Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.03.2020 14:28 | Správy | Domáce správy

Znížia si poslanci vládnych strán platy?! Matovič by to považoval za správny krok

Poslanci vládnych strán nevylučujú, že si znížia platy, ak sa na tom koalícia dohodne.

Vlani priemerná mzda stúpla, vzrastú teda aj platy poslancom.

Poslanci vládnej koalície, ktorých oslovila agentúra SITA, sa nebránia diskusii, že by sa im mohli znížiť dočasne platy počas mimoriadnej situácie v boji proti koronavírusu. „Sme otvorení diskusii,“ povedal podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí). Poslanec Marián Viskupič (Sloboda a Solidarita) uviedol, že by malo ísť o rozhodnutie celej koalície. Poslanec Peter Pčolinský sa vyjadril, že je možné sa rozprávať v koalícii o znížení platov poslancov. Viskupič aj Pčolinský zároveň dodali, že po očakávanej recesii, by aj tak mal poslancom príjem klesnúť, pretože je naviazaný na priemernú nominálnu mzdu v hospodárstve.

O znížení platov politikom hovoril premiér Igor Matovič (OĽaNO) v utorok. Považoval by to za správny krok a symbolické gesto. „Ak nebude existovať dohoda v koalícii, nemám s tým, čo spraviť,“ vyhlásil premiér a dodal, že politici paradoxne robia viac ako „v mierových časoch“.

 

„Zatiaľ takáto diskusia v koalícii neprebehla, sme otvorení diskusii,“ reagoval Šeliga na vyjadrenia predsedu vlády. Podľa Šeligu si v súčasnosti musia všetci uvedomiť, že je potrebné byť solidárny. „Strana Za ľudí s týmto nebude mať problém. Dnes členovia nášho klubu už prispievajú rôznym organizáciám, zháňajú rúška a sú pripravení v tom pokračovať,“ doplnil.

Šéf finančného výboru parlamentu Viskupič upozornil, že poslanecké platy sú naviazané na priemerné mzdy. „Ak by došlo k zníženiu priemernej mzdy, tak sa naše platy znížia,“ priblížil Viskupič.

Podľa poslanca Pčolinského sú na platy poslancov naviazané tisíce platov rôznych úradníkov. „Ak sa majú znížiť platy 150 poslancom a členom vlády, tak potom áno, ale tak, aby to nepostihlo tisíce úradníkov,“ poznamenal. Podľa neho ekonomika ide do veľkej recesie, bude veľký prepad priemernej mzdy. Keďže sú na ňu naviazané aj platy poslancov, tak „pôjdu tak či tak dole“.

Poslancovi podľa zákona patrí plat vo výške trojnásobku priemernej nominálnej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve za predchádzajúci kalendárny rok. Tá sa za minulý rok zvýšila na 1 092 eur. Znamená to teda, že by mala stúpnuť aj výška platu poslancov zo súčasných 3 039 eur na 3 276 eur. Zároveň by mala vzrásť aj suma paušálnych náhrad. Poslanec s trvalým pobytom v Bratislavskom kraji tak dostane 1 966 eur a mimobratislavský poslanec 2 294 eur. Paušálne náhrady sa na rozdiel od platu nezdaňujú.

Poslanec Marian Kotleba (Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko) v utorok na schôdzi parlamentu žiadal prijať uznesenie, aby vláda v skrátenom legislatívnom konaní pripravila návrh novely zákona, ktorým by sa znížil plat poslancov a niektorých ústavných činiteľov najmenej o 33 percent po dobu trvania mimoriadnych opatrení ako prejav solidarity s ľuďmi, ktorí stratili prácu. Za návrh hlasovali iba poslanci ĽSNS. Poslanec Šeliga uviedol, že tento návrh nebol podaný v súlade s rokovacím poriadkom a „išlo len o pokus mediálne zaujať“.

Poslanec strany Smer – sociálna demokracia Róbert Puci agentúre SITA povedal, že prípadné zníženie platov politikov je vec na diskusiu. „Pokiaľ by to malo pomôcť ľuďom, ktorí prídu o prácu, ktorá nastane pre krízu v súvislosti s koronavírusom, tak si myslím, že by sa to dalo,“ podotkol s tým, že by o platoch mala diskutovať koalícia a aj opozícia.

Od roku 2008 poslancom platy nerástli z dôvodu finančnej a hospodárskej krízy. Od roku 2019 si však odmietli ďalej platy zmrazovať. Príjmy im vzhľadom na stúpajúcu priemernú mzdu preto skokovito narástli.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!