť galériu

Daniela Stančíková, ZŠ s MŠ Sibírska, Bratislava

Pedagogička s 13-ročnou praxou učí tento rok prvákov a anglický jazyk štvrtákov. O náhradnom riešení, ako vzdelávať deti, rozmýšľala už ku koncu prvého týždňa, čo sa zariadenie zatvorilo. „Zvolila som si natáčanie vyučovacích hodín, ktoré robím dopredu,“ vysvetľuje s tým, že sú šité priamo na jej žiačikov. Náročné je to najmä z materiálnej stránky.

„Zo školy som si doniesla lepiacu popisovateľnú fóliu, zotierateľnú tabuľu s riadkami, nástenku a moja šatníková skriňa mi slúži ako tabuľa, na ktorú všetko vešiam alebo lepím,“ opisuje proces. Spočiatku učivo najmä opakovala, teraz už pridáva aj nové veci. Hodnotenie je taktiež online - rodičia zasielajú foto práce detí, prípadne videá, kde cvičia, hovoria po anglicky či spievajú. „Pri interaktívnych cvičeniach, ktoré ponúkajú rôzne portály, využívam tie, ktoré majú možnosť odoslania vypracovaných úloh,“ vysvetľuje. Dúfa však, že takto neodučí celý školský rok.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: sk, Nový Čas, nov, mb, kil, kuk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Hokejisti Spišskej Novej Vsi v piatom zápase semifinále play-off Tipos Extraligy hostili Košice.
Sp. Nová Ves - Nitra ONLINE: Sledujte prvý finálový zápas hokejovej extraligy
Andrej Babiš a Monika Babišová.
Foto
Andrej Babiš išiel s pravdou von: Rozvod po 30 rokoch! Emotívne slová o ich vzťahu
(ilustračná fotografia).
Odborníci WHO sú v šoku: Desivé odhalenie o vtáčej chrípke! Ochorenie sa rozšírilo aj na...
Ruský prezident Vladimir Putin.
Ďalšia rana pod pás pre Rusov: Európska únia to nenechá len tak, pripravuje úder
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Aktualizované
Je rozhodnuté! NATO podá Ukrajine štedrú pomocnú ruku: Pozrite sa, čo dostanú
Prezidentka Zuzana Čaputová
Foto
Čaputová o obavách odborníkov: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti
Meghan Markle
Meghan sa prepočítala: ODPADNETE, čo spôsobil jej nový kšeft! Smejú sa aj odborníci
Existuje súvislosť medzi menštruáciou a Mesiacom?
Existuje súvislosť medzi menštruáciou a Mesiacom? Vedci pátrali po odpovediach! Prekvapivé zistenia
Na snímke českí policajti náhodne kontrolujú osobné motorové vozidlá na česko-slovenskej hranici.
Obnovia sa kontroly na hraniciach Česka a Slovenska? Rakušan podotkol jednu vec
Ilustračné foto
Ukrajina o havárii ruského bombardéra: Slová o POMSTE! Mal ostreľovať tieto mestá
Close up of seatbelt with damaged webbing in door frame of crashed car.  Broken auto glass on rain soaked roadway and inside car.
Desivá nehoda cestou do školy: Auto s maturantkami sa prevrátilo! Zasahovali záchranári
Félix (22) sa dočká nového a omnoho väčšieho výbehu.
Váš Tip
Dojaté chovateľky aj návštevníci: Medveď Félix z bratislavskej ZOO spravil prvé krôčiky v novom výbehu! Sledujte to