Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.03.2020 13:07 | Správy | Politika

Pellegrini reaguje na Matovičovu kritiku: Môže to mať diplomatickú odozvu

Bývalý premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) upozornil, že niektoré vyjadrenia predstaviteľov novej vlády o zdravotníckom materiáli zo zahraničia v súvislosti s novým koronavírusom môžu mať diplomatickú odozvu.

Rýchlotesty, ktoré sa doviezli z Číny, sa podľa neho dajú v istom štádiu ochorenia využiť. Vymedzil sa voči kritike zo strany nového premiéra Igora Matoviča (OĽaNO). "Mrzí ma postoj nového premiéra, ktorý každú tlačovku začína kritikou a urážaním," povedal Pellegrini s tým, že veľa vecí sa spravilo dobre aj za jeho vlády. "Kampaň sa skončila, my už sme v opozícii, my už vám nič neurobíme," podotkol s tým, že Matovič preto nemusí každú tlačovú konferenciu začínať kritikou. Dodal, že sa takto vymedzuje voči jeho tvrdeniam poslednýkrát a zdôraznil, že v aktuálnej situácii musí ísť politika bokom.

Podotkol tiež, že ak sa Matovičovi nepáči cena materiálu, ktorý sa podarilo zakúpiť, môže zmluvy zrušiť. Garantuje však, že firmy nájdu okamžite iných odberateľov pre tovar, ktorý Slovensko odmietne. Pripomenul, že respirátory FFP3, ktoré dorazili na Slovensko v noci, sa podarilo zaobstarať ešte jeho vláde. Nové vedenie štátu požiadal, aby sa citlivo vyjadrovalo k dodávkam z niektorých krajín. Skonštatoval, že čínska vláda mala dobrý úmysel, keď na Slovensko poslala rýchlotesty. Pozrieť by sa na ne podľa Pellegriniho slov mala Matovičova vláda s odborníkmi a lekármi, pretože v určitom štádiu ochorenia COVID-19 sa dajú využiť aj tieto.

Exministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) doplnila, že rýchlotesty skúmali v laboratórnych podmienkach na úrade verejného zdravotníctva aj v Slovenskej akadémii vied (SAV) na príslušnom virologickom oddelení. "Od začiatku som hovorila, že zaberajú až pri určitej fáze ochorenia. (...) Počkala by som si na výsledky výskumu v SAV," poznamenala.

 

Pellegrini tiež kritizoval vládny návrh zákona, aby mal Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR k dispozícii dáta od mobilných operátorov bez súhlasu dotknutých osôb. S návrhom by súhlasil, keby sa dal uplatniť len počas toho, ako bude vyhlásený núdzový stav pre celé Slovensko. "Len keď bude vyhlásený núdzový stav na celom území SR a len pre konkrétnych ľudí, u ktorých bola potvrdená nákaza, alebo sú v povinnej karanténe," priblížil. Je podľa neho otázne, či má ÚVZ na to kapacity, aké bezpečnostné previerky majú ľudia, ktorým sa informácie do rúk dostanú a či nebude možné ich zneužívať napríklad aj na zisťovanie pohybu novinárov a ich kontaktov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vyhlásenie šéfredaktorov denníkov Plus JEDEN DEŇ, Nový Čas a týždenníka PLUS 7 DNÍ
Dara Rolins niesla záplavy veľmi ťažko.
Dara Rolins v centre šialených záplav v Dubaji: Taký EXTRÉM ešte nezažila
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Krvavý útok na Ukrajine: Rusi udreli smrtiacou silou! FOTO zo zasiahnutého mesta
Rodinka vo chvíľach šťastia. Tie sú nenávratne preč...
Váš Tip
Janka bola zdravá mladá žena, po pôrode synčeka zomrela: Čo sa stalo v osudný deň?
(ilustračné foto).
Hrôzostrašná nehoda na D1: Auto narazilo do zvodidiel! Zasahovali hasiči
Hikers on the Haiku stairs, otherwise known as Stairway to Heaven, on Oahu, Hawaii.
Počuli ste o Schodoch do neba? S ich návštevou sa môžete rozlúčiť: Za všetko môže bezohľadnosť turistov
 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Ukrajina vyšla s pravdou von: Zničili ruský bombardér! Súvisí to s nedávnou nehodou?
Ilustračné foto
Cestujúci si toto letisko nevedia vynachváliť: Najlepšie na svete! Skončili naši susedia aspoň v TOP 10?
Jana pustila do sveta nový album Obyčajnosti.
Foto
Úspech Jany Kirschner za hranicami: O takomto niečom môžu mnohí umelci len snívať!
Vodič na Pezinskej Babe prekročil rýchlosť o 67 kilometrov za hodinu
Foto
Vodič išiel na Pezinskej babe ako šialený! Príde vám zle, akú rýchlosť mu namerali
Ilustračné foto
V Liptovskom Hrádku zrušili tento priechod pre chodcov: Je za tým tragédia
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izraelské besnenie zasiahlo ďalšiu krajinu: Toto nevyzerá dobre! Čo chcú dosiahnuť?