Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.03.2020 03:30 | Správy | Domáce správy

Už dvaja slovenskí poslanci prešli testami na COVID-19: Čo by sa stalo, keby sa u nich potvrdil koronavírus?

Čo by sa stalo, keby sa u niektorého z poslancov potvrdil koronavírus?

Nový Čas zisťoval, či má parlament v časoch vyčíňajúcej pandémie plán B v prípade, ak by sa objavila aj v NR SR. Politici sa totiž stretávajú každý deň v hojnom počte, čo je v tomto období nebezpečné. Navyše vysvitlo, že už dvaja poslanci sa dali pre podozrenie otestovať, výsledok bol zatiaľ negatívny.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Poslanec Ľubomír Vážny (Smer-SD) v utorok v parlamente vyhlásil, že poslanec Baránik má koronavírus a rokovanie tak bolo ihneď prerušené. Ak by bol jeho výsledok pozitívny, mohol by to byť vážny problém. Bol totiž v kontakte s desiatkami poslancov, ktorých mohol nakaziť, a pôsobenie parlamentu mohlo byť vážne ohrozené. Bezpečnostný analytik Radovan Bránik vidí poslancov ako ideálny cieľ vírusu, keďže ich je 150 a celé dni trávia spolu zavretí v parlamente.

„Väčšina ľudí sa v tomto režime stretáva len s pár ľuďmi, do 5 alebo 10 ľudí. Hovoríme napríklad o predavačoch, keď ideme na nákup. Ale poslanci sú mnohonásobne nádejnejší roznášači tohto vírusu,“ myslí si Bránik. Koronavírus sa u poslanca SaS napokon nepotvrdil. Rovnako negatívne výsledky má aj ďalšia poslankyňa, ktorej meno nezverejnili.

 

Záložný plán neexistuje

V krízovej situácii sa ukázalo, že parlament nie je pripravený na to, že by sa vírus objavil aj tam. „Uvedenou situáciou by sa zaoberal príslušný Regionálny úrad verejného zdravotníctva v SR, ktorý by vykonal všetky potrebné protiepidemické opatrenia,“ povedala Novému Času Daša Račková z Úradu verejného zdravotníctva. Ak by teda pandémia prepukla v parlamente, pravdepodobne by sa náš zákonodarný orgán na istý čas znefunkčnil. Poslanci totiž podľa súčasných pravidiel nemôžu hlasovať inak ako z parlamentu.

„Doma nemajú certifikované hlasovacie zariadenia. Nedá sa to urobiť tak, ako napríklad vláda, ktorá vie rokovať cez videokonferenčný hovor. Parlament tak fungovať nevie. Musí byť prezenčný. Poslanci musia mať svoje karty zasunuté vo svojich hlasovacích zariadeniach a musia hlasovať na certifikovaných hlasovacích zariadeniach, ktoré sú v parlamente,“ povedal Novému Času hovorca parlamentu Tomáš Kostelník. Podľa Bránika by mali poslanci čo najskôr získať nejakú formu výnimky na fyzickú prítomnosť.

 

Poslanci budú rokovať, kým sa dá

Otvoriť galériu
Tomáš Kostelník
Zdroj: tasr

- Poslanci majú záujem prerokovať čím skôr čím viac bodov, lebo keby sa náhodou znefunkčnil parlament, tak sa nemôžu prijímať zákony, a to by paralyzovalo situáciu na Slovensku. To znamená, že výsledkom grémia bolo, že sa ide pracovať a bude sa pracovať, kým sa dá.

 

Museli by to zmeniť sami poslanci

Róbert Bános, advokát

- Za predpokladu, že by sa na tom uzniesol parlament, hlasovanie by sa mohlo uskutočniť z domu, napr. online - zdvihnutím ruky. Rozhodovacia činnosť NR SR bez fyzickej účasti poslancov by sa tiež mohla uskutočňovať hlasovaním per rollam, teda písomným hlasovaním, a nie na riadnom zasadnutí. Na písomné hlasovanie by sa mohli využiť aj prostriedky elektronickej komunikácie, ktorých postup a pravidlá by si určila NR SR.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, len

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračná fotografia).
Odborníci WHO sú v šoku: Desivé odhalenie o vtáčej chrípke! Ochorenie sa rozšírilo aj na...
Ruský prezident Vladimir Putin.
Ďalšia rana pod pás pre Rusov: Európska únia to nenechá len tak, pripravuje úder
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Aktualizované
Je rozhodnuté! NATO podá Ukrajine štedrú pomocnú ruku: Pozrite sa, čo dostanú
Meghan Markle
Meghan sa prepočítala: ODPADNETE, čo spôsobil jej nový kšeft! Smejú sa aj odborníci
Existuje súvislosť medzi menštruáciou a Mesiacom?
Existuje súvislosť medzi menštruáciou a Mesiacom? Vedci pátrali po odpovediach! Prekvapivé zistenia
Ilustračné foto
Ukrajina o havárii ruského bombardéra: Slová o POMSTE! Mal ostreľovať tieto mestá
Félix (22) sa dočká nového a omnoho väčšieho výbehu.
Váš Tip
Dojaté chovateľky aj návštevníci: Medveď Félix z bratislavskej ZOO spravil prvé krôčiky v novom výbehu! Sledujte to
(ilustračné foto)
Akého najvyššieho veku sa dokážeme dožiť? Tak toto číslo by ste neuhádli!
Biely dom (ilustračná fotografia).
Vedeli USA o Izraelskom útoku na Irán? Šéf americkej diplomacie sa odmietol vyjadriť
Český prezident Petr Pavel.
Petrovi Pavlovi pribudlo na tvári krvavé zranenie! Ako sa to stalo? Strohá odpoveď hlavy štátu
Nehoda na bratislavskej D2: Tunel Sitina sa uzatvára! Tvoria sa kolóny
Bývalí partneri sa stále majú v zuboch.
Soukup a Hanychová: Drsná HÁDKA na ulici! Keď vyšiel Agátin muž, milionár sa nezdržal a... Fúha!